Hlavní navigace

Nová aplikace státní správy vám řekne, jak malý dostanete důchod

12. 7. 2021

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Portál České správy sociálního zabezpečení spustil informativní důchodovou aplikaci. Ta vám řekne, jak dlouho ještě musíte pracovat a jak malý potom dostanete důchod. Možná bude lepší to ani nevědět, ale pokud se chcete zabezpečit na stáří sami, může vám toto číslo pomoci v rozhodování.

Na adrese https://eportal.cssz.cz se přihlásíte přes eidentitu nebo svou Datovou schránku. Hned na úvodní straně uvidíte novou položku Informativní důchodová aplikace a klepnete na ni. Aplikace má potřebné údaje již z vaší eidentity, pouze u žen je potřeba zadat ještě počet dětí (jako by to stát prostřednictvím několika úřadů nevěděl).

Možnosti přihlášení
Možnosti přihlášení
Pokud je apliakce přetížena jako dnes, uvidíte chybovou hlášku
Pokud je apliakce přetížena jako dnes, uvidíte chybovou hlášku

Na prvním místě uvidíte datum, kdy podle současné legislativy dosáhnete důchodového věku. Dále v aplikaci zjistíte, kolik máte již započteno let, kolik let ještě musíte odpracovat a odhadovanou výši vašeho starobního důchodu. Na aplikaci dnes upozornil web Seznam Zprávy.

Informativní důchodová aplikace 2 Informativní důchodová aplikace

Všechna data se ale nemusí zobrazovat korektně, třeba v mém případě nebyl započítán jedne celý rok práce. Může to být z více příčin, které jsou v aplikaci níže vypsané.

MMF24

Stačí si ale případně zažádat o vyhotovení Informativního osobního listu důchodového pojištění, rovněž přes datovou schránku, a dojdou vám přesnější čísla. Státní správa má na tento úkon 90 dní, ale už pár hodin po zažádání jsem po znovunačtení aplikace viděl, že údaje v ní byly opraveny (a důchod se mi zvedl o čtyři stovky).

Minimální důchod je v současnosti 4320 Kč. Pracujícím důchodcům se pak ještě daní. Více se o starobním důchodu dočtete na Měšci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.