Hlavní navigace

Nová nabídka Start, konec dlaždic: Microsoftu unikl Windows 11 jako soubor ISO

16. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Microsoft má 24. června ukázat novou generaci Windows, jenže kromě několika menších úniků mu teď utekl rovnou celý instalační obraz ISO. A pokud je pravý a Microsoft jej nevypustil schválně, můžeme se za osm dní těšit na Windows 11. Současné Windows 10 (systém, který používá 1,3 miliardy zařízení) mají skončit v roce 2025.

Z výrazných změn si lze všimnout hlavně vycentrování nabídky Start v dolní liště (což ocení hlavně majitelé ultraširokoúhlých monitorů) či zrušení dlaždic. Všude jsou jen nové zakulacené ikonky. Místo dlaždic to vypadá na widgety sdružené v jednom panelu. Očekává se důraz na Microsoft Store, ve kterém by mělo také být možné stáhnout i klasické aplikace, ne jen ty s rozhraním uzpůsobeným pro Windows 10, známé jako Univerzální aplikace UWP.

Při instalaci neuvidíte typickou modrou, ale jednotlivé obrazovky mají stále stejnou logiku. Při instalaci ovladačů vám už Windows jako první nenabízí disketu pod písmenem A:\. Logo Windows je nově ve tvaru čtverce a okna mají zakulacené rohy.

Zahraniční novináři zmiňují, že systém jde aktivovat pomocí licenčního čísla pro Windows 8.1. To by ukazovalo na to, že update z Windows 10 by mohl být zdarma. Microsoft už situaci na svém Twitteru zachraňuje a napsal, že tohle je jen začátek.

https://twitter.com/Windows/status/1404873374954758148

Vycentrovaná nabídka Start má v sobě možnost opětovného zarovnání doleva. Trochu to celé vypadá jako featured pack pro Windows 10 s modernějším kabátkem. Design nyní více odpovídá produktům Surface. Některé prvky ale také trochu připomínají MacOS. Vzhledově nová verze, vnitřně zřejmě zatím vylepšený Windows 10 s mnoha prvky ze zrušených Windows 10X.

KL24

Windows 10 se zřejmě odebere do důchodu až za čtyři roky, Microsoft naplánoval konec podpory na rok 2025. Odslouží si tak svých deset let. Je ale pravděpodobné, že bude Microsoft postupně podporu prodlužovat.

zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.