Hlavní navigace

Nová Opera z pohledu starého uživatele: velké zklamání (komentář)

10. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Webový prohlížeč Opera je tu s námi od roku 1994 a autor článku jej používá jako hlavní nástroj posledních devět let, tedy již od dob, kdy šlo o placený software, který se dal používat zdarma jen s reklamním banerem, případně upirátit.

Takto vypadala Opera někdy v roce 2004

Vždy šlo o funkcemi nabitý prohlížeč, který ostatní často kopírovali. Nikdy se mu ale nepodařilo získat významější tržní podíl a zachovával si nálepku složitého browseru pro pokročilé uživatele. Jeho rozšíření bránila také horší kompatibilita s některými stránkami, jejichž autoři si nelámali hlavu se standardy HTML, místo toho nakódovali napůl zmetkový web "optimalizovaný" pro tehdejší IE.

Jak se bránit monopolu, aniž by se to obrátilo proti vám

V pozdější době dokonce některé weby Operu přímo blokovaly, což vytvářelo před uživatelem dojem špatného prohlížeče – přitom stačilo v nastavení změnit parametr User-agent, falešně vydávat Operu třeba za Firefox, a rázem vše fungovalo. K tomuto minimálně neetickému chování se svého času snížil dokonce i Google – mohl se zachovat alibisticky a říct: „používejte si co chcete, možná vám nějaká naše služba v Opeře něco nepojede“, ale místo toho pod záminkou ochrany uživatelů rovnou blokoval celý prohlížeč.

Pro přístup na některé weby holt bylo potřeba vědět, že chyba je na straně webu a buď změnit User-agenta, nebo pro konkrétní stránky použít jiný prohlížeč. Kdo z běžných uživatelů by to ale chtěl dělat. Nelze se Opeře ani příliš divit, že se odhodlala k nepopulárnímu kroku a zažalovala Microsoft. Vyhrála a výsledkem byl vznik Ballot Screenu. Autoři Firefoxu i tehdy malého Chromu tehdy alibisticky mlčeli a jen se svezli, zatímco posměch sklidila Opera.

Jen tak mimochodem, Ballot Screen byl vytvořen v březnu 2010, následující tweet je o rok starší. Nedostal jsem ani dolar :)

Počet uživatelů Opery se celosvětově stále pohybuje jen v jednotkách procent. Na technických webech, kam chodí lidé více zběhlí v IT, je však podíl Opery mnohem vyšší. V součtu to však nestačí a byla potřeba velká změna. Jen nikdo z Opery nevěděl, jaká.

Poslední pokus: osekat funkce až na dřeň

Opera nyní provedla zřejmě poslední možný krok ke zvratu svého tržního podílu. Nejprve ohlásila přechod na jádro WebKit, který používá i Chrome. Vývoj vlastního vykreslovacího jádra Presto je drahá a složitá záležitost a když bude mít Opera jádro shodné s Chrome, nepůjde ji tak snadno ignorovat/blokovat. Google se mezitím rozhodl přejít z WebKitu na Blink (jež z WebKitu vlastně vychází) a protože to už není vlastně žádná změna, Opera se přidala.

 

Touto novou, na zelené louce postavenou, Operou má být verze 15, čímž autoři rovnou přeskočili verze 13 i 14. Zkušební verze měla být novým startem – novým prohlížečem na novém jádře (prozatím) bez většiny funkcí. Cílem byla rychlost, stabilita, ozkoušení nového jádra a poté postupné přidávání funkce. Tedy postup jaký zvolil kdysi Chrome.

První dojmy z betaverze jsem měl velmi dobré. Zrušení (osamostatnění) poštovního klienta M2 jsem kvitoval, chybějící Opera Link a záložky jsem přešel s tím, že v plné verzi už vše bude jak má.

Opera 15: první Opera, ve které fungují všechny služby od Googlu

Rychlost prohlížeče byla ještě lepší, než u staré Opery a hlavně prohlížení webů Googlu (G+, mapy…) se neuvěřitelně zlepšilo. Konečně funguje Drag & Drop! Opera 15 se díky jádru hlásí prakticky jako WebKit/Chrome, nedá se snadno blokovat, ani to zatím nikdo nedělá.

Během používání této betaverze jsem chystal článek První pohled starého uživatele na novou Operu se seznamem věcí, které zatím fungují jinak nebo vůbec. Hlavně proto, abych sám nezapomněl a věděl, ve kterém novém buildu už se mi vyplatí zůstat na nové patnáctce. Nakonec vyšla finální verze rychle a já napsal tento. Ale stejně se pojďme podívat, co všechno v betaverzi nefungovalo, ono se to ve finální verzi totiž moc nezměnilo.

Nová Opera 15 – takto vypadají záložky nyní

A seznam to byl dlouhý: přestala fungovat zkratka pro pohyb vpřed/vzad dvojklikem z levého na pravé tlačítko (a obráceně), čemuž dávám přednost před nějakými gesty myši. Taktéž nové Taby se otvíraly úplně jinde (hned za aktivním tabem) bez možnosti to změnit. Taby už nešly otvírat/zavírat stiskem kolečka myši.

Výběr textu (myší nebo ctrl+a) nehezky zamodří většinu stránky místo toho, aby byl modrý jen vybraný text. Zmizelo také plynulé skrolování. To nemá ani Chrome, ale dá se zařídit pomocí rozšíření. Původní Opera skrolovala krásně plynule. Oboje je věc nového jádra WebKit/Blink. Alespoň je vidět, že Presto nebylo horší, jen málo podporované.

Velice mi chybí poznámky v levém panelu, které jsem používal pro rychlé uložení jakéhokoliv krátkodobého textu a okamžitě jsem jej měl syncovaný přes Opera Link. V Opeře 15 také nefunguje vytáhnutí jednoho tabu do samostatného okna, což v případě více monitorů byla poměrně kruciální funkce. Přestalo fungovat i sdružování tabů, kterého naopak nelituji.

Takto si dělají z Opery někteří uživatelé legraci

Nefunguje ctrl+z pro vrácení naposledy otevřeného okna. Funkce Úschovna supluje složku v záložkách s názvem K přečtení, takže tady žádná změna. A srdíčka pro úschovnu se stejně nezbavíte. Proti Firofoxu i Chrome jde alespoň stále uchopit celé okno Opery kdekoliv v horní liště při maximalizovaném okně, což je u výše jmenovaných při více otevřených tabech problém. V nové jednoduché Opeře se dá jen těžko očekávat správce vyhledávačů, který dovolovat vyhledávat na různých službách prostým napsáním jednoho znaku navíc.

Původní Opera měla funkcí až moc, ale když jste nějaké nepoužívali, ani jste o nich nevěděli, což u nové Opery zdá se neplatí. Nevím také, proč Opera dávno nedělá primárně 64b verze a až poté pro majitele zastaralých počítačů neuvolní 32b – to je sice problém většiny výrobců softwaru, ale ne výmluva pro Operu.

Patnáctka? Velké zklamání

Nedostatků a chybějících funkcí je zkrátka tolik, že nová Opera 15 Next (beta verze) nešla používat jako primární prohlížeč. Ale vše nasvědčovalo tomu, že půjde o velký skok dopředu. Opera byla na nejlepší cestě stát se opět výborným prohlížečem a oslovit kromě pokročilých uživatelů i masy.

 

 

 

 

Jenže pak se něco stalo. Relativně brzy vydali norští vývojáři finální verzi nové Opery 15, která znamenala pro dlouholeté uživatele šok. Prakticky nic z chybějících funkcí se ve finální verzi neobjevilo. Vývojáři naopak oznámili, že místo lišty se záložkami máme nyní používat Speed Dial. Opera vaše záložky importuje do Speed Dialu, který zvládne i složky a na pohled to špatně nevypadá – laikovi by se to snad i mohlo líbit. Speed Dial představila Opera v roce 2007 a šlo o pěkný doplněk pro několik nejvyužívanějších webů.

Ale lišta se záložkami je důležitá věc. Speed Dial se hodí jen pokud máte záložek málo a příliš často mezi nimi nepřepínáte. Pro pokročilého uživatele je to katastrofa srovnatelná s vypnutím Google Readeru (typicky jen pár dní po něm) – k němu se ale objevily velmi slušné alternativy, pokročlí uživatelé Opery příliš alternativ nemají.

R.I.P.? Rozhodnou následující týdny

Opera 15 mohl být svižný prohlížeč se stejným jádrem, jako má Chrome, ale s pokročilými funkcemi. Spolehlivě by fungoval začátečníkům bez jakéhokoliv nastavování a náročnější uživatelé by si Operu přizpůsobili podle sebe.

Historické milníky Opery:

MMF24

  • 07/1996: Opera 2.0, první public release
  • 09/2005: odstranění reklamního proužku
  • 01/2010: změna CEO
  • 03/2010: vznik Ballot Screenu (BrowserChoice.eu)
  • 02/2013: změna jádra na WebKit/Blink
  • 07/2013: nový start
Jon Stephenson von Tetzchner Lars Boilesen
zakladatel a CEO Opery do roku 2010 CEO Opery od roku 2010

To se ale nestalo a Opera to tentokát přepískla. Nové uživatele takto získá těžko a o staré zřejmě přijde. V přípravě je stále Opera 12.16 (už ke stažení), ale osud celé původní vývojové větve je zpečetěn. Zastará a bude nutné hledat jiné prohlížeče. Jiné, než Opera 15. Některé změny a zjednodušení jsou sice povedené, přesto si Opera nemůže dovolit rozházet si to s tvrdým jádrem uživatelů – jiné totiž stále nemá.

Dokonce i někteří vývojáři si tento nešťastný krok uvědomují a diplomaticky se na svém blogu snaží uživatelům pomáhat a radit. Pokud ovšem vedení Opery nešlápne v následujících týdnech na brzdu a nepřehodnotí svou strategii, potom sbohem Opero.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.