Hlavní navigace

Nová sociální síť Facebooku navzdory: Bývalí zaměstnanci WhatsAppu spustili HalloApp

22. 7. 2021

Sdílet

Zdroj: HalloApp
Tvůrci WhatsAppu nejsou spokojeni s tím, co se s jejich aplikací po odkupu Facebookem stalo a vlastně ani se samotnou sociální sítí. HalloApp má prý být první sítí pro „skutečné vztahy“ bez reklam a bez narušování soukromí uživatelů.

Za aplikací (protože HalloApp zatím nemá webovou verzi) stojí Neeraj Arora a Michael Donohue. Arora má zkušenosti z Googlu a pracoval sedm let ve WhatsAppu jako obchodní ředitel (poslední čtyři roky pod Facebookem). Donohue má po odchodu z WhatsAppu zkušenosti jako investor a v minulosti pracoval třeba v PayPalu.

Registrace se váže na telefonní číslo, ale podle autorů o vás aplikace nesbírá žádná data. Neuvidíte prý ani žádné reklamy, a to ani ty nepřímé přes influencery (pokud tedy nějakého nemáte přímo v rodině). Neměl by tu být ani žádný algoritmus, který by je nějak řadil a určoval, co máte vidět a co ne. Případně co uvidíte když tvůrce příspěvku zaplatí. Což Facebook dělá velmi rád. Místo reklam zkrátka máte vidět příspěvky vaší rodiny a známých.

https://twitter.com/neerajarora/status/1417534944100773889

Komunikační část aplikace má být šifrovaná a najít ostatní uživatele půjde jen přes telefonní číslo. Zde se předpokládá, že vaše číslo mají jen rodina a známí. Spíše jde tedy o síť pro lidi, kteří se již vzájemně znají.

Registrační obrazovka
Registrační obrazovka
Žádost o práva
Žádost o práva
Aplikace
Aplikace
Nastavení
Nastavení

Aplikace při registraci požádá o přístup k vašim kontaktům, aby vám je (pokud již někdo z nich síť používá) mohla nabídnout k přidání. Celá aplikace se skládá ze čtyř záložek. První zobrazí příspěvky vašich přátel, druhá zobrazí vybrané skupiny, třetí je chat a čtvrtá nastavení.

CS24

HalloApp můžete vyzkoušet a stáhnout přes iOS či Google Play.

zdroj: HalloApp via The Verge

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.