Hlavní navigace

Nová strategie EU má dětem na internetu zajistit větší bezpečnost a lepší obsah

4. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Komise Evropské unie vypracovala novou agendu, která se zaměřuje na internet pro děti a mládež. Cílem strategie je vytvořit trh pro interaktivní, vzdělávací obsah on-line v rámci partnerství mezi Evropskou komisí a členskými státy, výrobci mobilních telefonů, mobilními operátory a sociálními sítěmi.

 

Původně byla počítačová síť určena dospělým. Jak však ukazují průzkumy, 75 % mladé populace je on-line a z toho třetina se připojuje přes mobilní telefon. Internet by se měl podle nového plánu přizpůsobit dětské populaci.

MMF24

„Děti potřebují jednoduché, transparentní a konzistentní internetové nástroje a znalosti a dovednosti k jejich používání. Naše iniciativa spojuje všechny zúčastněné strany s cílem poskytnout dětem více kvalitního obsahu, služeb a větší ochranu, již nezbytně potřebují, má-li jim internet přinášet jen pozitivní zážitky,“ řekla místopředsedkyně Evropské komise Neelie Kroesová.

Digitální agenda se zaměřuje na tyto hlavní body:

  • podpora internetového obsahu pro děti a rozvoj platforem k tomu určených, které umí třídit informace podle věku dítěte
  • rozšíření výuky o bezpečnosti na internetu do všech škol v EU
  • vznik bezpečného prostředí pro děti s možností nastavení ochrany soukromí, které rozpozná útočné stránky a škodlivý obsah
  • boj proti kyberkriminalitě – šíření materiálu určeného pro zneužívání dětí na internetu

Byl pro vás článek přínosný?