Hlavní navigace

Nová strategie Intelu místo „tick-tocku“: Proces, architektura, optimalizace

23. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Že Intel pohřbil slavný vývojový cyklus nazvaný Tick-Tock (nebo ho minimálně uložil ke kryogenickému spánku v naději, že pro něj v budoucnu bude nalezen lék), jsme zde probírali už v lednu. Již delší dobu je známo, že na 14 nm se neobjeví jen tick (Broadwell) a tock (Skylake), ale ještě třetí generace procesorů Kaby Lake. Teď už se totéž říká i o 10nm procesu (Cannon Lake, Ice Lake a údajně Tiger Lake). Intel nyní tyto zprávy oficiálně potvrdil a dal novým pořádkům formální koncepci, vysvětlující, jak to bude v budoucnosti s „tříletými plány“ vypadat.

Tick v dvouletém modelu znamenal od roku 2006, kdy s ním Intel přišel, příchod nového procesu, kdežto tock pak novou architekturu, postavenou na „staré“ výrobní technologii, zvládnuté v předchozí fázi. Tato politika výhodně rozdělovala rizika, takže neozkoušená architektura nemohla rozmnožit problémy nezralého procesu a naopak. Tříletý cyklus, na nějž Intel najíždí nyní, už nebude mít podobnou přezdívku, jeho tři fáze Intel označuje jako „proces“ (dříve tick), „architektura“ (dříve tock) a „optimalizace“.

Roztažení vývojového cyklu bude tedy realizováno přidáním dalšího kroku za tock. Tento třetí stupeň bude předtím uvedenou zbrusu novou architekturu vylepšovat předtím, než ji Intel poté přenese na nový výrobní proces v dalším cyklu. Právě ticky, nikoliv nové architektury, jsou totiž momentálně problém, neboť komplexnost nových procesů a čas nutný na jejich odladění stále rostou.

Proces – Architektura – Optimalizace, nový vývojový model Intelu
Proces – Architektura – Optimalizace, nový vývojový model Intelu

Kaby Lake bude první architekturou typu „post-tock“, takže u ní možná ještě oné slibované optimalizace nebude tolik, neboť je pravděpodobné, že na přípravu neměl Intel obvyklý čas. Z informací dostupných v současnosti to vypadá, že by mohlo dojít na upgrade multimediálních funkcí a možná grafické části, u jader CPU se zatím o změnách nemluví. V případě 10nm „trojky“, údajného Tiger Lake, už ale Intel bude mít čas se připravit a tento procesor by tedy mohl mít větší množství vylepšení, podobných možná přínosům některých lepších ticků v historii Intelu (například 45nm Core 2 Penryn nebo Ivy Bridge). To je ale spekulace – jak to bude doopravdy, ukáže čas.

 

 

Tři generace v jednom socketu

Kromě toho, že během života jedné platformy (na desktopu reprezentované jedním – ideálně kompatibilním – socketem) přijdou tři generace místo dvou, tento nový model také znamená, že základní desky by mohly teoreticky mít delší životnost. To ovšem pouze v případě, že Intel nebude kompatibilitu porušovat, jak to bylo například na platformě LGA 1150, kde majitelé první generace desek nedostali podporu pro pozdější CPU.

Procesor Devil's Canyon, odemčený Haswell Refresh pro platformu LGA 1150

 

Jen pro éru 14 a 10 nm?

Zajímavé je, že Intel neprezentuje tento přechod na tříletý cyklus jako něco definitivního. Společnost zatím ve svých prohlášeních trvá na tom, že se stále bude snažit dostat zpět k dvouletému tempu. Oficiálně se nový cyklus proces-architektura-optimalizace má týkat jen aktuálního 14nm procesu a následujícího 10nm. Je ale otázka, zda má tento optimismus nějakou šanci na naplnění. Ačkoliv v současnosti je možná problémů abnormálně hodně (výrobci musí technicky a finančně zvládnout rostoucí počet masek/expozic, chystá se přechod na EUV a asi i nové materiály), v budoucnosti bych nějakou úlevu nečekal. Ba spíše asi hrozí, že problémy budou opět větší, než to původně vypadalo. Na návrat k tick-tocku bych si tedy osobně nevsadil.

KL24

Logo společnosti Intel

Zdroj: AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?