Hlavní navigace

Nové desky s čipsetem Z97 ukázal i Asus. Představil edice Legacy, ROG a TUF

23. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po úniku detailních fotografií a parametrů základních desek MSI Z97 ze série Gaming a jejich obdob od Gigabyte, se pomalu dostávají na světlo i detaily o deskách od společnosti Asus. 

Přicházející refresh Haswellu a nový čipset Z97 znamená z pohledu Asusu novou generaci špičkových základních desek Republic of Gamers (ROG) Maximus VII. K vidění jsou zatím ATX desky ROG Maximus VII Hero, Maximus VII Ranger a micro-ATX model Maximus VII Gene.

Maximus VII Hero by se měl prodávat za cenu 200 USD (4800 Kč s DPH), díky čemuž vchází do přímého souboje s deskou MSI Z97 Gaming 7. Deska Maximus VII Ranger v ceně 150 dolarů (3600 Kč s DPH) se naopak postaví proti MSI Z97 Gaming 3 a ASRock Z97 Fatal1ty Killer. Z obrázků desek se dá rozeznat trojice slotů PCIe ×16, slot M.2 pro malé SSD, gigabitový síťový čip od Intelu, audio SupremeFX a šest (Ranger) respektive osm (Hero) konektorů SATA. Model Hero nabídne osmifázovou napájecí soustavu, nižší edice Ranger taktéž.

Micro-ATX deska Maximus VII Gene obsahuje dvojici slotů PCIe ×16, osm konektorů SATA 6 Gb/s, slot M.2 a modul Wi-Fi (pravděpodobně 802.11 ac). Za pozornost stojí samostatně osazená zvuková karta, kde se Asus inspiroval u předchozí generace, konkrétně modelu Impact. O modelech Formula, Extreme a Impact, které jsou známé z dřívějších sérií, zatím informace nemáme. Desky Formula a Extreme s cenou 250 až 300 USD budou protiváhou k deskám MPower a XPower od MSI.

 

Sérii Asus Legacy s čipsetem Z97 budou tvořit modely Z97-Deluxe, ASUS Z97-Pro, Z97-A a Z97I-Pro.

Nejvyšší model Z97-Deluxe ponese šestnáctifázové napájení, šest konektorů SATA 6 Gb/s a také dva nové konektory SATA Express. Kromě toho na desce najdeme tři sloty PCIe ×16, slot M.2 a modul Wi-Fi (802.11ac). Pozornost zcela jistě upoutá i nový kruhový design pasivního chladiče PCH čipu.

Nižší model Z97-Pro je vybaven dvanáctifázovým napájením procesoru. Zbytek výbavy je velice podobný, avšak modul Wi-Fi už v základní výbavě chybí (Asus však zřejmě bude mít ještě model Z97-Pro (WiFi ac), který modul s WiFi obsahuje). Nejlevnější model Z97-A ubírá na počtu konektorů SATA (4 × SATA 6 Gb/s) i napájecí soustavě (osmifázová). V obou případech je však stále vidět přítomnost třech velkých slotů PCIe a taktéž konektorů SATA Express a M.2.

Asus má podobně jako MSI zástupce i ve formátu mini-ITX desek. Je jím model Z97I-Pro, na kterém jsou vidět čtyři SATA konektory, jeden slot PCIe ×16 a modul Wi-Fi (802.11ac). Na desce je použito šestifázové napájení.

Nakonec se podíváme na modelovou řadu Asus The Ultimate Force (TUF), která čítá desky Sabertooth Z97 Mark 1, Sabertooth Z97 Mark 2 a Gryphon Z97. Vlajkovou lodí je Sabertooth Z97 Mark 1, která je lehce rozpoznatelná podle masivního pasivního chlazení. Rozeznat se dá osmifázové napájení, tři velké sloty PCIe, čtyři konektory SATA a jeden SATA Express. Sabertooth Z97 Mark 2 je už bez brnění, ale obsahuje stejné osmifázové napájení. Konektor SATA Express už chybí, přičemž je „nahrazen“ dvojicí dalších běžných konektorů SATA ve verzi 6 Gb/s. Slot M.2 budete bohužel hledat marně na obou deskách.

Třetím modelem je deska Gryphon Z97, která si podobně jako „sestřičky“ zachovává design série TUF. I ona přichází s osmifázovým napájením, čtyřmi pozicemi pro operační paměť (max. 32 GB) a třemi sloty PCIe ×16. SATA Express a M.2 slot chybí i zde. Pro Gryphon a stejně tak i Sabertooth nabídne Asus pětiletou záruku.

CS24

Všechny série nových desek Asus v podání ROG, TUF a Legacy se dostanou na trh 11. května (mája). Jejich ceny (až na uvedené výjimky) zatím nejsou známy. 

Zdroj: WCCF Tech (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?