Hlavní navigace

Nové informace k GDDR6. 16GHz čipy možná nebudou hned, zatím jsou jen pomalejší verze

22. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Hynix

Před nedávnem jsme tu psali o překvapení od firmy Hynix, která oznámila na přelom letošního a příštího roku příchod pamětí GDDR6. Ty by prý dokonce mělo co nevidět začít používat nejmenované highendové GPU, o němž se předpokládá, že by mohlo jít o nějaký čip architektury Volta od Nvidie (nedávno poprvé odhalené). GDDR6 doposud nebyla standardizována konsorciem JEDEC, a tak o ní nemáme příliš informací, ale některé její aspekty nyní Hynix prozradil.

Jak již víme, efektivní frekvence GDDR6 má být až 16,0 GHz, což by jí dávalo dvojnásobnou propustnost proti dnešní GDDR5 na 8,0 GHz. Standard zřejmě stále používá stejnou velikost pouzdra BGA jako GDDR5 (12 × 14 mm), ale jiný počet kontaktů – 180 kuliček místo 170. Jejich rozteč bude 0,75 mm místo 0,80 mm u GDDR5, PCB určená pro paměti GDDR5 tedy nebudou moci být kompatibilní s GDDR6 a obráceně. Jeden čip má zřejmě opět 32bitovou šířku sběrnice, ovšem na rozdíl od GDDR5 by GDDR6 měla zřejmě používat dva logické 16bitové kanály, což by mělo vést k lepšímu využití přenosové kapacity. Standard GDDR6 snižuje napájecí napětí z 1,5 V u GDDR5 na 1,35 V, což by mělo snížit spotřebu, nebo alespoň kompenzovat její nárůst vlivem navýšených efektivních frekvencí.

Parametry pamětí GDDR6 prezentované hynixem (Zdroj: HardwareLuxx) Parametry pamětí GDDR6 prezentované hynixem (Zdroj: HardwareLuxx)

Zatím jen 12–14 Ghz místo 16?

Co je ale poměrně zajímavé: zatímco Hynix prve avizoval rovnou 16,0GHz rychlost, tento stupeň možná bude až dlouhodobějším cílem, místo aby takto výkonné paměti byly na trhu již na sklonku trhu. V katalogu firmy se totiž zatím 16GHz varianta GDDR6 neobjevila. Hynix uvádí, že by v posledním čtvrtletí roku 2017 měl mít 8Gb (1GB) čipy GDDR6 s efektivními takty 14,0 GHz a 12,0 GHz, o 16GHz verzi zatím nic. Je možné, že tisková zpráva o těchto taktech hovořila jako o teoretickém potenciálu technologie a ono v ní zmiňované GPU (zmínky o něm byly mimochodem mezitím v novém upraveném znění zprávy omezeny) bude používat pomalejší čipy.

16GHz GDDR6 zatím v katalogu hynixu není (Zdroj: VideoCardz) 16GHz GDDR6 zatím v katalogu hynixu není (Zdroj: VideoCardz)

Nicméně 12 GHz čipy by stále byly o polovinu rychlejší než 8GHz GDDR5 a 14GHz verze lepší dokonce o 75 %. I proti 10GHz či 11GHz GDDRX by přinášely o poznání lepší propustnost. 384Bitová sběrnice by s taktem 14 GHz poskytovala 672 GB/s, 256bitová 448 GB/s. Na druhou stranu je také možné, že Nvidia (či případně AMD) by stále mohla uvést grafiku s 16GHz pamětmi i používajíce jen tyto čipy, pokud by je přetaktovali a tříděním vybrali z dodaných čipů ty exempláře, které 2,0GHz paměti zvládnou. Existuje i možnost, že Hynix bude schopen či ochoten nějaké 16GHz čipy dodat i přesto, že je oficiálně v katalogu nemá. Premiéra na 16,0 GHz by každopádně byla velmi zajímavá, jelikož nové paměti obvykle debutovaly s konzervativnějšími frekvencemi.

Na taktech 12–14 GHz by asi pamětem GDDR6 mohla konkurovat i GDDR5X od Micronu, který by také zřejmě měl uvést její rychlejší verze. Uvidíme, zda budou obě technologie koexistovat, nebo standard GDDR6 předchozí (ale podobný) pokus o upgrade GDDR5 nahradí. Oba typy mají nekompatibilní rozhraní (GDDR5X má menší pouzdro a 190 kontaktů), takže na jednom PCB nelze používat obě; také požadavky na řadič se budou lišit.

Wafer s čipy GDDR6 (Zdroj: HardwareLuxx) Wafer s čipy GDDR6 (Zdroj: HardwareLuxx)

Obyčejná GDDR5 na 10 GHz

Zajímavé je, že kromě GDDR6 se chystá i další evoluce výkonů u GDDR5. Hynix chce totiž také během čtvrtého kvartálu dostat na trh verze těchto dnes již tradičních pamětí na efektivních taktech 9,0 GHz a dokonce 10,0 GHz. To by je dostalo do oblasti, kde dosud byla jen GDDR5X, byť s horší spotřebou – používají zvýšené napětí 1,55 V. Tyto paměti by tak mohly zlepšit propustnost mainstreamových grafik až o 25 %.

Kromě těchto našponovaných čipů ale Hynix také chystá rychlejší GDDR5 se sníženým napětím. Tyto čipy by se údajně mohly stále dostat až na 7,0–8,0 GHz efektivně, tedy na dosavadní maximum standardních čipů. Takováto GDDR5 by mohla být značným přínosem v noteboocích. Oba tyto produkty nazančují, že GDDR5 by mohla mít ještě docela dlouhou životnost, možná nakonec bude podobným držákem, jako DDR3 v roli operačních pamětí. I ta se během svého života dostala na podstatně vyšší frekvence, než se původně čekalo.

Byl pro vás článek přínosný?