Hlavní navigace

Nové tarify Vodafone: revoluční účtování po vteřinách (1+1)

20. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nové tarify jsou vlastně balíčky služeb pod názvem Férové tarify. Budou platit po víkendové odstávce systémů od 27. srpna, kdy Vodafone současně přestane nabízet současné tarify. Vedle celkem šesti nových tarifů zůstane možnost vytvořit si tarif na míru a studentské slevy.

Stručně:

  • Jednodušší tarify
  • Účtování domácích i mezinárodních hovorů po sekundách
  • Volné minuty lze využít i do zahraničí
  • Neomezené SMS

První a největší novinkou nových tarifů je účtování po sekundách pro firemní i nefiremní zákazníky. Doteď se první minuta počítala celá, i když jste uskutečnili třeba jen 10sekundový hovor. Účtování po sekundách znamená podle Vodafonu úsporu 31 %, podle některých jiných metodik je to 28 %, nicméně toto lze nazvat férovým.

Férové tarify Vodafone

 

Na sociálních sítích se ztrhla malá přestřelka o terminologii – Vodafone totiž přišel s účtováním po vteřinách, což jsou úhlové jednotky, a řada lidí jej hned začala opravovat.

Součástí nových balíčků bude neomezený počet sms do všech sítí, s výjimkou nejnižšího tarifu, u kterého budou zdarma sms jen do vlastní sítě. Samotný balíček neomezených sms stál doteď 500 Kč. Přestože jsou sms jako takové zřejmě nejdražší data v historii, u nás stále hojně využívané.

 

Třetí novinkou a součástí služby jsou hovory do zahraničí. U všech nových tarifů platí, že volné minuty lze využít jak v Česku, tak pro volání do zahraničí (29 zemí). Nepleťte si to s roamingem, toto volání využijete jen pro volání z vašeho mobilu na zahraniční telefonní čísla, takže služba je výhodná hlavně pro cizince.

Volání do zahraničí „zdarma“: jde výhradně o země severní polokoule, zhruba 2 miliardy lidí.
Férové tarify Vodafone

 

mapa

 

Ceny tarifů začínají na 399 Kč a minimem je 50 volných minut. Podle průzkumů Vodafonu jsou tím pravým pro cca 80 % zákazníků. Nezdálo se mi, že zákazníci, kteří více volají, také více využívají data. Řekl bych, že podstatná část mobilních uživatelů je na tom obráceně, Vodafone si to však nemyslí.

Tři nové základní tarify. Tři doplňkové tarify.
Férové tarify Vodafone

 

Férové tarify Vodafone

Pokud byste toužili po vyšším datovém tarifu, ale méně volných minutách, je nadále možné si takový tarif sestavit. I u tarifu na míru zůstane účtování po sekundách a možnost využít všechny minuty pro volání do zahraničí, jen budete ochuzeni o neomezený počet sms. To je kromě jiné ceny jediný rozdíl.

Druhou možností je data dokupovat až v případě potřeby. Jde to i automaticky a podmínky zůstávají stejné: 100 Kč (pro 150 MB FUP), nebo 200 Kč.

Radost tak budou mít na konec zřejmě jen studenti, kteří získají na nové tarify 25 % slevu. Neomezený tarif (volání a sms, data mají FUP 1,2 GB) je tak přijde na 2 474 Kč. Vodafone také nakousl tarify pro firemní zákazníky, které budou mít volání v rámci firmy zdarma a poté za 2,99 Kč/min.

Zhodnocení

Účtování po vteřinách (sekundách) je velkým zlepšením a mělo zde být již dávno; ostatní operátoři jej navíc stále nenabízejí. Volání do zahraničí v rámci volných minut z domácího paušálu je podle mě pro našince využitelné jen občas, ač by podle Vodafone mělo jít pro službu pro 2,5 milionu lidí. Ceny jsou však vysoké a teprve studentské slevy dostávají tarify na normálnější úroveň. U datových tarifů došlo spíše ke zhoršení: musíte k nim mít i hodně volných minut, nebo si sestavit tarif na míru.

Nejlevnější tarif za 399 Kč nemá zdarma sms do všech sítí. U neomezeného tarifu za 3 299 Kč došlo ke snížení FUPu ze 3 GB na 1,2 GB a zdražení o 200 Kč.

SMS jsou pro operátora extrémně levnou záležitostí (i přes propojovací poplatky), takže není velký problém nabídnout je neomezeně. V konkurenci chatovacích typu GTalk služeb jde možná o poslední vzepětí.

Nakonec také končí jedna velká výhoda Vodafonu proti ostatním: úvazek na 6 měsíců při koupi dotovaného telefonu bude nahrazen standardním úvazkem na 24 měsíců, tedy stejně jako mají ostatní operátoři. Vodafone tento krok zmírní podstatným zlevněním nabízených telefonů – dva roky jsou však příliš dlouhá doba.

V září Vodafone například nabídne:

  • Huawei Ascend G300 za 377 Kč s minimálním měsíčním plněním 777 Kč a úvazkem na 24 měsíců
  • HTC One V za 1 777 Kč s minimálním měsíčním plněním 1 177 Kč a úvazkem na 24 měsíců
  • iPhone 4S za 7 777 Kč s minimálním měsíčním plněním 2 177 Kč a úvazkem na 24 měsíců

Sami posuďte, zda se raději uvážete na dva roky za levnější telefon, než dříve.

Nové tarify působí rozpačitě a o žádnou velkou revoluci nakonec nejde. Účtování po vteřinách je však férový krok, který nelze vzít zpět a který by mohli napodobit i ostatní operátoři.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.