Hlavní navigace

Nové televizory LG pro rok 2020: konec Full HD, OLED v 48" a rolovací obrazovka

6. 4. 2020

Sdílet

Vůbec poprvé LG nepředstavilo žádný Full HD televizor a i v nejlevnějším segmentu LCD najdete již jen 4K. Naopak začíná přibývat 8K modelů (u OLEDu i u NanoCell). Končí série EX, a její místo zabírá nová série GX (jako gallery), což je zřejmě reakce na televizory The Frame u Samsungu. Redesignovaný WebOS 5.0 bude pouze na letošních modelech a minulé generace nedostanou update.

(OLED) televizory LG se dělí  do řad BX, CX, GX, WX, ZX a RX, přičemž ceny začínají zhruba na 40 tisících a končí u extrémně vysokých částek za nalepovací a rolovací speciály. Ono X na konci označuje právě letošní modelovou řadu.

Vůbec poprvé se OLED dostává i do malé úhlopříčky 48" (v sérii CX). Vysoké rozlišení 8K je doménou nejvybavenější série ZX, kde máte na výběr mezi 77 a 88" a v případě LCD NanoCell pak u tří nejvyšších řad.

LG OLED ZX LG OLED ZX

Základní BX přichází s 3. generací obrazového procesoru Alpha 7, ostatní série s 3. generací silnějšího Alpha 9. Procesor pro Smart TV by měl být stejný, ale s ním se výrobci tolik nechlubí. Většina modelů je již vybavena HDMI 2.1, což je velký odskok konkurenci, která tento standard dodává spíše jen k 8K modelům.

Filmmaker Mode pro všechny

Všechny modely již mají Filmmaker mode, Dolby Vision IQ a tři standardy HDR (HDR10, HLG a Dolby Vision). Pro hráče bude zajímavá podpora G-Sync a v rámci softwarové aktualizace přijde i podpora Freesync. LG u OLEDu vylepšilo dynamické mapování HDR včetně herního HGiG. LG se rozloučilo s podporou Advanced HDR od Technicoloru, který se ukázal jako slepá ulička (žádný obsah).

Od řady GX výše budou televizory mít hlasové ovládání protřednictvím stále zapnutého mikrofonu. Nebude třeba stisknout před zadáním hlasového příkazu nejprve tlačítko. Google Assistant a Alexa.

Vedle OLEDů vyrábí LG také LCD televizory s technologií NanoCell (tak jako Samsung má svůj QLED). LCD NanoCell bude v nabídce ve 4K i 8K, některé modely budou disponovat tzv. FALD (full array local dimming), tedy lokálním stmíváním. Počet a velikost zón LG nesdělilo, ale měl by být proti loňské generaci vyšší. Zde ovšem kraluje TCL a jeho miniLED.

CS24

Koupili byste si OLED?

Rolovací televizor (respektive obrazovka) od LG byl zatím k vidění pouze na výstavách. Letos by měl jako řada RX přijít do prodeje v 65" za cenu kolem 60 tisíc euro. Za tu cenu se dá pořídít opravdu mnoho televizorů, které jsou ovšem srolovat jen jednou.

zdroj: FlatpanelsHD

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.