Hlavní navigace

Novela ZoEK podepsána prezidentem, ČTÚ může získat bič na operátory

19. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poslanci na začátku prosince schválili Zákon o elektronických komunikacích i přes výhrady Senátu. Čekalo se na krok prezidenta, ten ZoEK podepsal před několika hodinami.

Novela bude mít zásadní vliv oblast komunikací v Česku. Díky němu bude moci ČTÚ vypsat aukci pro prodej volných frekvencí z ukončeného analogového vysílání. Na dlouhou dobu bude obchod s kmitočty uzavřen.

Tzv. digitální dividenda (frekvence uvolněné digitalizací vysílání) má pomoci současným (nejen) mobilním operátorům získat prostor pro rozšiřování signálu a pokrytí datových sítí. Případně se o aukci může poprat některý z nových operátorů nebo ČTÚ zadá takové podmínky, které by umožnily vstup virtuálních operátorů. Tedy takových, které nebudou mít vlastní infrastrukturu, ale budou využívat velkoobchodních nabídek stávající trojky (s U:fonem se jaksi nepočítá). Český telekomunikační úřad teď bude mít na vypsání aukce tři měsíce.

Jednou z výhod má být až 50% snížení ceny za přenos dat i komunikace. Novela má také zprůhlednit uzavírání smluv mezi klienty a operátory. Poskytovatelé internetových připojení budou muset informovat o minimálních a garantovaných kvalitách svých služeb (ISP vás musí upozornit, pokud si například chcete zřídit dražší A/VDSL připojení, ale vinou horší linky nemůžete dosáhnout nominální rychlosti).

CS24

Další z bodů novely jsou pokuty pro fyzické osoby za posílání nevyžádaných obchodních sdělení až do výše 100 000 korun (pro právnické osoby nadále platí 10 000 000 korun). Zneužívání linek tísňového volání se bude moci nově trestat pokutou až 200 000 korun.

Zdroj: Hrad.cz

Byl pro vás článek přínosný?