Hlavní navigace

Novináři jsou stejně hloupí jako uživatelé IE. IQ test byl hoax.

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pondělí jste se mohli (nejen) u nás dočíst, že lidé s nejnižším IQ používají jako prohlížeč Internet Explorer. Výsledky se opíraly o údajný test kanadské firmy AptiQuant, jež sestavila graf pro 10 různých scénářů/prohlížečů a porovnala s rokem 2005.

Původně se nechala nachytat i britská BBC, ale jako jediné médiu se také dopátralo ke skutečnosti. Firma AptiQuant zřejmě neexistuje. Její web (resp. doména) byl vytvořen teprve před měsícem, kopíruje grafiku francouzské agentury CentralTest a původní test z roku 2005 nelze ve vyhledávačích nalézt.

BBC také kontaktovala zástupce AptiQuantu podle údajů na stránkách, ale firma nereagovala. S největší pravděpodobností se tak jedná o podvrh, který měl poplést média, případně poškodit pověst těch údajně nehloupějších, tedy Microsoftu a jeho IE.

Takže o inteligenci uživalů bude muset rozhodnout nějaký jiný test. Příště už budeme v pátrání důslednější, to si pište. Za neúmyslnou mystifikaci se stydíme a omlouváme.

Oživeno: Autoři AptiQuant na svém webu vzkázali, že se opravdu jednalo o hoax a úmyslem nebylo nikoho poškodit. Jen netradiční formou ukazovali na nedostatky IE6.

Zdroj: BBC

Byl pro vás článek přínosný?