Hlavní navigace

Novinky Aceru z New Yorku: tablety i revoluční vesmírná loď

3. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce
V New Yorku právě proběhla tisková konference, na které byly představeny nové produkty. Dočkali jsme se osmipalcového tabletu s Androidem, vylepšeného Windows tabletu s klávesnicí (na motivy W700) a poměrně revolučního notebooku, který v některých polohách připomíná vesmírnou loď. My jsme měli možnost prohlédnout si je předem prohlédnout a hlavně pro vás připravit kompletní fotogalerie.

Acer Iconia A1

Podle Aceru jde o jednoruké multimediální zařízení, s osmipalcovou (7,9") úhlopříčkou je to však na hraně. Jde každopádně o příjemně kompaktní tablet, vytknou mu ale musíme tloušťku (srovnání s tužkovou baterií si můžete prohlédnout na fotografiích). Přístroj má v ose Z celých 11,1 mm, porovnejte si to třeba se stejně velkým iPadem mini, který je „tenký“ pouze 7,2 mm.

Acer Iconia A1
Acer Iconia A1

Acer Iconia A1 Acer Iconia A1 Acer Iconia A1 Acer Iconia A1

Také prohýbající se plastová záda na nás velký dojem neudělala, nicméně v tomto případě musíme být s verdiktem opatrní – všechna zařízení, která jsme na předváděčce měli v ruce, byla ještě předprodukčními vzorky. O zpracování ale vlastně tak úplně nejde, tento model má nabídnou hlavně skvělý poměr cena/výbava. Uvnitř najdete čtyřjádrový procesor (1,2 GHz), gigabajt paměti, 8GB (případně 16GB) úložiště, možnost rozšířit paměť pomocí miniSD karty, baterii s velkorysou kapacitou 4960 mAh, Bluetooth 4.0, GPS, HDMI, micro USB a samozřejmě dvě kamery.

Acer Iconia A1 Acer Iconia A1 Acer Iconia A1 Acer Iconia A1 Acer Iconia A1

K dobru je také nutno připočítat Android ve verzi 4.2 (Jelly Bean) a také displej s poměrem stran 4:3. Jeho další paramerty již nejsou nijak oslňující, rozlišení 1024 × 768 bodů již dnes nikoho neohromí, TN matrice taktéže. Oprava: Ve specifikacích je uveden panel typu IPS. Tuto hračku si ale budete moci pořídit za doporučenou cenu, která nepřesáhne pět tisíc s DPH, v praxi tedy možná i levněji. A to už není vůbec špatná nabídka – zejména, pokud si k tomu připočtete „značkovost“ a rychlý servis Aceru.

Acer Aspire P3

Acer se rozhodl, že přestane tabletům s klávesnicí říkat tablety a začne jim říkat ultrabooky. Když se zamyslíme nad tím, že Intel nutí výrobce do konce roku vyrábět ultrabooky pouze dotykové a podporuje odnímatelnou klávesnici, nemůžeme se vlastně ani příliš divit. Ve skutečnosti jde ale o doladěnou a mírně osekanou verzi modelu W700 (recenze zde). U původní verze nás příliš nepotěšil nedotažený kryt s klávesnicí, jinak nám ale samotný koncept přišel jako dobrý nápad. Také proto jsme model P3 uvítali a rádi ho za vás „osahali“.

Acer Aspire P3
Acer Aspire P3

Acer Aspire P3 Acer Aspire P3 Acer Aspire P3 Acer Aspire P3

Samotný tablet nabízí parádní hliníkové tělo, které váží 1,39 kila jen 0,79 kila a na tloušťku má necelých dvacet milimetrů, uvnitř ale schovává plnohodnotný počítač. V základní konfiguraci budou procesoru Core i3 (3229Y) sekundovat dva gigabajty operační paměti a 60GB SSD disk. Nechybí moderní wifina s BT a solidní čtyřčlánková baterie, která by měla zajistit až šest hodin výdrže. Zapomněli jsme zmínit ještě jeden zásadní parametr – 11,6" multidotykový displej s HD ready rozlišením a matricí IPS. Parametry jistě dobré, na náš vkus ale na přímém slunci trochu moc trpí na odlesky. Přesto se nám tato hranatá hliníková placka moc líbila. Samotný obal s klávesnicí je o mnoho propracovanější než u W700 – konstrukce kombinuje kůži (pravděpodobně umělou) a hliník. Díky němu tablet v obalu perfektně drží a výkrojee na tlačítka a ventilátory jsou přesně tam, kde mají být. Do obalu samotný placatý počítač zacvaknete snadno, trochu horší je to ale s jeho vyjmutím. Budete totiž vždy potřebovat dvě až tři ruce, případně hodně praxe (na jednom z obrázků můžete vidět návod na „vycvaknutí“ uvnitře samotného obalu).

Acer Aspire P3 Acer Aspire P3 Acer Aspire P3 Acer Aspire P3 Acer Aspire P3 Acer Aspire P3 Acer Aspire P3 Acer Aspire P3 Acer Aspire P3

Spodní část je samozřejmě vybavena Bluetooth klávesnicí s integrovanou baterií – tu musíte čas od času dobíjet pomocí micro USB konektoru. Zdvih klávesnice je minimální – vzhledem k úspornému provedení se ani nic jiného čekat nedalo. Na celodenní psaní to tedy není, odpovědět na emaily ale pořád zvládnete zhruba trilionkrát rychleji, než pomocí virtuální klávesnice na dotykovém displeji. Cena začne na patnácti a půl tisících (výše zmíněná konfigurace), což za dotykový „ultrabook“ s Windows 8 a Core i3 procesorem není úplně špatné.

Acer Aspire P3 Acer Aspire P3 Acer Aspire P3 Acer Aspire P3 Acer Aspire P3

Novinky Aceru z New Yorku

Kosmiká loď nakonec

Acer Aspire R7

Konečně se dostáváme ke zlatému hřebu tohoto článku, nového revolučního modelu R7. Ještě před samotným představením bylo možné shlédnout na oficiálních stránkách Aceru tento trailer, z něhož bylo možné lecos vytušit.

Pokud Acer spolupráci se Star Trek frančízou ještě dále prohloubí, určitě to bude jen ku prospěchu věci. Více na webu Explore Beyond Limits. Ale zpátky k tématu. O co tedy u tohoto zařízení jde? V běžném stavu se jeví jako normální 15,6" notebook, samozřejmě s dotykovým displejem. Díky speciálnímu kloubu z něj ale můžete vykouzlit několik konvertibilních variant, z nichž některé jsou úplně novátorské.

Acer Aspire R7
Acer Aspire R7

Acer Aspire R7 Acer Aspire R7 Acer Aspire R7 Acer Aspire R7

Na první pohled vás možná zaujme, že klávesnice s touchpadem si u tohoto modelu prohodila pozici. Může to vypadat trochu šíleně, díky kloubu je ale možné displej přiklopit těsně za klávesnici a  používat notebook v režimu sliderů který můžete znát od Toshiby nebo Sony, případně z podobě řešeného modelu Acer W700 (případně P3 v minulé kapitole). Díky gumovým nožičkám se displej zasekne na požadovaném místě a vy pak máte k dispozici pohodlně umístěnou klávesnici a místo touchpadu dotykový displej přímo pod nosem, což už v kombinaci s Windows 8 dává smysl. Ovládat počítač v režimu notebooku s touchpadem umístěným těsně pod displejem je trošku zvláštní, je ale pravda, že klávesnice je díky tomu velmi příjemně po ruce. Navíc musíme ocenit, že Acer touchpad vůbec osadil – rozhodně lepší varianta, než tam nechat velkou prázdnou plochu.

Acer Aspire R7 Acer Aspire R7 Acer Aspire R7 Acer Aspire R7 Acer Aspire R7

Díky speciálnímu kloubu můžete v režimu zvaném Ezel naklápět displej v libovolných dalších úhlech a výškách, nám přišlo nejzajímavější nechat displej ve vodorovné poloze ale s plně vztyčeným kloubem. Nejen že pak připomíná výše zmíněnou kosmickou loď, ale dá se na něm třeba netradičně prezentovat nebo hrát nějakou „stolní hru“. (Holanďané možná budou mít s Ezel režimem trochu problém, protože jak každý správný příznivec seriálu Přátelé ví, toto slovo znamená osel. V angličtině podle našeho průzkumu neznamená nic, tchajwansky ani čínsky bohužel neumíme.) Dalším režimem je prezentační varianta Display, kdy zobrazovací část úplně přetočíte, můžete tak ukazovat grafy zákazníkovi nebo se koukat na film. Poslední variantu v Aceru nazývají Pad – displej připlácnete ke klávesnici (kvůli speciální konstrukci kloubu nikdy úplně nepřilehne.)

Acer Aspire R7 Acer Aspire R7 Acer Aspire R7 Acer Aspire R7 Acer Aspire R7

Verze, která se k nám začne vozit bude mít procesor Core i5, 4-8 GB paměti, grafiku Nvidia GeForce GT 750M s vlastními dvěma gigy paměti a 256GB disk typu SSD. Takže docela maso. Displej bude mít rozlišení 1920 × 1080 pixelů, už teď se ale hovoří o verzi s větším počtem zobrazovacích bodů (QHD). Ačkoli byl model oficiálně představen před pár minutami, už se mu podařilo získat prestižní designovou cenu Red Dot Design Award v sekci počítačů. No aspoň vidíte, jak ten svět funguje. Nicméně za redakci můžeme prohlásit, že si ji zaslouží. Ačkoli šlo o předprodukční vzorek, byl stroj pevný, do detailu zpracovaný a kloub působil překvapivě důvěryhodně, ačkoli v prezentačním režimu se při doteku ve spodní části mírně kýval. Celkově však byl dojem ze zpracování převážně pozitivní, pochvalu si zaslouží i klávesnice. Všechny modely zmíněné v tomto článku by měly být na českém trhu dostupné na přelomu května/června. Líbí se vám?

MMF24

Acer Aspire R7 Acer Aspire R7 Acer Aspire R7 Acer Aspire R7

Byl pro vás článek přínosný?