Hlavní navigace

Novinky: Ad-Aware Free Internet Security 9.5, AeroRainbow 2.5 a další

26. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ad-Aware Free Internet Security 9.5 ENOficiální stránka

Kdo znal Ad-Aware již v minulosti, ví, že se hodně změnilo. V době zlomu zahodilo osvědčené uživatelé prostředí a přineslo změnu tak razantní, že se s ním řada lidí rozkmotřila. Rovněž se docela nepříjemně zvedly nároky na hardware, aspoň mu pořád docela šlo odchytávání spywaru. Verze 9.5 má především zmírnit hardwarové nároky. Rychlost programu se údajně zvýšila až osmkrát, což posoudíte nejlépe vy, na vašem počítači. Také velikost instalačního programu se zmenšila, a to z více než sto třiceti na pouhých dvanáct megabajtů. Je pravda, že při při první aktualizaci si program stáhne dalších 72 MB, ale i tak jde o zlepšení v rámci mezí.

Pokud jste nějak zaspali a známý antispywarový nástroj dlouho míjeli, dneska už se nazývá Ad-Aware Free Internet Security a chrání nejen před spywarem, ale i před viry. Za ochranu v reálném čase platit nemusíte, za jiné doplňkové bezpečnostní funkce ano.

Windows 7 Command Bar Tweaker ENOficiální stránka

Průzkumník prošel mnohými změnami a pokud srovnáte pětadevadesátky s Windows 7, uvidíte přeci jenom poměrně velký rozdíl. Přesněji řečeno, uvidíte nějakých čtrnáct let vývoje. A všechno směřuje k co nejjednoduššímu ovládání. Okna zabírají čím dál více prostoru, přestože ovládací prvky ubývají. Holt ustupují dekoracím. Pakliže si myslíte, že se by si Průzkumník zasloužil ještě více zjednodušit, zkuste Windows 7 Command Bar Tweaker. Malý nástroj permanentně schová nástrojovou lištu. Pokud takto trvalá řešení nemusíte, nastavte pouze automatické skrývání. Lišta vám tak bude k dispozici, když ji budete potřebovat. V opačném případě nebude překážet.

HTMtied 1.0 ENOficiální stránka

Správa oblíbených stránek nemusí nutně probíhat uvnitř prohlížeče. Z některých prohlížečů se pak záložky vytahují dosti těžko. Ano, při přechodu z jednoho prohlížeče na jiný sice můžete povětšinou uživatelská data vyexportovat a zpětně naimportovat, když to ale nejde, sranda končí. HTMtied se pokouší ustanovit nezávislý systém ukládání stránek. Jak své poselství uvádí k životu? Naprosto jednoduše, jak jinak. Nejprostší řešení často bývá klíčem k úspěchu. V tomto případě úspěch odemyká samostatný soubor HTML, který ale neobsahuje celou webovou stránku, pouze na ni odkazuje. Když tedy takový soubor otevřete, systém vás automaticky přepne do výchozího prohlížeče a web se standardně načte.

Ať už HTMtied nainstalujete nebo spustíte přenosnou verzi, v obou přídech si nejprve zkopírujete do schránky odkaz na požadovanou stránku. Pak přijde na řadu spuštění programu, ten ovšem nemá žádné uživatelské prostředí. Pokud nebudete mít ve schránce žádný odkaz, ozve se při spuštění známý chybový tón Windows. S odkazem se naopak ozve jiný tón, který oznámí, že je vše v pořádku. Pak zmáčkněte klávesy Ctrl+V a program odkaz převede na malinký soubor.

AeroRainbow 2.5 ENOficiální stránka

Obzvlášť při pochmurném počasí je potřeba si nějak rozjasnit den. A při práci na počítači se nepočítá to, že se vám rozsvítí obrazovka. Ani když si zapnete lampičku. Mnohem více vám náladu zvedne AeroRainbow, který vaše Windows naplní krásnou duhou. Přesněji řečeno, prostředí Aero. Ve Windows XP se proto duhou nepotěšíte. Ve Vistě a Windows 7 se však připravte na úžasný zážitek, při němž se bude kontinuálně měnit podbarvení Aera. Program vždy náhodně vybere barvu a postupně přebarvuje celý systém. Jak rychle se přechody odehrají? Podle toho, jak si přizpůsobíte nastavení. Standardně se barva mění dost rychle, takže trochu zpomalit neuškodí.

Mohli byste také dostat závrať, protože Windows se promění v pouťovou atrakci. Budete si připadat jako na kolotoči, který se rychle otáčí a vám se barvičky míhají před očima. Kromě náhodné výměny si můžete vybrat o něco přirozenější adaptaci podle pozadí na ploše. Při modrém pozadí se kupříkladu okna jednoduše zabarví do modra. Tato možnost je nepochybně vkusnější a nebudou vás z ní bolet oči, naopak si odpočinou. Kdyby vám nevyhovoval ani tento způsob obarvování, můžete si nastavit vlastní přechodové barvy.

NetBalancer Free 4.1 ENOficiální stránka

Se sítí je to divoké. Stejně jako může jeden neposlušný proces natvrdo zablokovat všechny ostatní, i jeden program s přehledem doslova ucpe síť. Pomoci by mělo nastavení priorit s aplikací NetBalancer. Košatých možností se neděste, v podstatě vám stačí naučit jednotlivým položkám přiřazovat prioritu. Služba běžící na pozadí pak bude neustále dohlížet na síť a vyšší propustnost přednostně poskytne zvýhodněným aplikacím. Pod nejnižší prioritou se ještě schovává úplná blokace komunikace. Pokud se pustíte do tvorby pořádně složitých síťových pravidel, bránit vám nikdo nebude. Přežijete i bez nich, avšak NetBalancer skýtá velký potenciál. Limity se mohou různit dokonce pro každý síťový adaptér.

Další důležité novinky:

Tip na starší software

Simple Shutdown Timer 1.1.2 ENOficiální stránka

Sami jste jistě někdy potřebovali od počítače odejít, ale chtěli jste, aby se po určité době sám vypnul. V nabídce Start naneštěstí najdete pouze tlačítko „Vypnout“, které počítač uvede do bezvědomí okamžitě. Takže se musíte obrátit na třetí strany. A je jich opravdu hodně. Některé nabízí složité aplikace, kde běžný odpočet do vypnutí ustupuje všemožným podmínkám. Aby stroj ukončil svou činnost, nesmí například zátěž procesoru překračovat nastavenou úroveň. Nebo se musí čekat, až ukončí svou činnost nějaký program. Simple Shutdown Timer vás podobnými věcmi zdržovat nebude, velmi dobře slouží jako prachobyčejné odpočítávadlo, které zavelí k vypnutí po uplynutí časového rámce.

KL24

Místo vypnutí lze vybrat režim spánku nebo odhlášení. Pak stačí zadat čas do vykonání akce a jediným tlačítkem vše uvedete do chodu. Program se obejde bez instalace.

Byl pro vás článek přínosný?