Hlavní navigace

Novinky Samsungu: Galaxy A35 a Galaxy A55 poprvé s Knox Vault

11. 3. 2024

Sdílet

Samsung rozšiřuje svou střední třídu o další dva modely a k nedávno dovezeným Galaxy A05s a A25 přibude Galaxy A35 a Galaxy A55. Letošní generace áček se tak rozrostla na čtyři modely.

Oba mají stejně velké tělo s 6,6″ displejem typu AMOLED. Ten má již pro selfie kameru malý průstřel, na rozdíl od většího výřezu u Galaxy A25. Stejně tak mají již tenké rámečky a v téměř stejně velkém těle o kousek větší úhlopříčku displeje, který chrání Gorilla Glass Victus. Design těla je jinak shodný a odpovídá i letošní řadě Galaxy S. Na první pohled je od sebe moc nerozeznáte.

O výkon se stará Exynos 1380, respektive Exynos 1480 a 5000mAh akumulátor. Na rozdíl od Galaxy A25 již nemají sluchátkový jack, zato čtečku otisků umístěnou již pod displejem (u A25 je na boku). Odolnost Samsung udává IP67, ta u nižších modelů zcela schází. V konstrukci je rozdíl ještě v tom, že Galaxy A55 má hliníkový rám a skleněná záda, zatímco Galaxy A35 spoléhá na plasty. Samsung garantuje čtyři velké aktualizace Androidu.

Knox Vault jde poprvé do nižší řady Galaxy A

S těmito telefony se do řady Galaxy A vůbec poprvé dostává bezpečnostní technologie známá dosud jen z vlajkových lodí Samsungu, tedy Samsung Knox Vault. Na hardwaru založené bezpečnostní řešení nabízí ochranu před hardwarovými i softwarovými útoky – vytváří zabezpečené prostředí fyzicky oddělené od hlavního procesoru a paměti.

Kamery bez teleobjektivu

Hlavní fotoaparát má 50 Mpx a liší se v rámci řady jen velikostí senzoru, papírová světelnost je shodná. Druhá čočka je širokoúhlý objektiv, který má u Galaxy A35 8 Mpx a u A55 pak 12 Mpx. Doplňuje je už pouze 5Mpx makro, teleobjektiv řada A vůbec nemá. Za zmínku stojí ještě 32Mpx snímač u přední kamery Galaxy A55.

Cloud24

Samsung k nám dovezl čtyři barevné varianty (modrá, modročerná, fialová a žlutá). Galaxy A35 bude v prodeji v konfiguraci 6+128 GB za 9499 Kč a Galaxy A55 bude ve dvou verzích: 8+128 GB za 11 999 Kč a 8+256 GB za 12 999 Kč. V rámci předprodeje do 7. dubna můžete k telefonu dostat dárek Galaxy Fit3 (v ceně 1499 Kč), respektive sluchátka Galaxy Buds FE (2699 Kč).

Cenový rozdíl mezi Galaxy A35 a A25 je zcela minimální a výhodou nižšího modelu je (pro někoho) snad jen přítomnost jacku. Pokud jde o vyšší Galaxy A55, tak ten bude zřejmě nejvýkonnějším zástupcem řady A, v posledních letech totiž Samsung nevydal žádný A6× či A7×. Ale samozřejmě se ještě nějaká áčka objevit mohou. Aktuálně je mezi Galaxy A55 a Galaxy S24 totiž poměrně velký cenový skok a alespoň jeden smartphone by sem Samsung ještě umístit mohl, byť chápu, že si nechce kanibalizovat svou vlajkovou řadu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.