Hlavní navigace

Novinky: Soda 3D PDF Reader 1.0, JetBoost 1.0, USB Safeguard 5 a další

23. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Soda 3D PDF Reader 1.0 ENOficiální stránka

PDF čtečky s pásem karet nejsou ničím výjimečným, inovacím přesto ještě neodzvonilo. Nová čtečka slibuje 3D prohlížení. Co přesně to znamená? Nečekejte žádné zázraky, náznaku třetí dimenze si všimnete leda při otáčení stránek. Navrch uživatelské prostředí nabízí dokonce i ten Ribbon. Po registraci (zdarma) se vám aktivují další pěkné funkce, třeba tvorba pédéefek z wordovských dokumentů a jiných typů souborů. Kromě efektního zobrazení a tvorby PDF dokumentů Soda 3D PDF Reader nic moc dalšího neumí. Vývojáři se soustředí na placené verze, takže tu zdarma dostupnou dost ochudili. Ovšem to, co zbylo, potěší.

Kam zajdou inovace dál? Do čtvrté dimenze?

Comodo Internet Security 5.9 CZOficiální stránka

Kompletní balík pro zabezpečení před hrozbami z Internetu se opět zlepšuje. Oproti pár týdnů staré verzi 5.8 se přirozeně nepokročilo nijak zvlášť daleko, nebyl k tomu prostor. Spravila se ale třeba neschopnost smazat některé druhy malwaru po restartu, Comodo Internet Security dokonce mohlo zpomalovat spouštění určitých aplikací. Těchto a dalších problémů jsme se konečně zbavili, zatímco instalační program na sebe pro změnu nabalil prohlížeč Comodo Dragon. Jestli o něj nemáte zájem, dejte si pozor, co všechno instalujete. Co by vás mělo potěšit nevíce? Internet Security bylo obohaceno o nový typ skenování.

Inteligentní skenování neprohledá celý počítač, pouze ty nejzásadnější oblasti. Takže nejde o nic, co bychom neznali odjinud.

JetBoost 1.0 ENOficiální stránka

Máte zpomalený počítač? Zkuste dlouho nainstalovaný operační systém trochu zoptimalizovat. Jistě znáte nástroje na čištění paměti, eventuálně na čistění disků. JetBoost k nim nepatří, jeho způsob optimalizování je jiný. Lépe řečeno, přidává také jiné způsoby, protože čištění paměti mu jde taktéž. Kromě toho ale vypíná méně důležité procesy a služby na pozadí, dále zabraňuje automatickým aktualizacím, aby vás v nevhodný okamžik obtěžovaly. Podobné nástroje se často zaměřují na hráče, tento obsahuje dva základní profily, jeden je pracovní, druhý herní. Můžete si ale zvolit i vlastní soubor optimalizací.

Oba zabudované profily se liší tím, které systémové funkce a součásti odstaví. Při hraní her především naháníte výkon, zatímco při práci potřebujete, aby vás nerušily jisté aplikace. Pokud jste se někdy báli služby nebo procesy ručně povypínat, nechte to na JetBoost. Některé procesy nevypne, zato jim sníží prioritu.

Dup Scout 3.5.18 ENOficiální stránka

Možná by nebylo špatné, kdyby se Průzkumník naučil vyhledávat duplicitní soubory, nikoli jen soubory se stejným názvem. Skoro všichni pár duplikátů na svých discích máme, aniž bychom o nich věděli. Jak ale jejich stavy řádně zredukovat? Proč nevyzkoušet třeba Dup Scout, zdarma dostupný nástroj, který prozkoumá všechny lokální a síťové disky – zkrátka všechna úložiště nějakým způsobem připojená k počítači. Bezplatná edice nicméně zvládne zpracovat maximálně 500 tisíc souborů a disky o kapacitě 2 TB. Tyto limity by přesto běžným lidem neměly činit potíž, kdo z nás běžně zaplní dva terabajty, že?

Dup Scout umožňuje nastavit si více profilů. Nemusíte vždy prohledávat všechna úložiště, lze si vybrat jen konkrétní adresáře. Nechybí spousta hejblátek nebo grafů, tento nástroj cílí na uživatele, kteří se při dělání pořádku také rádi dozví řadu podrobností o stavu svých dat.

USB Safeguard 5.0 ENOficiální stránka

Flash disky se snadno přenášejí, vejdou se kamkoliv, můžeme je třeba nosit připnuté ke klíčům. Nese to s sebou jistá rizika, především USB klíčenku můžeme ztratit. Nošení malých předmětů po kapsách se často nevyplácí, ale způsobů, jak ztratit flash disk, existuje opravdu i dost jiných. Když o přenosnou paměť přijdeme, hrozí, že ji někdo najde a na obsah se podívá. Tomu už lze zabránit poměrně efektivně. USB Safeguard patří k ochranným nástrojům, které disk uzamknou. Potenciální nálezce a nežádoucí čtenář by pak musel znát přístupové heslo.

Program pracuje se souborovými systémy FAT32 a NTSF, jinak naformátované paměti proto případně přeformátuje. Obsluha je jinak velmi prostá, zadáte heslo a flash disk se uzamkne. Pro odemčení musíte spustit program z flashky (ano, to jediné vám dovoleno bude) a vy opět zadáte heslo. Můžete také vyplnit kontaktní údaje, které pomohou nálezci vrátit USB klíčenku majiteli. Horší je omezení zdarma dostupné edice na 2 GB, s větší pamětí si poradí až placený USB Safeguard.

Social Lite 2.0.1 ENOficiální stránka

Pořád nevíte, jak vládnout všechny ty sociální služby? Aplikace Social vám mezi nimi uklidí. Podporuje nejznámější sítě, tedy Facebook, Twitter a Gmail. Placená edice zahrnuje navíc Google+ a Google Talk. Vybízí se přirozeně otázka, proč program nepodporuje také jiné e-mailové služby. Odpovědi se bohužel nedočkáte. Pokud vám však tento výběr sedne, Social oceníte minimálně pro eleganci. Jestliže vám stačí jen jedna z vyjmenovaných služeb, můžete si stáhnout verzi programu, která podporuje jen ji. Pod jednou střechou najdete všechno. Nehledejte v tom ale žádnou vědu, aplikace zobrazuje mobilní verze webů.

Plnohodnotné verze stránek jsou dostupné pouze v placené verzi. Mobilní se sem ale stejně hodí víc. Navrch Social Lite přihazuje oznámení na nové události. Bohužel bez placení nelze čekat zázraky, alespoň plná verze není nijak přehnaně drahá.

MMF24

Další důležité novinky:

 

Byl pro vás článek přínosný?