Hlavní navigace

Nový Chromebook od Samsungu stojí jen 249 dolarů a poprvé běží na ARM

18. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Korejská firma společně s Googlem představila novou generaci Chromebooku. Je vyjímečná hned ve dvou ohledech – cenou a hardwarem. Zatímco předchozí stroje s Chrome OS běžely na architektuře x86 a tradičních procesorech Intel, novinka využívá dvoujádrový procesor Samsung Exynos 5. Pravděpodobně půjde o první reálné zařízení využívají jader ARM Cortex-A15. Google se podobou změnu může dovolit, neboť veškerý software programuje sám a externí aplikace fungují díky webovým standardům nezávislým na platformě.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Co se týše parametrů, oba tvůrci dost šetřili informacemi. Můžeme pouze hádat, že Chromebook má asi 2 GB RAM a SSD úložiště o kapacitě 16 GB. Google pouze tvrdí, že po dobu dvou let nabídne zdarma 100GB prostor ve službě Drive. Součástí přístroje je dvoupásmová Wi-Fi 802.11ab/g/n, Bluetooth 3.0 a VGA kamerka. Externí zařízení připojíte skrz jeden USB 3.0 a jeden USB 2.0, nechybí výstup HDMI.

Google Samsung Chromebook s ARM Google Samsung Chromebook s ARM Google Samsung Chromebook s ARM Google Samsung Chromebook s ARM Google Samsung Chromebook s ARM Google Samsung Chromebook s ARM Google Samsung Chromebook s ARM Google Samsung Chromebook s ARM

To celé se vešlo do těla s hmotností 1,1 kg a tloušťkou 20 mm a šířkou 335 mm. A abychom nezapomněli na displej, má úhlopříčku 11,6 palce a rozlišení 1366 × 768 px. Google slibuje až 6,5hodinovou výdrž na akumulátor. A díky použitému hardwaru notebook ani nepotřebuje aktivní chlazení, tudíž bude dokonale tichý.

Samsung Chromebook se začne prodávat příští týden v USA a Británii. K nám se oficiálně nepodívá. Cena je ale dost lákavá. Předchozí Chromebook od Samsungu stále 450 dolarů, novinka bude za 249 dolarů (5700 Kč s DPH). 

CS24

 

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?