Hlavní navigace

Nový hráč na poli základních desek? iGame Z97 od Chaintechu bude i v Evropě

24. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výrobců základních desek bývalo dříve o dost více než dnes. V našich končinách se v podstatě prodávají Asusy, Gigabyte, MSI a ASRock. Pár modelů v specifických kategoriích má i Zotac, Sapphire a Evga, které se ale už shánějí hůře. Biostar a ECS se k nám nevozí snad vůbec. V budoucnu by se ale nabídka mohla zase zvětšit. Ačkoliv nevím, zda od toho lze skutečně očekávat oživení, chystá se na trh značka Chaintech, která už základní desky kdysi – v hlubokých devadesátých letech – vyráběla.

O pokusu Chaintechu o návrat jsme psali už před nějakými dvěma roky. Firma se snaží znovu povstat ve spolupráci s Colorfulem, kterého asi znáte coby výrobce grafických karet. Moc úspěšné to dosud nebylo, nicméně nyní obě firmy přicházejí s poměrně zajímavou highendovou deskou, která by snad mohla otevřít cestu pro další počiny v tomto oboru. Deska iGame Z97 pro platformu LGA 1150 je určena zejména pro přetaktování s čipy Core i7-4790Ka i7-4690K a lákat bude na různou nadstandardní výbavu.

Na první pohled zaujme hlavně chlazení napájecí kaskády a čipsetu, připravené na zapojení do vodního okruhu. Napájení také není slabé, tedy alespoň na papíře. Má celkem šestnáct fází, v nichž jsou použity cívky typu SFC (super ferrite choke) a kondenzátory s nízkým ESR. Kromě toho pak přetaktovávači dostanou zdvojený BIOS, různá tlačítka a přepínače na PCB i indikační displej.

Základní deska Chaintech iGame Z97
Základní deska Chaintech iGame Z97

Audio má mít elektrolytické kondenzátory a prý i operační zesilovač, jaké komponenty jsou ale užity, nevíme. Ethernet je řešen gigabitovým adaptérem Kiler E2200 od Atherosu. Bezdrátové síťování není přímo integrováno, osazen je ale slot mini PCI Express. Ten se dá použít pro bezdrátový modul, ale také SSD typu mSATA. Deska má tři sloty PCI Express 3.0 ×16, kolik linek ale lze v každém použít, nevíme, takže raději počítejte jen se základním SLI a CrossFire v režimu ×8/×8. Portů SATA je podle některých zdrojů šest, nicméně na fotkách to vypadá spíš na osm a navíc má být na zadním panelu také eSATA. Vzadu jsou zřejmě dále čtyři porty USB 3.0. Obrazové výstupy jsou jak HDMI, tak DVI a údajně by tam snad měl být i DisplayPort.

 

 

MMF24

Desky Chaintech se mají dostat i do Evropy

To vše by nám mohlo být vcelku jedno, pokud by se dostupnost desek se značkou Chaintech týkala jen Číny a Asie jako v minulosti. Tak tomu ale prý nebude a tato deska se má dostat i sem na evropský trh. Přímo v České republice to asi bude horší, protože ani grafiky Colorful zde k mání nejsou, ale s trochou štěstí se třeba dočkáme časem. Mimochodem, z různých zpráv není tak docela jasné, pod jakým jménem se iGame Z97 vlastně bude prodávat, tedy zda bude na krabici logo Chaintech nebo Colorful. Podle některých zpráv by dokonce mohlo být použito jen označení iGame, převzaté z řady grafik Colorfulu.

Zdroje: TechPowerUp, KitGuru, 3DNews.ru, iXBT

Byl pro vás článek přínosný?