Hlavní navigace

GeForce LHR s polovičním výkonem těžby oficiálně tady. Karet FE od Nvidie se to ale netýká

20. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Nvidia oficiálně oznámila "LHR" revizi grafik GeForce. Ta má výkon v těžbě kryptoměn snížený na polovinu, aby byly levnější a normálně dostupné pro hráče. Překvapení ale je, že se to nemá týkat karet Founders Edition od Nvidie a také ne GeForce RTX 3090.

Už jsme tu měli zprávu o tom, jak se v nabídce výrobců karet začaly objevovat nové revize grafik GeForce RTX 3000 s přídomkem „Lite Hash Rate“ (LHR), což není nic jiného než plánované karty, u kterých je omezený výkon v těžbě kryptoměn. Toto omezení je aplikováno na celý sortiment karet Ampere a během následujících týdnů by měly takovéto karty vydat nejspíš všichni výrobci.

Nvidia nyní tento refresh grafik GeForce RTX 3000 oficiálně oznámila a potvrdila. Zajímavé ale je, že sama tyto karty zdá se nebude vyrábět, modely LHR budou dostupné jen v nereferenční formě od partnerů, zatímco karty Founders Edition s tímto omezovačem se nechystají.

Poloviční výkon v těžbě Etherea

V úterý Nvidia oficiálně oznámila, že od teď nově vyrobené karty GeForce budou mít omezenou „hashrate“, aby byly méně atraktivní pro těžaře. Tyto karty by se podle Nvidie měly začít prodávat už koncem tohoto měsíce, takže v souladu s tím, jak už první výrobci začali karty odhalovat.

Omezení výkonu v kryptotěžbě by mělo být zhruba o 50 %, Nvidia výslovně mluví o tom, že kartám snižuje hashrate na polovinu (pro RTX 3080 by snad měla být po úpravě okolo 43 MH/s, u RTX 3070 a 3060 Ti 25 MH/s, u RTX 3060 pak 20 MH/s). Oznámení Nvidie výslovně mluví o tom, že se toto omezení výkonu týká kryptoměny Ethereum, která je primární cíl kryptotěžařů. Je proto možné, že v nějakých alternativních výkon omezený nemusí být.

Tip: Nvidia u karet GeForce RTX 3060 zarazí těžbu kryptoměn, ovladač bude snižovat výkon

Tip: Nvidia chystá druhý pokus o omezovač kryptotěžby, refreshne všechna GPU, včetně RTX 3060

GeForce RTX 3090 zůstává neomezená

Nvidia teď víceméně potvrdila, že toto omezení výkonu v kryptoměnách se netýká GeForce RTX 3090. Vydání verzí „LHR“ je totiž výslovně uvedeno pro karty GeForce RTX 3060 Ti, GeForce RTX 3070 a GeForce RTX 3080 (plus model RTX 3060, kde byla tato politika od začátku). Nejvyšší model RTX 3090 tedy bude zřejmě mít plnou hashrate nadále. Asi to bude teď jedna ze specialit, jimiž ospravedlňuje vyšší cenu.

Nvidia GeForce RTX 3090 karta Nvidia GeForce RTX 3090 Founders Edition (Zdroj: Nvidia)

Netěžní modely LHR budou nakonec označené

Původně to vypadalo, že modely se sníženou hashrate by mohly vyjít potichu a prostě nahradit předchozí verze v existujících grafikách, aniž by to bylo na krabicích a názvech nějak poznat. To by ovšem byla trošku past na kupujícího (možná dokonce žalovatelná), který by s tímto omezením nepočítal a nesouhlasil. Nyní Nvidia potvrdila, že takto pozměněné karty budou vždy označené, ať už onou zkratkou LHR, nebo nějak jinak. Výrobci karet asi také omezení hashrate budou uvádět v podrobnějších specifikacích.

Nvidia doufá, že toto opatření přispěje ke snížení nyní vysoko nadhodnocených prodejních cen grafik GeForce a také ke zlepšení jejich špatné dostupnosti v obchodech, což jsou oboje projevy právě poptávky těžařů kryptoměn po GPU. Účinnost samozřejmě asi nemůžeme čekat stoprocentní ani okamžitou, ale nějaké zlepšení by mělo nastat.

Těžba kryptoměn na grafických kartách Zotac 1600 Těžba kryptoměn na grafických kartách Zotac (Zdroj: Zotac)

Další příznivý vítr do plachet nám tu může dodat to, že kryptoměny poslední týden vytrvale klesaly, což poslední dny přešlo do vyloženého pádu. Přístup investorů se možná přeladil z fáze „pumpování“ na „dumpování“. Bitcoin se propadl z 58 000 pod 40 000 $ (chvilkově dokonce zkolaboval těsně nad 30 000 $) a Ethereum z rekordu nad 4400 $ spadlo pod 3000 $ (chvilkově dokonce pod 2000 $). Toto může, i když nemusí být začátek prasknutí celé bubliny, jež by mohlo přinést výrazné omezení těžby i kupování nových grafik ze strany těžařů a tím znormalizování situace na trhu. Ale zde je asi dobré krotit optimismus, protože spekulativní mánii a touhu po rychlém zbohatnutí asi nelze podceňovat.

Mělo AMD také omezit výkon grafik v těžbě kryptoměn?

Founders Edition nebude, Nvidia samotná karty LHR nechystá

Zvláštní je ovšem jeden detail. Nvidia potvrdila, že GPU s omezením výkonu v těžbě bude dodávat partnerským výrobcům, ale sama s nimi kary stavět nebude. Jinými slovy, modely LHR se objeví jen v nereferenčních provedeních, karty Founders Edition na nich stavěné nebudou. Toto sice na první pohled vypadá, jako by Nvidia méně výhodné čipy natlačila partnerům a sama chtěla dál vydělávat na těžařích, ovšem vysvětlení je dost možná jiné.

Toto by totiž nejspíš mohlo znamenat, že Nvidia výrobu modelů Founders Edition hodlá úplně utlumit. Nebylo by to tedy tak, že se budou dál vesele prodávat s neomezenou verzí GPU, ale naopak se přestanou prodávat vůbec (nebo možná s výjimkou oné RTX 3090?). Na revize čipů s omezením hashrate proto tyto karty asi nepřešly jednoduše proto, že to nemá cenu dělat.

Galerie: První karty GeForce RTX 3000 s omezovačem těžby

Zdroje: Nvidia, KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?