Hlavní navigace

Nvidia odhalila Shield, nejvýkonnější konzoli s Androidem. Rozjede i Crysis 3

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když před osmi lety představoval Steve Jobs první iPhone, nejprve mluvil o třech samostatných zařízeních. Mobilu, přehrávači a přenosném internetovém prohlížeči. Zlatým hřebem večera bylo, když tato zařízení spojil do jednoho. Šéf Nvidie Jen-Hsun Huang na GDC 2015 použil stejný trik.

Nvidia už dopředu lákala na akci, kde odhalí věc, na které prý pracovala pět let. Huang hned v úvodu mluvil o superpočítači, televizi a herní konzoli. A pár chvil nato představil konzoli Shield. Z historického hlediska je v názvech trochu zmatek. První Shield představený před dvěma lety, který vypadal jako gamepad s displejem, se dnes jmenuje Shield Portable. Běží na něm Tegra 4.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Loňský výkonný tablet s Tegrou K1 dostal jméno Shield Tablet. Herní konzole a multimediální centrum v jednom se jmenuje prostě Shield. Není přenosná, nemá displej a vypadá trochu jako slim verze starých PlayStationů.

Duší je Android TV

Krabička zapadá do platformy Android TV. Jde o čtvrtý pokus Googlu, jak proniknout do obýváku. Operační systém optimalizovaný pro dálkové (nedotykové) ovládání dokáže přehrávat lokální obsah z připojených paměťových karet nebo flash disků, ale zároveň otevírá streamingový svět plných těch Netflixů, Hulu nebo Spotify. K dispozici je Google Play Store a s ním i tucty optimalizovaných aplikací a her hratelných s gamepadem.

Nvidia Shield Console 

Toho se chytila Nvidia a do malé krabičky vložila to nejlepší pro obě činnosti. S nejnovějším SoC Tegra X1 si Shield poradí i s nejnáročnějším 4K videem při 60 snímcích za sekundu, a to ve formátech H.264, HEVC i VP9. Zároveň má více koňských sil než Xbox 360.

Nechyběla tradiční srovnávačka: hrubý grafický výkon Xboxu je 240 GFLOPS a podporuje technologie starého DirectX 9, grafika v Tegře X1 založená na Maxwellu podporuje DirectX 12 a výkon činí 512 GFLOPS. K tomu má konzole 3 GB RAM (místo 512 MB) a potřebuje pouze zlomek šťávy. V SoC je kromě grafiky dostupný i aktuálně nejlepší mobilní 64bitový procesor. Obsahuje čtyři výkonnější jádra Cortex-A57 se 2 MB L2 cache a čtyři úspornější jádra Cortex-A53 s 512 kB L2 cache. Celkový příkon se pohybuje mezi 5 a 20 watty.

Nvidia Shield Console

Aby se čip uvnitř tenkého těla neupekl, Nvidia jej ofukuje podobným chladičem, jako najdeme v noteboocích. Na konzoli je řada vstupů a výstupů: HDMI 2.0, dvojice USB 3.0 pro připojení disků nebo periferií a také vstup pro microSD kartu. Samotný Shield obsahuje 16GB interní úložiště. K síti se připojí kabelem (gigabitový ethernet) i vzduchem (Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac s MIMO). To vše se vešlo do krabičky s rozměry 210 × 130 × 25 mm a hmotností 654 gramů.

 

Hry lokálně, přes domácí síť i internet

Shield rozjede tituly, které budou běžně v Play Storu. Nvidia ale také spolupracovala s herními studii, aby na Android portovala i náročnější hry. Dříve už tak převedla například Half-Life 2. Nově přinese:

  • Bonderlands: The Pre-Sequel
  • War Thunder
  • Doom 3: BFG Edition
  • Resident Evil 5
  • Crysis 3
  • Metal Gear Rising: Revengeance

To vše pojede v 1080p, některé hry i při 60 snímcích za sekundu.

Shield stejně jako předchozí konzole Nvidie bude umět přes Gamestream hrát i hry z výkonných domácích PC. Přes síť se bude jedním směrem streamovat obraz a zvuk, druhým pak ovládací povely.

Hlavní výhodou Shieldu ovšem bude služba Grid. Nvidia tvrdí, že díky ní konzole nezestárne. Je to Gamestream přenášený přes internet. Hry běží na vzdálených superpočítačích, takže doma vám nemusí běžet PC ani nemusíte kupovat žádné hry.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Současný Grid obsahuje více než 50 her zdarma a streamuje v rozlišením 720p30. Nvidia chystá i placený Grid Plus (cenu neznáme) v kvalitě 1080p60. Latence se budou pohybovat do 150 ms. Nic pro progamery, ale na domácí hraní je to dle zkušeností s Shield Tabletem velmi dobře použitelné (viz naše obsáhlá recenze). V Evropě už vyrostlo datacentrum v Irsku, brzy se otevře také německé, takže v Česku bude hraní bezproblémové.

Do konce roku bude v Gridu více než stovka her. Kromě předplatného bude Nvidia jednotlivé tituly také prodávat. Firma převezme model z videopůjčoven. Za měsíční předplatném budou starší tituly, za novinky si zaplatíte jednotlivě (a budou dražší). Nvidia slibuje, že AAA hry budou v Gridu ve stejný den jako na PC. A co víc, u zakoupených her dá uživatelům klíč ke stažení hry na Steamu. Takže ji bude mít v Shieldu i na počítači.

Nvidia Shield Console

Za hubičku

Konzole bude stát jen 199 dolarů (6000 Kč s DPH), v ceně je i jeden bezdrátový gamepad shodný s tím u Shield Tabletu a také maličký dálkový ovladač s Bluetooth, který se nabíjí pomocí microUSB. Obsahuje také mikrofon pro hlasové ovládání Androidu a také zdířku pro sluchátka. Na konzoli je i IR senzor pro univerzální dálkové ovladače. Nvidia Shield bude v prodeji od května.

Zdroj: Nvidia

Byl pro vás článek přínosný?