Hlavní navigace

Nvidia oficiálně potvrdila GeForce GTX 1080 Ti. Odhaluje ji příští středu

23. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Frekvence výskytu AMD a procesorů Ryzen ve zpravodajství se začíná blížit jedné položce denně, ovšem nejen s nimi se schyluje k pamětihodným hardwarovým časům. Zdá se, že v těchto dnech se schyluje k bouři také u Nvidie. Ta byla od počátku roku potichu, ale nyní se začaly sbíhat náznaky, že by co nevidět mohla vypustit do světa novou highendovou grafiku, která by odsunula z trůnu současnou GeForce GTX 1080 a navýšila zase laťku výkonu. A tak to také podle všeho bude, věc už je v podstatě potvrzená.

Pokud nyní zamíříte na web www.GeForce.com, přivítá vás místo obvyklé homepage „navnazovací“ obrazovka s odpočtem. K čemu přesně, to samozřejmě řečeno není (co by to jinak bylo za napínák?). Ovšem pokud si dáte dohromady odpočet, jenž odtikává dobu do 1. března, času 3:30 hodin ráno s touto akcí na GDC 2017, měli byste být doma. Původně nebylo jasné, zda z oné konference či párty bude přímý přenos a tedy zda bude vhodná k uvedení nové grafiky. Pokud ale Nvidia akci avizuje odpočtem na webu, je už jisté, že půjde o něco velkého.

Text napínáku říká toliko „už je to skoro tady“ a k tomu ještě připojuje „hashtag“ #UltimateGeForce. A tak tentokrát nepůjde o Tegru, Shield nebo něco podobného, ale skutečně o grafiku. To už se ostatně stihlo potvrdit i definitivně. Web VideoCardz se totiž podíval na zdrojový kód webu a zjistil, že video, které hraje na pozadí, mělo v názvu souboru „GTX1080Ti_Countdown“. To už v tuto chvíli neplatí (soubory snad byly přejmenovány), nicméně pokud na webu tento „easter egg“ byl, o něčem to svědčí.

nvidia-geforce-gtx-1080ti-odpocetTo, že se 28. února v Americe – a u nás tou dobou již v brzkých ranních hodinách 1. března – odehraje odhalení nového highendu, je tím pádem v podstatě jistá věc. Také už asi máme konečně jisté, že se karta bude jmenovat GeForce GTX 1080 Ti. To je zajímavé, jelikož je to již tři čtvrtě roku od doby, co se objevila GTX 1080. Dalo by se tím pádem čekat, že už Nvidia dá kartě jméno jako GTX 2080, aby ji tím zařadila již do následující generace. Že by nějaký půlgenerační refresh karet Pascal nebyl v plánu, jak se doposud spekulovalo?

Jaká přesně GeForce GTX 1080 Ti bude, zatím nevíme. Nejpravděpodobnější je varianta, že bude založená na čipu GP102 a nabídne výkon relativně blízký Titanu X. Měla by ale asi být více ořezaná (a levnější). Teoreticky by tedy GTX 1080 Ti mohla mít méně stream procesorů než 3584 a menší grafickou paměť než 12 GB. Patrně bude opět nabízena v exkluzivní (alespoň dle Nvidie) referenční verzi „Founders Edition“, tentokrát ale snad budou k mání i karty s lepším nerefernčním chladičem.

Nový highend zlevní ten starý

Příští týden se každopádně bude na co těšit, trh grafických karet se zase pohne dopředu. Zajímavé by ale uvedení nového highendu mělo být i pro ty z vás, kdo rozpočet na tyto drahé karty nemají. Příchod modelu GTX 1080 Ti by totiž teoreticky mohl znamenat, že se stávající špička GeForce GTX 1080 posune o kousek níže na žebříčku a Nvidia ji o něco zlevní ze současné oficiální ceny, jež stále činí 600 dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?