Hlavní navigace

Nvidia prý GeForce GTX 1070 Ti vypustí 2. listopadu, recenze vyjdou už 26. října

30. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Docela náhle a rychle (možná trochu podobně jako v případě GeForce GTX 1060) začaly v polovině září unikat zprávy o tom, že Nvidia chystá novou grafiku někde na pozici mezi modely GTX 1070 a GTX 1080: GeForce GTX 1070 Ti, stále s čipem GP104. Úniky se množí a nyní již příchod této grafiky hlásí několik zdrojů, takže Nvidia zřejmě spustila finální proces jejího vypuštění na trh. Známe už zřejmě i datum vydání a den, kdy vyjdou recenze.

Vydání někdy na konci října, o kterém se již mluvilo, má v tuto chvíli už prý nezávisle potvrzeno i web VideoCardz, který je ohledně grafických karet docela spolehlivý. Na světě je už ale i přesný den. Prozradili ho Švédi z NordicHardware, kteří se údajně dozvěděli, že tato nová grafika s čipem GP104 bude oficiálně vydána 26. října. To je za necelé čtyři týdny ve čtvrtek. Nicméně tento den by patrně měl být jen „papírovým“ uvedením.

Podle pro změnu německého Heise.de totiž Nvidia bude opět postupovat formou „paperlaunche“, kdy budou nejdřív prozrazeny specifikace a další informace a až s určitým odstupem, v tomto případě by to mělo být okolo týdne, se pak grafiky objeví i v prodeji. Heise.de uvádí, že reálná dostupnost je očekávána 2. listopadu (čtvrtek o týden později). Papírové odhalení by podle něj mělo nastat právě onoho 26. října, k tomuto dni pravděpodobně vyjdou recenze.

KL24

Čip GP104 na referenční GeForce GTX 1080 (Zdroj: VideoCardz) Čip GP104 na referenční GeForce GTX 1080 (Zdroj: VideoCardz)

VideoCardz přidává, že výrobci karet již údajně pracují na výrobě nereferenčních modelů této nové grafiky. Zda budou dostupné přímo v první den zatím asi jisté není. Teoreticky by to mohlo nastat, jelikož pro modely GTX 1070 Ti by se měla dát využít PCB a chlazení vyvinutá pro běžnou GeForce GTX 1070 (nikoliv ta pro GTX 1080, kde se liší paměti). Tedy za podmínky, že budou mít dostatečnou rezervu pro zvýšené TDP, které prý je 180 W. Ovšem to, zda to nereferenční verze stihnou na trh včas, závisí i na dalších faktorech, takže jisté to není.

Co je dále pozoruhodné? Nordic Hardware také píše, že údajně sedí druhá verze parametrů GTX 1070 Ti, o níž jsme psali v úterý. Podle té by karta mohla být výkonem nečekaně blízko k GeForce GTX 1080, jelikož má mít aktivních 2432 stream procesorů, což je skoro celý čip GP104 (chybělo by mu jen 5% shaderů). Frekvence navíc mají být vyšší, než jaké skýtá GTX 1070 bez přídomku Ti. Jen paměti by zůstaly na nižší propustnosti, stále bude totiž osazena GDDR5 na efektivním taktu 8,0 GHz místo 10GHz GDDR5X. Jak podotýká web VideoCardz, toto by možná mohlo hodně vyhovovat těžařům kryptoměn, poněvadž konkrétně Ethereum nemá s GDDR5X dobrou „hashrate“ a GTX 1070 s GDDR5 byla pro báňský průmysl výhodnější než GTX 1080. Otázka je, zda případná atraktivita pro horníky třeba nepoškodí dostupnost nové karty pro hráče a nevyžene ceny nahoru nad doporučenou úroveň.

Byl pro vás článek přínosný?