Hlavní navigace

Nvidia Tegra X1: Pro mobily a tablety už je příliš výkonná [CES]

5. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jednou z prvních novinek, která byla představena na sérii akcí zahajujících letošní CES, je zbrusu nová Tegra. Představil ji tradičně nejvyšší šéf (CEO Nvidie) Jen-Hsun Huang.

Nvidia Tegra X1
CEO Nvidie Jen-Hsun Huang představuje novou Tegru X1

Grafická část má 256 jader postavených na architektuře Maxwell – stejné jakou používají nejnovější herní grafické karty. Ty doplňuje 8 procesorových jader (64b).

 Specifikace TEGRA X1
GPU NVIDIA Maxwell 256 jader
DX-12, OpenGL 4.4, NVIDIA CUDA, OpenGL ES 3.1, AEP
CPU 8 jader, 64-bit ARM
4x A57 2MB L2; 4x A53 512KB L2
Video H.265, VP9 4K 60 fps
4k H.265, 4k VP9, 4k H.264
Grfický výstup 4K x 2K @60 Hz, 1080p @120 Hz
HDMI 2.0 60 fps, HDCP 2.2

Výkon 1 TFLOPS odpovídá superpočítači o velikosti rodinného domu před patnácti lety. Jenže Tegra X1 je čip o velikosti malé poštovní známky se spotřebou nižší než 15 W. Gordon Moore má jistě z takového pokroku radost.

Nvidia Tegra X1
Nvidia Tegra X1

Novinka například zvládá plynule přehrávat 4K video s frekvencí 60 snímků za sekundu, ve vysokém rozlišení si poradí také s Unreal Engine 4, jak bylo na tiskovce demonstrováno na oblíbeném Elementálovi. Sami zástupci Nvidie uznávají, že na mobilní zařízení je to už zbytečně moc. Tegra X1 totiž primárně míří do automobilového průmyslu, proto jsme na představení mohli vidět i novou generaci technologie Nvidia Drive. Už loni jsme si na veletrhu mohli prohlédnout, co v praxi v autech dokáže tehdejší čip Tegra K1, nová generace však možnosti posouvá o kus dál.

Nvidia Tegra X1
Unreal Engine 4 Demo: Elemental

Palubní počítače postavené na nové Tegře budou zvládat analyzovat obrazy z kamer na karoserii a budou schopny upozornit nebo přímo zareagovat na blížící se problém. Díky vývoji v té to oblasti a nově i obřímu výpočetnímu výkonu začíná počítač rozpoznávat objekty v reálném světě lépe a hlavně spolehlivěji než člověk. Rozšířením této funkce je pak samozřejmě rychlé a spolehlivé automatické parkování. O toto se stará platforma Nvidia Drive PX.

Nvidia Tegra X1
Ukázka z prezentace Nvidia Drive PX - jak funguje rozpoznávání objektů  

Novinkou je ale také Nvidia Drive CX, počítač (samozřejmě postavený na čipu Tegra X1), který se bude starat o multimédia, oboustrannou hlasovou komunikaci, navigaci a všechny další záležitosti spojené s pohodlným fungováním uvnitř vozu.

Nvidia Tegra X1Prezentace systému postaveného na Nvidia Drive CX   

Je asi jasné, že nás v tomto směru čeká zajímavá budoucnost, v redakci ale pevně doufáme, že automobilový průmysl je jen jedním z odběratelů nových čipů a že se už během tohoto roku dočkáme i dalších zařízení, která nám díky nové Tegře budou zpříjemňovat život.

 

Celý záznam z představené nového čipu Nvidia Tegra X1 můžete shlédnout zde:

Byl pro vás článek přínosný?