Hlavní navigace

Nvidia uvádí multiplayer přes GameStream a přehled modelů GeForce GTX 950

20. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už se moc nestává, že by nějaká grafická karta vyšla úplně nečekaně, jelikož plánované termíny v posledních letech skoro vždy uniknou předem. O GeForce GTX 950, kterou Nvidia vydává dnes, jsme taky měli avizo, výjimkou z trendu snad bylo to, že nebyly předem publikovány úplně kompletní referenční parametry. Dnešním dnem je každopádně karta odhalena, takže máme referenční takty i informace o novinkách, které Nvidia s vydáním tohoto modelu spojila.

Neoficiální informace se nemýlily a GeForce GTX 950 je v souladu s nimi ořezanou verzí modelu GTX 960, uvedeného začátkem roku. Karta má aktivních 768 stream procesorů (šest bloků SMM), 48 texturovacích jednotek a 32 rasterizačních jednotek; velikost L2 cache má být 1 MB. Takt GPU je v základu 1024 MHz, frekvence boostu je 1188 MHz. Po stránce pamětí má karta stejně širokou sběrnici (128 bitů) jako GeForce GTX 960, ovšem propustnost je nižší kvůli menšímu taktu. GDDR5 má u tohoto modelu efektivní frekvenci 6,6 GHz (GTX 960 rovných 7 GHz), což dává propustnost 105,6 GB/s.

GeForce GTX 950

Karta má TDP 90 W, což vyžaduje napájení jedním šestipinovým konektorem, jde ale o značně nižší spotřebu než u GTX 960, kde je TDP 120 W (podotýkám ale, že zde může všechno změnit výrobce karty agresivním nastavením a přetaktováním). Karty jsou dvouslotové a referenční PCB má jako obrazové výstupy HDMI 2.0, DVI a trojici Displayportů 1.2.

Nvidia ve svých materiálech GeForce GTX maluje jako vhodný upgrade pro ty z vás, kdo máte v PC kartu GTX 650. Zajímavé je, že GTX 950 má podle ní údajně mít nižší latenci mezi vstupem a zobrazením při zpracování než tento model generace Kepler, což má být výhoda pro hráče her typu MOBA, ale samozřejmě i jiných. Tento příslib je však trochu problematický – je totiž založen na tom, že nová karta má dosahovat vyšších snímkových frekvencí. Odezva je tedy automaticky redukována tím, že jeden snímek trvá kratší čas. Nejde tedy o nějaké architektonické zlepšení ani o nic, co by bylo na tomto modelu s GM206 speciální.

Doplnění:
GameStream Co-Op bude možné poprvé vyzkoušet až příští měsíc, kdy se má dostat ven v beta verzi GeForce Experience. Hotová tato funkce tedy bude až později. Co se týče multiplayeru, zdá se, že podpora bude skutečně vyžadována, fungovat má podle Nvidie například u her Trite 3, Gauntlet, FIFA 15, NBA 2K15 a Mortal Kombat Komplete.

 

Jak to je s výkonem jednoho z přetatkovaných modelů, si můžete hned teď přečíst v naší recenzi, jejímž předmětem je model Gigabyte GTX 950 OC WF2X s dvouventilátorovým chladičem.


 

 

Novinka v GeForce Experience: Multiplayer, demo nebo pomoc s hraním přes GameStream

Spolu s GeForce GTX 960 Nvidia dále oznámila novou funkci v programu GeForce Experience. Pomocí streamování by mělo být možná sdílet hry s kamarádem nebo rodinným příslušníkem a tak podobně. Druhá osoba by měla dostat vzdáleně přístup k vámi nainstalované hře přes internetový prohlížeč a může buď převzít ovládání za vás (aby pomohla s místem, na kteří nejste dost elitní pařan), nebo by měl být možný i kooperativní multiplayer. Skrz tento tzv. GameStream Co-Op by také mělo být možné předvést vámi nainstalované hry někomu jinému nebo je na chvíli „půjčit“. Součástí je i možnost hlasové komunikace. Tato vymoženost je otevřena i starším kartám, má fungovat od modelu GTX 650 výš.

S funkcí Gamestream Co-Op se k vaší hře může připojit další osoba pomocí webového prohlížeče
S funkcí GameStream Co-Op se k vaší hře může připojit další osoba pomocí webového prohlížeče

Přímo v tiskových materiálech bohužel není uvedeno, zda tato vymoženost bude fungovat automaticky u všech her, nebo zda bude nutná explicitní podpora či dokonce nějaké licenční svolení ze strany držitele práv. Minimálně na multiplayer asi hra bude muset být přichystaná, Nvidia ale uvádí, že podporovány jsou i tituly v DirectX 9 (je ale nutné, aby hra běžela v plné obrazovce). Vše také běží na principu streamovaného videa, takže bude vyžadováno rychlé připojení (zejména rychlá odchozí data u hostitele – doporučeno je 7 Mb/s) a obraz bude ovlivněn kompresními artefakty. Dalším omezením je, že toto sdílení nyní funguje jen přes prohlížeč Chrome.

 

MMF24

Přehled modelů

Na závěr ještě něco k různým kartám, které se chystají na trh. Ty můžete vidět v galerii. V případě, že k nim už byly známé i takty, je naleznete v popisu fotografie. Oficiální cena je pro model GTX 950 stanovena na 159 USD (částka o dvacet dolarů nižší než za GTX 960), u nás se zatím různé modely pohybují okolo 4800 až 5000 korun, místy i dráž či levněji.

Zdroje: Nvidia, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?