Hlavní navigace

nVidioti vymřeli

1. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Snad mě Lukáš Fiala nezabije, ale jeho textík jsem ze stovek komentářů pod články za poslední dny prostě vytáhnout musel (dále následuje citace z diskuze plná ironie):

Takže po třech dnech, co je článek v éteru, a po plodné diskuzi, která se pod ním strhla, musím dát zapravdu Mirkovi, že se zde pohybuje více příznivců ATI než Nvidie.

Možná je to kvůli mým zkušenostem z bývalého pracoviště, ale upřímně jsem čekal, že se ozve více zastnánců zeleného tábora. Čekal jsem, že mi někdo dá sežrat, že velebím multi-GPU systémy zrovna v takové „vhodné“ době, kdy Nvidia prosazuje monolitický přístup a ATI vidí budoucnost právě v multi-GPU a s napětím se očekává na její novou dvoučipovou kartu. Leč jediný komentář vyjadřující se k zaujatosti článku zní „sice trochu do červena, ale to nevadí“.

Tedy jsem čekal, že se někdo chytí alespoň mých příspěvků v diskuzi, které jsem tentokrát (tak trochu záměrně) nechal o něco provokativnější a červenější, než obvykle. Přesto se nenašel nikdo, kdo by mě označil za starého fanATIka. Jediný Shit se tady důsledně zastával Nvidie, ale až na pár případů, kdy mu lidově řečeno „došli fakta“, používal smysluplné argumenty bez osobních narážek.

Výsledky našeho malého sociologického průzkumu se překvapivě liší od závěrů, ke kterým před několika lety došel server X-bit labs. Tehdy konstatovali, že fanoušci AMD a Nvidie jsou obecně ti hlučnější a fanatičtější, zatímco příznivci Intelu a ATI jsou zpravidla ti umírněnější.

Za předpokladu, že tohle není jen fenomén ExtraHardware a tedy že nVidioti se nesdružují jinde, se zdá, že jich v poslední době ubývá. Buď tu zkrátka byla generace, která z toho nyní vyrůstá, nebo nVidioti momentálně nevidí důvod rvát se za svůj oblíbený tým, jelikož od dob G80 už hardware Nvidie není technologicky i výkonově zaostalý a není tedy třeba si stále dokazovat, že koupě GeForce nebyly promrhané peníze. Pak je ovšem s podivem, že se zelení ultras neozývají právě nyní, když veřejnost srovnává RV770 s G200 a zpravidla se kloní k RV770.

CS24

Další teorií je, že nám začala prázdninová sezóna a tak nVidioti odletěli na dovolenou, neb jsou to bohatí a úspěšní dospělí lidé, kteří si kromě výkonné grafické karty mohou dovolit i dva týdny u moře. Naproti tomu chudí uhrovatí teenageři, kteří vysypali všechny své úspory za lacinou ATI kartu, zůstávají doma a nemají co dělat, tak přispívají do diskuzí.“

Upozornění redakce: ani nVidiot, ani fanATIk není hanlivé, jedná se pouze o označení člověka zastávajícího se té které značky grafických karet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku