Hlavní navigace

O2 v prosinci spustí VoLTE. Na příští rok chystá také Wi-Fi calling

26. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Druhý největší český mobilní operátor úspěšně ověřil volání pomocí LTE. Technologii VoLTE si O2 vyzkoušelo v laboratorních podmínkách na platformě Nokia a telefonech Samsung Galaxy S5. LTE je od začátku navrženo jako čistě datová síť. Stávajíci mobily se proto při hovoru přesměrují na 2G nebo 3G.

S VoLTE ale proběhne hovor přímo na sítích čtvrté generace. Přes LTE už můžete díky VoIP službám volat už dnes, VoLTE ale má tu výhodu, že se nebude započítávat do datového limitu a operátor pouze zaúčtuje provolaný čas. Přes VoLTE rovněž funguje technologie HD Voice s lepším kodekem pro přenos zvuku.

 

V koncových zařízeních zatím nemá VoLTE širokou podporu. Na českém trhu jsou k dispozici pouze jednotky mobilních telefonů, které tuto technologii umí. Navíc mezi nimi neexistuje jednotná standardizace, a tak je konfigurace sítě náročnější a vyžaduje více času. I přesto je VoLTE jednoznačnou budoucností mobilního hlasu,“ píše O2 v tiskové zprávě.

CS24

Do komerčního provozu se VoLTE dostane letos v prosinci. LTE mezitím zlepší pokrytí a rozšíří se také počet telefonů, které si s novou technologií budou rozumět. V příštím roce pak operátor rozjede i další služby. Bude možné předávat aktivní hovor mezi pevnou linkou a mobilem, pro obě linky bude také společná hlasová schránka, mobilní hovory si budou moci zákazníci nahrávat a O2 chce rozjet také Wi-Fi calling – volání přes Wi-Fi.

Zdroj: O2

Byl pro vás článek přínosný?