Hlavní navigace

Obrázkové heslo: videoukázka a nové informace [Windows 8]

19. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Obrázková hesla budou jistě lépe zapamatovatelná nežli textová. Samozřejmě je oceníme nejvíce na dotykových obrazovkách, kde budou dávat největší smysl. Jestli je budeme rádi využívat na počítačích s klávesnicí a myší, ukáže čas. Až si vyberete vhodnou fotografii, budete si muset nastavit odemykací gesta, nebudete přitom omezeni na přejíždění po čarách v tabulce jako třeba u Androidu. Windows 8 nabídnou libovolně umístěné body, kružnice a úsečky. Zní vám to jako hodina matematiky?

To ještě netušíte, jaké výpočty se skrývají za celým obrázkovým heslováním. Microsoft dokonce tvrdí, že použití obrázku je bezpečnější než komplexní textová hesla. Vy gesta provedete na povrchu fotky, ovšem operační systém si nad ní představuje ještě mřížku. Vaše dotyky se zaznamenají a porovnají s pozicí vzoru podle mřížky. Díky síti čar jsou gesta škálovatelná. Na nejdelší straně snímku najdete vždy stovku čtverečků. Na displeji s rozlišením 1366×768 pixelů a fotografií, která vyplňuje 80 % obrazovky, se nachází síť se sto čtverečky na delší straně a sedmdesáti na kratší.

Při porovnávání systém procentuálně vyhodnotí podobnost gesta se vzorem, zde nesmíte spadnout pod hranici 90 %. To platí pro každý obrazec ze série, přičemž dohromady musíte nakreslit tři obrazce. (Při přihlašování se můžete v nejhorším případě přepnout na zadání klasického textového hesla.) Osmičky si nezapamatují pouze tvar, ale také směr a pořadí, jak byla vzorová gesta původně provedena.

Nyní k matematice. Pokud byste v sérii tří gest použili jen jednotlivé body, získáte 2 743 206 možných kombinací. Jestli nakreslíte tři kružnice, číslo stoupne na 4 509 567. Vítězí ovšem tři úsečky. Vzhledem k tomu, že mohou vést odkudkoli kamkoli po obrázku, vytváří 412 096 718 možností. Stále se domníváte, že může kdokoli uhodnout vaše heslo? Pro porovnání, PIN o třech číslicích vytvoří tisíc unikátních kombinací, heslo s malými písmeny 17 546 a 81 120 kombinací získáte, když použijete písmena a číslice dohromady.

Navíc, s pěti pokusy nemá případný nevítaný návštěvník moc šancí se přihlásit. Leda by na displeji zahlédl šmouhy od vašeho prstu z dřívějšího přihlašování. Po pěti promarněných pokusech si Windows vynutí zadání textového hesla. Než se do gest pustíte, ujistěte se, že se nikdo za vašimi zády nedívá. Na firemních strojích může správce obrázková hesla pro jistotu zakázat.

MMF24

Zdroj: Building Windows 8 | Neowin

Byl pro vás článek přínosný?