Hlavní navigace

Obří balík novinek pro Outlook.com. Dostaneme i přímé editace příloh

22. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft po dlouhé době oznámil opravdu pořádnou aktualizaci služby Outlook.com, když pominu nedávné rušení spojení s chatem na Facebooku a s Google Talkem, případně drobnost v podobě ukládání příloh z e-mailů rovnou do OneDrive. Microsoft trochu mate tělem, protože nová podoba služby na pohled připomíná firemní Outlook Web App.

Není to náhoda, dochází k dalšímu sloučení. Microsoft konsoliduje portfolio tak, aby mezi spotřebitelskými produkty a firemními odnožemi nebylo tolik rozdílů. Nedávno se sloužil Skype s Lyncem a teprve nás čeká sloučení OneDrive a OneDrive for Business, což je znovu úplně jiná služba. (A o dost horší než spotřebitelská varianta, se kterou ji zatím pojí hlavně jméno.)

Náhled na odkaz vložení do těla zprávy
Náhled na odkaz vložení do těla zprávy

V záhlaví pošťáka se tak objevuje Outlook Mail. Redmondští však ve svých materiálech nadále používají označení Outlook.com, takže dříve spekulované přejmenování může být napůl formalita spočívající v úpravě označení na webu, aby bylo jasnější, k čemu slouží. (Na osobních počítačích Outlook schraňuje i kalendář a adresář, jenže na webu se jedná o samostatné aplikace.) Ale pozor, kalendář již také nese označení Outlook, aby bylo jasné, že spadá do jedné rodiny. Počítám, že stejný osud se týká adresáře. Teď už k novinkám.

Více produktivity, hezčí kabátek

Tvář aplikace šlo měnit jen minimálně, a to barevnými motivy. Proto společnost vypracovala třináct motivů vzhledu. Z firemního verze pošťáka přichází funkce Clutter, jež zprávy s nízkou prioritou odsune do vlastní složky. Proces výběru je adaptivní a odráží váš výběr. Časem si tak funkci vytrénujete.

Vyhledávání bude povýšeno díky zobrazování návrhů jmen kontaktů z adresáře a obsahu, k němuž z vyhledávání přistupujete nejčastěji. Přiznávám, že nevím přesně, v čem má změna k lepšímu spočívat, např. návrhy jmen vidíte už dnes. Budeme si muset počkat na praktickou ukázku. S parametry dále upřesníte hledání, např. budou vyhledány jen e-maily v jedné složce, od konkrétního odesílatele apod.

Přílohu zobrazíte vedle editoru pro napsání odpovědi
Přílohu zobrazíte vedle editoru pro napsání odpovědi

Tedy opět něco, co už je dostupné ve stávající verzi Oulook.com. Patrně bude toto upřesnění pružnější a budeme ho aplikovat i na stávající hledání, jinak nevím. Aspoň jedno je zcela jasné – služba zvýrazní hledaný výraz. V doručené poště už zprávy připínáme dlouho, ale tentokrát bude připínání vázané na konkrétní složku. E-maily označené vlajkou snadno najdete v nástroji na práci s úlohami.

Ten se objeví normálně bok po boku s dalším aplikaci v příslušné nabídce. Produktivitu zvednou další vylepšení. Když otevřete zprávu, na případné vložené odkazy stačí najet ukazatelem myši, aby se zobrazil náhled na cílový web. Outlook.com dokonce rozpozná aspoň některé videoslužby a umožní vám pak snadno přehrávat videa.

Doplňky a editace příloh

Raději byste přidali obrázek rovnou do těla zprávy? Microsoft dává zelenou lepší práci se snímky v těle zprávy, takže je upravíte, aby byly přesně tam, kde je chcete mít. Kdo přešel z Gmailu, přál si, aby bylo možné zprávy otevírat v samostatných oknech. Toto přání se bohudík vyplní. Kromě doručených e-mailů do vlastního okna přepnete také editor pro psaní zpráv.

Přejmenovaný a vylepšený kalendář
Přejmenovaný a vylepšený kalendář 

E-mailový klient bude konečně obohacen o dlouhodobě připravované doplňky. Tím se situace zásadně mění, protože co v pošťákovi chybí, to někdo (snad) dodělá. Externí služby mohou přemýšlet nad vylepšeními v podobě propojení s pošťákem. Z externích firem první kousky dodají Uber, Boomerang a PayPal.

Zprávy už nebudete psát v odděleném prostoru, ale vedle stále uvidíte postranní panel se složkami a e-maily. Když otevřete přílohu, zobrazí se nalevo od zprávy, takže všechno důležité budete mít stále před sebou. Zatímco budete mít otevřený editor pro napsání odpovědi, budete moct, např. dokonce souběžně dokument z přílohy upravovat ve Wordu Online. Změny se hned ukládají, takže až skončíte, stačí klepnout na tlačítko Odeslat.

To je pořádné ulehčení práce, protože pokud s dokumentem nepracujete v cloudu, ale někdo vám ho postaru pošle v příloze, museli byste jej stáhnout, upravit a k odpovědi znovu přidat. Microsoft nezanevřel ani na přímé sdílení z OneDrive. Naopak, celý proces, kdy do e‑mailu přidáte něco z cloudového úložiště, kompletně přepracoval, aby byl co možná nejpřímočařejší.

Předělána byla rovněž integrace Skypu. Používat jsme ho mohli už dřív a je otázka, jestli se už zbavil potřeby zásuvného modulu. Myslím, že to by Microsoft vypíchl, takže spíš ne. Nachází se pořád v postranním panelu.

 

Mobilní web a ohlasy

Výraznými změnami prošel i mobilní web. I když Microsoft sází na nativní aplikace, někdo je použít nemůže. Ten pak ocení gesta pro mazání e-mailů a dokonce i podporu doplňků, což je vpravdě velká věc. Mobilní web tak nebude žádný ošizený levoboček. Konečně v mobilním prohlížeči budou normálně fungovat kalendář a také adresář.

Microsoft v poslední době klade důraz na sbírání zpětné odezvy a to se projeví i na službě Outlook.com. Pokud máte návrh na vylepšení nebo novou funkci zajděte na outlook.uservoice.com a své nápady odevzdejte. Eventuálně ve službě klepněte na příslušné tlačítko pro odeslání zpětné vazby. Bude se Outlook.com rozvíjet dynamičtěji? V to doufám.

Microsoft více zpřístupnil odesílání zpětné vazby
Microsoft více zpřístupnil odesílání zpětné vazby

MMF24

Kdy novinky okusíte? V první vlně je jako obvykle dostane jen pár lidí. V dalším kroku si o ně zájemci budou moct zažádat předčasně, ale podrobnosti o tom nám budou sděleny až za několik týdnů. Všechny schránky budou upgradovány ještě později, ale o tom Microsoft zatím mlčí úplně. Mimochodem, to že, se Outlook.com částečně sjednotí s Outlookem z firemního Office 365, neznamená, že by službu Redmondští zpoplatnili. Bude nadále zdarma s reklamami.

Zdroj a obrázky: Office Blogs

Byl pro vás článek přínosný?