Hlavní navigace

Odporný život offline. Zjevně se nám ho každý druhý snaží znepříjemnit [komentář]

10. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Proč se zabývat offline scénáři, když můžete být pořád online? Takhle zjevně některé firmy uvažují.

V pátek ráno jsem se chtěl na cestě pustit do stříhání podcastu. Jenže se naplnila moje noční můra – flash disk s nachystanými surovými daty z nahrávání byl nečitelný, přestože ještě den předtím fungoval. Nejspíš mu nesvědčí nelítostné venkovní podmínky spojené s věčným nošením na klíčích. Ke svojí smůle jsem neměl svou část podcastu nahranou v cloudu, kde se obvykle snažím shromažďovat všechno, co je pro mě momentálně důležité. Selhat může přirozeně jakákoli technologie a zatímco flash disk momentálně nenahradím, k internetu se dokáži připojit z různých míst a různých zařízení. (Pokud víte, že jedete mimo civilizaci, pak ovšem musíte vzít v úvahu tuto kontextuální skutečnost.) Šance, že moje data naráz zmizí v cloudu, je nižší. Pak už je to jen otázka dostupnosti připojení. Právě cloud mne vedl k úvahám o internetu a ty mě přivedly k pár týdnů starým myšlenkám založeným na aktuálních zkušenostech. V jádru si chci úplně obyčejně postesknout, jak je dnes život bez připojení těžký. Nebo není tak komfortní, jak by mohl být. Nemířím teď k případům jedinců, kteří síť odmítají a žijí bez ní. To jistě lze a nic proti tomu. Jde mi o dnešní software, který by sice běžet offline měl a mohl, někteří výrobci však buď z lenosti, nebo schválně své aplikace formují tak, že bez internetu nedají ani ránu. Nebo s tím dělají zbytečné potíže. Někdy to přitom nedává smysl.

Už minutu jste offline! Máte platné předplatné?

Osobně jsem spíše zastánce internetu, pokud však není omezení běhu aplikace bez připojení smysluplné a dobře odůvodněné, působí účelově. Pak nemám nejmenší důvod omezení fandit. Někdy online prvek působí jako forma DRM, typicky to tak mají některé nové herní tituly. S tím sice mohu nesouhlasit, alespoň je však plně čitelný motiv distributora – chrání se před pirátstvím.

Svou kritiku začnu tam, kde nejde o selhání fungování, ale jen o efekt mírného narušování uživatelského zážitku. Microsoft Office pro Windows používám v rámci předplatného Office 365, nejedná se tudíž o samostatně stojící licenci. Což logicky znamená, že je potřeba pravidelně ověřovat, zda ještě máte aktivní předplatné. Což je zcela férový přístup.

Nevadí, že jste byli před chvílí online. Jakmile připojení vypadne, musí vám to aplikace Office připomínat Nevadí, že jste byli před chvílí online. Jakmile připojení vypadne, musí vám to aplikace Office připomínat

Většinou k síti připojený jsem. Na cestách se ovšem stává, že mi připojení občas chybí. Je to obvykle záležitost jedné dvou hodin, než se znovu připojím. Přesto mne při každém spuštění Word a spol. nezapomenou upozornit, že předplatné nelze ověřit z důvodu nefungujícího připojení k internetu. Je neskutečně otravné informační pruh pokaždé zavírat. Opravdu je nutné takhle „prudit“ při každém spuštění bez připojení?

Kdo to dělá dobře?

Nemůže být stav předplatného ověřen jednou za pár dní s tím, že v mezidobí bude aplikace mlčet? Nemyslím si, že jde v případě Microsoftu o záměr, nýbrž o prostou neschopnost si otestovat a případně upravit chování programů bez připojení pro lepší komfort uživatelek a uživatelů. Za protipól bych přitom mohl označit např. Spotify.

Pošta je nastavená tak, aby automatiky stahovala e-maily za poslední dva týdny. Dělá to ale zjevně tak napůl Pošta je nastavená tak, aby automatiky stahovala e-maily za poslední dva týdny. Dělá to ale zjevně tak napůl. (Přísahám, že je nastavené, aby Pošta stahovala kompletní zprávy, tedy včetně obrázků)

To je povahou vyloženě služba a předplácíme si ji na měsíc, případně odnedávna na rok. Kupodivu zvládá běžet i poměrně dlouho bez připojení, aniž by neustále upomínala, že potřebuje ověřit stav předplatného. Klient umožňuje manuálně zapnout režim offline a na rozdíl od Office mi pak nepředhazuje, že nemůže předplatné pokaždé ověřit.

Ve Spotify pochopili, že když předplatné běží ještě 10 dní, není nutné každou započatou minutu v režimu offline dělat cavyky. Ať se stav předplatného ověří jednou za pár dní. Pokud však aplikace ví, že bylo předplatné aktivní před hodinou, není důvod, aby právě teď váš život zbytečně ztěžovala.

Funkce dostupné jen online

U Microsoftu můžeme ještě chvíli zůstat. Tím nechci říct, že podobné problémy nemají jiní, ale s produkty redmondského giganta mám zřejmě největší zkušenosti. Před pár roky firma uvedla Office Mobile, odlehčené aplikace postavené na nové platformě představené ve Windows 10. Říkal jsem si, že je občas využiji aspoň na laptopu s dotekovou obrazovkou. Na lehčí úpravy a prohlížení dokumentů se hodí dobře.

PowerPoint, který bez připojení nedokázal otevřít starší typ prezentace PowerPoint, který bez připojení nedokázal otevřít starší typ prezentace

Jenže jak jsem zjistil, používat tyto aplikace bez připojení může znamenat, že si v nich své dokumenty vůbec neprohlédnete. Výchozí moderní formáty možná ano, ale když se pokusíte otevřít si např. starší typ dokumentů Office (v případě prezentací jde o formát s příponou PPT), aplikace si s ním neporadí. Pokud jste připojeni, za pomoci cloudu je soubor převeden do novějšího formátu a pak otevřen, bez připojení máte ale smůlu.

Pak už vás zachrání leda plnohodnotné kancelářské aplikace Office či jiná kompatibilní alternativa. K čemu jsem si tedy aplikaci z Microsoft Storu stahoval? Kdybych stál o takovou funkcionalitu, mohl jsem rovnou zůstat například u Office Online a kancelářskou práci řešit v prohlížeči. Office Mobile mě tak nepříjemně překvapil a celkově poněkud zklamal.

Windows 10 verze 1709 a soubory z OneDrivu

Microsoft dále představil možnost zobrazit na počítači všechny soubory z OneDrivu, aniž by byly všechny reálně stažené. Pokud nejste připojeni, můžete se dočkat zdánlivě banální, ale v praxi velice nepříjemné věci. Průzkumník pak totiž nezobrazí náhledy souborů. Naneštěstí se to týká i souborů z OneDrivu, které jste stáhli. Že by Průzkumník u lokálních souborů nedokázal bez připojení vygenerovat miniaturu? Nepříjemné je takové chování primárně u fotografií a videí.

Ve Windows 8.1 byla stejná funkce, jen jinak implementovaná. Nepamatuji si, že by tam k podobným selháním docházelo. Protože se jedná o čerstvou novinku z Windows 10 Fall Creators Update, očekávám, že Microsoft popsané chování časem odladí. Přesto mi připadá komické, jak špatně ve výsledku funguje zcela banální práce se soubory, když nejste připojeni. Měly být funkce v tomto stavu vydána? Zjevně ještě nedospěla.

Všimněte si, že některé soubory jsou stažené. Bez připojení však OneDrive žádné náhledy nezobrazí Všimněte si, že některé soubory jsou stažené. Bez připojení však OneDrive žádné náhledy nezobrazí

Pseudooffline mapy

Nepochopitelné potíže s fungováním bez připojení mají i jiné produkty. Např. mapy od nejmenovaného technologického giganta Google. Fakt, že produkt neumožňuje stáhnout podklady státu, je starý, známý a stále stejně hloupý. (Podotýkám, že mám zkušenost s Maps pro Android.) Alespoň můžete stahovat čtvercové oblasti. Budiž. Proč ale v oblastech, k nimž mám mapové podklady stažené, nefunguje navigace?

Všechna data přece mám v telefonu. Sám se občas naviguji ve větších městech, když zacházím do míst neznámých. V Google Maps mohu vyhledávat objekty, když se však pokusíte zprovoznit navigaci, abyste došli bez bloudění, dozvíte se, že máte smůlu. Bez připojení navigaci nelze zahájit. Protože proto. Ono dokonce stačí, když jste připojeni na začátku navigace. Pakliže později připojení vypadne, Maps vás stejně do cíle dovedou.

Máte stažené např. Brno? Nevadí, prostě vás po něm nebudeme navigovat. A tentokrát vám ani mapu neukážeme Máte stažené např. Brno? Nevadí, prostě vás po něm nebudeme navigovat. (A tentokrát vám ani mapu neukážeme)

Skutečně to nejde jinak? Tohle není chyba, aplikace je tímto způsobem nadesignovaná. Já tvrdím, že je to design hloupý. Opět není těžké pochopit, jaká je výhoda, když je člověk připojený. Mapy jsou pak nezpochybnitelně užitečnější, ovšem proč by člověk nemohl být občas od sítě odpojený? Vyčerpat v Česku mrzké datové balíčky není žádný problém. A já nehodlám nejmenovanému operátorovi platit padesátikorunu za každých dalších 250 MB.

Říkáte si, že máme v Česku přece Mapy.cz. Ty umožňují si stáhnout mapové podklady pro celé Česko a dnes již podporují i navigaci bez připojení. Jedná se o povedený nástroj, jenže Google má podle mých zkušeností lepší data. Stalo se mi, že jsem se ocitl bez připojení, takže Google Maps mě odmítly navigovat. Mapy.cz by mne v dané situaci rády navigovaly, jenže na rozdíl od Google Maps neznaly místo, kam jsem potřeboval dojít.

Závěr

Už to nebudu zbytečně natahovat, pointa je zřejmá. Pro výrobce služeb a aplikací je pochopitelně výhodnější, když jejich řešení používáme s připojením k síti. Stejně tak je ale zjevné, že někteří v důsledku zapomínají na to, že se občas bez připojení ocitneme. Stačilo by mnohdy málo, aby byl uživatelský zážitek v takových situacích příjemnější.

KL24

Někteří jiní nám pak v offline situacích vyloženě hází klacky pod nohy, přestože je to chování neodůvodněné. Nebo vy si myslíte, že existuje validní důvod, proč by Maps nemohly navigovat i offline, když si danou oblast stáhnete? Žijeme ve světě tak propojeném, že v něm nefungují bez připojení někdy banální funkce, které by fungovat měly.

Ještě pochopím, že je nutné komplikovaně laborovat, abych pro offline použití zprovoznil Dokumenty Google, které jsou primárně webové. Takový Microsoft Office ale reprezentují plnohodnotné aplikace ušité na míru konkrétní platformě, které se instalují a bez připojení by fungovat měly (byť je získáte v rámci předplatného). Je to žádoucí?

Byl pro vás článek přínosný?