Hlavní navigace

Offline mapy Evropy, aplikace pro iPad a lepší plánovač. Přivítejte nové mobilní Mapy.cz

15. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po necelém měsíci Seznam plní sliby. Dnešní aktualizace mobilních aplikací Mapy.cz sjednocuje vzhled i funkce napříč platformami. Stahovat je můžete z Play Storu (Android), App Storu (iOS) a Windows Storu (Windows Phone). (V App Storu ještě aplikace není, Seznam čeká na schválení Applem. Aplikace bude konečně i pro iPad.)

Mapy.cz budou všude stejné
Mapy.cz budou všude stejné

Na všech platformách je možné stáhnout offline mapy ve 45 evropských zemích. Na Androidu je tato funkce již čtyři měsíce. Lidé nejvíce stahují mapy Česka, Slovenska, Rakouska a Německa. Nejméně pak Makedonie, Moldavska a Lotyšska, vše s méně než 100 staženími.

Seznam dále v aplikacích a na webu přepracoval plánovač. Na jednom místě v aplikaci je možné naplánovat trasu i výlety. A co víc, výlety lze přidat ke každému úseku trasy (mezi dvěma body) a nastavit různé typy dopravy.

 

Představte si víkendového turistu, který nejprve jede autem po silnici. Protože nemá dálniční známku, umožňujeme mu nově zvolit v Plánovači neplacené úseky. Jakmile dorazí do cíle, může si jedním klikem naplánovat výlet na kole nebo pěšky. Během cesty chce navštívit řadu zajímavých míst, ale preferuje kvalitní turistické trasy, i když jsou třeba delší.  Uprostřed výletu však začne pršet, takže potřebuje naopak najít nejrychlejší cestu zpět. To vše si odteď může nastavit v rámci jedné jediné trasy,“ vysvětluje Martin Fuks, manažer týmu Mapy.cz.

Mapy.cz pro iOS, Android a Windows Phone
Mapy.cz pro iOS, Android a Windows Phone

Na každém bodě trasy je možné v České republice naplánovat výletní okruh. Nově lze také přidávat neomezené množství bodů, a tedy i výletních míst, před, mezi i za trasu, nebo je do trasy přetáhnout rovnou z mapy. Trasa se automaticky přepočítá. Uložit si ji mohou lidé v Batůžku a případně výlet pojmenovat nebo synchronizovat mezi zařízeními,“ doplňuje Fuks.

Nový plánovač
Nový plánovač

Za 11 měsíců od spuštění funkce uživatelé plánovali výlet/okruh při 1,8 milionech návštěv webu. V prázdninové měsíce plánovač využilo v průměru 15 000 lidí denně, během jiných měsíců 2650 lidí denně. Téměř 15 % všech lidí svůj okruh upravovalo: přidávali další místa nebo měnili trasu.

Seznam také vypozoroval zajímavé chování uživatelů. Cyklisté nejčastěji (v 28 % případů) plánovali trasy o délce 20–25 kilometrů. Často trasy exportovali do formátů pro GPS navigace. Pěší ve 36 % případů plánovali trasy v délce 2–4 kilometry, výsledek spíš tiskli na papír.

MMF24

 

Zdroj: Seznam

Byl pro vás článek přínosný?