Hlavní navigace

OneFeed: sociální a novinková čtečka a rychlý přístup pro Chrome

22. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Lidé od počítačů vymýšlí zlepšováky všeho druhu, všechno by rádi předělali a upravili do podoby natolik specifické, aby danému určení software i hardware vyhovoval bez výhrad. Prostor se navíc musí beze zbytku využít, aby snad nedošlo k plýtvání. Internetové prohlížeče jsou hezkou ukázkou toho, jak se vyvíjelo uživatelské rozhraní směrem k štíhlosti a lepší efektivitě. Jestliže se vrátíme k plýtvání, zjistíme, že dlouhou dobu zůstával bez povšimnutí prostor v nově otevřeném panelu.

Některé prohlížeče volné místo od začátku plnily aspoň nějakým obsahem, zatímco jiným trvalo hezkých pár let, než jej zužitkovaly. Zůstaňme protentokrát u mladého Chromu, neboť pro něj vznikl natolik významný doplněk, že se o něm musíme aspoň krátce zmínit. Řeč bude o OneFeed, což je projekt, který si klade za cíl kompletně předělat obsah nového panelu. Je pravda, že po instalaci byste už shod s původní podobou našli jen málo.

Sociální sítě a cloud se s OneFeed propojují
Sociální sítě a cloud se s OneFeed propojují

Rychlý přístup na tisící způsob

Filosofie autorů zachovává ikonky, které slouží jako dobře situovaný odkaz vedoucí k jedné z vašich nejoblíbenějších stránek. Google ve svém Chromu místo odkazů začal před pár verzemi stavět do popředí webové aplikace, zatímco automaticky sestavovanou hitparádu nejnavštěvovanějších webů ze záře reflektorů přemístil za oponu. S OneFeed dostanete do popředí přesně ten obsah, který žádáte nejčastěji.

 

Přesvědčivěji vyzní, když zmíníme, že doplněk podporuje některé cloudové služby. Jako miniaturu tedy můžete zvolit nejen konkrétní adresu či webovou aplikace, ale také soubor uložený v Dropboxu, případně v Google Drive. Myslím, že právě v souvislosti s Drive vám funkce udělá radost. Pokud často upravujete nějaký dokument či tabulku, můžete se díky chytré variaci na Rychlý přístup okamžitě přenést do požadovaného dokumentu bez toho, aniž byste museli zadávat adresu drive.google.com.

Pokud lze v jiných prohlížečích upravovat adresy miniatur, můžete tam na stejný dokument odkázat rovněž. OneFeed svým způsobem nepředstavuje revoluci, ale slibuje uživatelsky příjemný přístup. Nemusíte kopírovat adresy, ale v integrovaném správci souborů v cloudu se jednoduše „doklepete“ do cíle. Složky přidávat nelze, jednu však mezi miniaturami objevíte. Obsahuje webové aplikace, jež jste dříve přidali do Chromu.

Notifikace nebo zprávy ze sociálních sítí Chrome v nové kartě neukazuje
Notifikace nebo zprávy ze sociálních sítí Chrome v nové kartě neukazuje

Napůl sociální čtečka

Notně modifikovaný Rychlý přístup podstatně ozvláštňuje integrace se sociálními sítěmi. Uživatelské příspěvky ze Twitteru, Facebooku nebo Instagramu vyskakují pod miniaturami. Dojem by na nás udělalo přímé reagování. To bychom ale chtěli zázraky. Když na vybraný příspěvek klepnete, budete přesměrováni na příslušnou webovou stránku. Z excelentní funkce se tímto stává funkce dobrá, což stále nelze považovat za špatné vysvědčení.

Samostatný přehled zpráv ze sociálních sítí
Samostatný přehled zpráv ze sociálních sítí

Kdyby vám plocha pro miniatury připadala malá, snadno ji zvětšíte přidáním další stránky. Přepínání probíhá podobně, jako vypadá běžný styl ve v Chromu – po stranách okna máte k ruce šipky. Ve chvíli, kdy máte k dispozici pouze jednu stranu s odkazy, se přepnutím dostanete do zvláštního oddělení pro sociální sítě. Zde se malý pruh s událostmi roztáhne přes většinu obrazovky, kterou vyplní díky Windows 8 dnes již povědomé dlaždicové rozhraní. Bez problému si vyfiltrujete příspěvky jen z konkrétní sítě.

Vedle novinek od vašich známých si přečtete zprávy. České zdroje dle očekávání chybí. Ačkoli byste měli mít možnost si přidat zpravodajské servery vlastní, nám se okno nenačetlo. Technické problémy se jinak doplňku vyhnuly a opravit v dohledné době drobnosti pro autory jistě nebude obtížné. Na pomalejších počítačích bohužel budete pozorovat pomalejší načítání OneFeed. To vám ale vynahradí výše zmíněné funkce.

Složku s webovými aplikacemi rozbalíte. Co vám připomíná?
Složku s webovými aplikacemi rozbalíte. Co vám připomíná?

A aby toho nebylo málo, nový panel vám bude prozrazovat, když vás bude v e­‑mailové schránce nebo na Facebooku čekat nepřečtená zpráva. Velmi užitečně se projevilo vyhledávací pole. Ne, nesupluje (pouze) funkci adresního řádku. Přebírá data z cloudu – tj. Google a Dropbox – a našeptává kontakty, dokumenty atp.

MMF24

Souboj o nejzajímavější obsah nového panelu se rozhořel. Znovu zrozená Opera rovněž nabízí bohatý koncept, kde vedle odkazů na oblíbené weby můžete číst zprávy nebo procházet uložené stránky. Která z variací na Rychlý přístup se vám zamlouvá nejlépe?

Byl pro vás článek přínosný?