Hlavní navigace

OneNote přidává živé náhledy cloudových příloh a focení webkamerou

25. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na říjen – realisticky na blízkou budoucnost – Microsoft připravil zajímavé novinky pro OneNote. Pokud jeho řešení pro vedení poznámek všeho druhu používáte, jistě oceníte že dokumenty z cloudu vložené do klientů pro Windows 10 a macOS budou obnovovány, takže vždycky uvidíte náhled aktuální verze dokumentu.

Funkci pro vkládání dokumentů z cloudu bude nejprve nutné povolit v nastavení aplikace. Pokud bude dokument nahraný na OneDrive, uvidíte ve OneNotu editace v přímém přenosu. Pro nekancelářské soubory to ovšem platit nebude. Ve zmíněných klientech budeme moct také vyhledávat pouze v odškrtávacích seznamech úloh.

Tyto novinky budou dostupné během několika týdnů, takže říjen nakonec minou, přestože se Microsoft stále tváří, že se jedná o říjnové přídavky. Jen připomínám, že OneNote pro Windows 10 je jedinou rozvíjenou verzí pro Windows, klasický desktopový OneNote již rozvíjený není, posledním vydáním tak zůstává verze 2016.

Kromě odkazu uvidíte náhled dokumentu na OneDrivu Kromě odkazu uvidíte náhled dokumentu na OneDrivu (foto: Microsoft)

Focení ve OneNotu Online

Práce s přílohami se zlepší rovněž na webu. OneNote Online opět během několika týdnů získá funkci pro vkládání čerstvých obrázků přímo z fotoaparátu či webkamery. Kromě focení vám bude k ruce nabídka emoji, kterou můžete využít, pokud váš operační systém sám emoji nenabízí. Dále si dle vlastních preferencí nastavíte kontrolu pravopisu.

CS24

Pokud vám vadí, že dochází k nahrazování určitých kombinací znaků grafickými smajlíky, automatickému zvětšení prvního písmena prvního slova ve větě apod., tak takové chování aplikaci jednoduše zatrhnete. Sdílení celých bloků, oddílů nebo odkazů na stránku není nic nového, ve OneNotu Online se ale při vkládání odkazů na oddíly vloží název daného oddílu.

OneNote Online zvládne focení OneNote Online zvládne focení (autor: Microsoft)

Zároveň půjde o hypertextový odkaz, takže klepnutím přejdete do příslušného oddílu. Výsledkem bude jednak úhlednější stránka (bez neinteraktivní a dlouhé adresy URL), jednak díky interaktivitě nebudete muset odkaz nikam manuálně kopírovat.

Byl pro vás článek přínosný?