Hlavní navigace

OnLive Desktop vyřešil problém s licencováním, končí s Windows 7

10. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výrobci streamovacího herního řešení OnLive rozšířili pole vlastní působnosti, když vedle poměrně zaběhlé možnosti hrát hry bez nutnosti lokální instalace uvedli službu nazvanou OnLive Desktop. Ta se zaměřuje opět na streamování, tentokrát ale Windows. Původní myšlenkou bylo nabídnout uživatelům tabletu iPad editaci dokumentů na úrovni, což se vyřešilo jednoduše tím, že se uživatelům nabídla možnost si na iPad promítnout Windows 7 s nainstalovanou sadou Microsoft Office. Chvíli po spuštění služby se ale ozval Microsoft s tím, že licenční podmínky takové použití Sedmiček neumožňují.

Tip: Cloudová služba Onlive: hry v maximálních detailech i na netbooku

Přenášet na malé obrazovky přenosných zařízení Windows přitom není zdaleka tak náročné jako zprostředkovat hraní her. Místo technických omezení a řady podmínek typických pro herní část OnLive se ovšem služba OnLive Desktop musela pro změnu utkat s licenční politikou. Microsoft sám zaujal přátelský postoj a neposlal službu k ledu. Naopak se nabídl, že s jejími tvůrci bude spolupracovat a všichni se společně pokusí najít vhodné řešení. Zdá se, že ho po měsíci našli. Jednoduše vyměnili Windows 7 za Windows Server 2008 R2, jeho podmínky použití prý nasazení na tabletech skrze streamování obrazu nebrání.

 

Oba systémy jsou si velmi podobné, byť serverová varianta neposkytuje některé funkce typické pro Windows pro domácí spotřebitele. Bohužel scházející podpora rozeznávání ručně psaného textu bude majitele tabletů zrovna mrzet docela dost, protože tam se zrovna perfektně hodí.

Zdroj: Neowin

Byl pro vás článek přínosný?