Hlavní navigace

Opava je nejprůhlednějším městem. Veřejně otevírá svá data

17. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Slezské město je prvním v Česku, které nabídne tzv. „open data“. Místní radní podepsali Memorandum o spolupráci při prosazování otevřených dat za podpory Fondu Otakara Motejla. Opava tak na internetu vystaví všechny své smlouvy, faktury a další dokumenty ve strukturované a strojově čitelné podobě (tedy žádné skeny dokumentů v PDF). Ta pak půjdou snadněji prohledávat a hlavně analyzovat. Je to výhoda pro zvídavé občany, sdružení i firmy.

Otevření dat přinese obyvatelům Opavy řadu ekonomických a společenských výhod. Na základě jejich využití mohou vzniknout různé služby - od informací o dopravě, např. dopravních spojích nebo možnosti parkování, zdravotnických zařízení, cyklistických stezkách přes pomoc handikepovaným, až po přehled o hospodaření města a přidělování veřejných zakázek,“ upřesňuje Jiří Knitl, manažer Fondu Otakara Motejla.

 

Open data mají přinést nové pracovní příležitosti, zapojit občany do veřejného života a znamená to také úspory v hospodaření měst. Ve větším měřítku například britská vláda ročně ušetří až 16 miliard liber. Soutěž Ušetři státu milion ukázala na nejvíce předraženou smlouvu pro veřejnou správu na Slovensku v roce 2012 ve výši 1,15 milionu eur. Samozřejmě se ale musí najít tací, kteří se do analýzy dat zapojí. Samotné otevření žádné ekonomické výhody nepřinese, to až ono zpracování.

Problematika otevřených dat v ČR nabývá na významu i z důvodu, že Evropská komise a parlament schválily aktualizaci evropské směrnice z roku 2003, která by měla veřejná data vlád, úřadů či institucí zpřístupnit všem zájemcům v otevřeném formátu pro libovolné zpracování. Jakmile začne tato směrnice platit, jednotlivé státy EU budou její obsah integrovat do svých zákonů během následujícího roku a půl. Přelomovou direktivu pro otevřená data zveřejnil i americký prezident Barack Obama,“ doplňují zástupci Fondu.

Díky otevřeným datům už u nás fungují například služby Mapa zakázek, Hospodaření obcí, Mapa kriminality nebo Rejstřík škol.

Zdroj: TZ

KL24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku