Hlavní navigace

OpenSignalMaps: A jaké je je pokrytí u vás? (mapa)

16. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Celosvětová mapa pokrytí mobilních sítí se hodí, zvlášť když ji nekreslí optimističtí operátoři, ale samotní uživatelé. OpenSignalMaps je pěkný mashup využívající mapových podkladů Googlu, na které jsou zakresleny vysílače (BTS) a také sítě Wi-Fi.

Databázi připojení přitom budují samotní uživatelé prostřednictví aplikace pro Android, ale už se chystá také verze pro iOS. Tvůrci slibují, že aplikace neodesílá žádná soukromá a zneužitelná data. OpenSignalMaps ale dokáží rozližovat různé modely telefonů, protože ty mají také odlišnou úroveň signálu.

V tuto chvíli je v databázi zaznamenáno 625 839 vysílacích stanic a 626 různých sítí po celém světě. Pokrytí Česka je dobré, stačí mapku pořádně přiblížit. V pravém panelu lze filtrovat jednotlivé operátory i technologie sítí. Když přepnete na „tepelné mapy“ (heat maps), můžete kontrolovat také sílu signálu. Červená je nejvyšší, modrá nejslabší. Ale v tomto pohledu jste už omezeni menším množství uživatelů s Androidem a navíc nainstalovanou aplikací OpenSignalMaps. Menší vesnice proto zejí mobilní prázdnotou.

OpenSignalMaps OpenSignalMaps

via @jakubcizek

Byl pro vás článek přínosný?