Hlavní navigace

Opera 48 přenáší nástroj na fotografování stránek nebo převádění jednotek míry

27. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Necelé dva měsíce utekly jako voda a dnes se již čínská Opera hlásí v nové hlavní verzi. Opera 48 do kontextové nabídky zobrazující se po označení textu na stránce přidává možnost vyhledávat. Již nějakou dobu prohlížeč tímto způsobem dovede rovnou převést měnu, takže se hned dozvíte, např. kolik korun činí daná částka v dolarech.

Do této kontextové nabídky se dostávají další podobné vymoženosti. Označením textu vám tak prohlížeč rovnou převede různé jednotkynově jde o jednotky míry, tj. z palců na centimetry apod. Dále Opera převádí časové údaje do vašeho časového pásma. Převod je okamžitý a velmi příhodný. Navíc zobrazené údaje můžete klepnutím zkopírovat do schránky.

Převádění ale ještě není bezproblémové. V mém případě prohlížeč reagoval na „Inch“, zato na centimetry nepřevedl číselný údaj s hodnotou „Inches“. Seznam převoditelných jednotek, časových zón a měn případně naleznete na blogu Opery.

Vývojový tým přidal do postranního panelu možnost vyfotografovat stránku. Platí zde stejná výtka jako v betaverzi: vyfocení celé stránky zachytí ve skutečnosti jen viditelnou část stránky. Nástroj se jinak podobá tomu ve Firefoxu, jenž byl odhalen rovněž teprve nedávno. Neumožňuje však sdílet fotky prostřednictvím cloudové služby.

KL24

Návrhy a adresy můžete křížkem smazat Návrhy a adresy můžete křížkem smazat

Při psaní do adresního řádku se vedle některých návrhů objeví tlačítko pro odstranění návrhu. To může být užitečné, pokud jste se dříve dopustili překlepů a prohlížeč vám teď navrhuje nesmyslné adresy či vyhledávání. Týká se to jen Opery pro Windows a Linux. Pročištěna byla hlavní nabídka, kromě mírné reorganizace si ještě můžete všimnout možnosti importovat do prohlížeče záložky z Edge a Yandexu.

Opera by také měla lépe vypadat na jemných obrazovkách. Stáhnete ji z www.opera.com.

Byl pro vás článek přínosný?