Hlavní navigace

Opera Max nabízí časově a datově neomezené VPN pro Android. Výměnou za reklamu

23. 12. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Spořič připojení Opera Max, který umí komprimovat přenášená data, blokovat sledovací prvky a navrch ještě zajistí šifrované spojení, teď vyšel v nové verzi (stahujte z Play Storu). Služba už má 50 milionů uživatelů a Opera ji chce zmonetizovat. Od listopadu si proto vynutila, že Max bude fungovat vždy jen 12 hodin. Poté se musí opětovně zapnout na obrazovce s reklamou.

Opera Max pro Android s funkcí VIP
Opera Max pro Android s funkcí VIP

Nová verze přináší zvláštní režim VIP, který časovač zruší, ochrana i VPN budou časově i datově neomezené, ale reklama se zobrazí po odemčení telefonu připojeného k nabíječce (viz třetí obrázek). Pokud telefon v nabíječce není, žádné okno s reklamou nevyskočí. Obrazovku je možné gestem ihned uzavřít, je to tedy poměrně neagresivní způsob zaplacení.

 

Max se hodí při připojení k neznámým a nezabezpečeným Wi-Fi sítím (k tomu má ale Opera i zvláštní aplikaci jen pro VPN), ale navíc dokáže na mobilní síti ušetřit desítky či stovky megabajtů. Max funguje jako Turbo v prohlížeči, avšak pracuje napříč všemi aplikacemi, takže komprimuje stahovaná data i v jiných prohlížečích apod. O čem Opera často mlčí, je fakt, že komprese funguje jen u stránek běžících přes nešifrované spojení HTTP. U HTTPS ke kompresi nedochází, protože Opera ani nemůže vědět, co za data se přenášejí.

Zdroj: Opera

Byl pro vás článek přínosný?