Hlavní navigace

Opera Mobile a Mini pro Android: legendy útočí (zkušenosti)

19. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Svižné uživatelské prostředí

Po prvním spuštění nejdříve proběhne krátká doinstalace programu, pak se už octneme v pěkném uživatelském prostředí. Další spouštění je už rychlejší, ale na integrovaný prohlížeč v Androidu to stále nemá.

Uživatelská prostředí Opery Mobile a Mini jsou téměř identické, rozdíl se skrývá především pod povrchem, ale o tom až za chvíli. Uživatelské prostředí je plně plynulé a neměl jsem s ním žádné problémy ani u jedné z Oper.

Úvodní obrazovka je tvořena devíticí oblíbených webů, bohužel tuto úvodní obrazovku nelze vypnou a nelze tak místo ní nastavit klasickou domovskou stránku. Naopak velmi milým překvapením obou prohlížečů byla jejich absolutní plynulost při srolování webových stránek a podle mě rozhodně plynulejší, než v prohlížeči integrovaném v Androidu!

Asi úplně nejvíc mi vadí, že adresní řádek není společný i pro vyhledávání. Jsem na to zvyklí z desktopu i z integrovaného prohlížeče v Androidu a každou chvíli omylem napíšu hledaný výraz do adresního řádku, pak se nestačím divit, když na mě vyskočí error.

Opera Mini spoří data

Opera Mini se proslavila na mobilních telefonech zejména díky schopnosti úspory dat. V praxi to funguje tak, že prohlížeč pošle odkaz na servery Opery, tyto servery daný web zkomprimují a výsledek odešlou zpět do Opery Mini.

Opera Mobile & Mini Opera Mobile & Mini Opera Mobile & Mini

Osobně jsem Operu Mini začal používat v době, kdy jsem měl ještě Nokii 6300, úspora dat byla značná a navíc Opera Mini dokázala dobře přizpůsobovat weby na malý displej. Dnes už vlastním Samsung Galaxy S, který má dostatečně velký displej, aby se daly rozumně prohlížet weby i bez přizpůsobování.

Naopak mi začíná vadit komprese webů, která výrazně snižuje kvalitu zejména obrázků, to lze naštěstí celkem dobře vyřešit nastavením kvality obrázků. Navíc jsem se setkal na několika webech s problémy, kdy Opera Mini nevykreslila webové stránky úplně korektně.

Opera Mobile & Mini Opera Mobile & Mini

Opera Mobile lépe vykresluje web

Opera Mobile na rozdíl od své „sestry“ si nezakládá tak moc na šetření dat, a tak nekomprimuje obrázky a další části webu, ve výsledku vypadá web až na minimum výjimek přesně tak, jak má. Osobně raději spotřebuju víc dat, než abych prohlížel ořezané webové stránky, ale to už je věc názoru.

Opera Mobile & Mini Opera Mobile & Mini Opera Mobile & Mini

Když jsem Operu Mobile otestoval ve dvou testech jako dříve i Firefox pro Android, tak Opera Mobile získala v ACID3 testu 100 ze 100 možných bodů. Dalším testem byl HTML5 test (www.html5test.com), v kterém Opera Mobile získala 235 bodů ze 400 možných.

Pak jsem otestoval i Operu Mini a výsledky byly následující: v ACID3 testu dostala 97 bodů ze 100 bodů možných a v HTML5 testu dostala pouhých 35 bodů ze 400 možných. Hlavně z posledního testu vyplývá, že Opera Mini si s novými technologiemi ještě příliš neporadí.

Opera Mobile & Mini Opera Mobile & Mini

Stále bez Flashe

Opera Mini 6 zatím nepodporuje Flash, Opera Mobil 11 už ano (pouze na Androidu). Naštěstí na většině webů není Flash vůbec potřeba a já ho používám jen v případě, že potřebuju pustit nějaké online video. V poslední době se dostává do popředí HTML5 a sním i nový element

Obě Opery jsou kvalitní prohlížeče a vynikají především svou výbornou plynulostí při rolování stránkkou, ale přesto Opera Mobile je v mnoha ohledech lepší. Opera Mini se hodí spíše na „hloupé telefony“, zatím co její Opera Mobile je určena právě pro chytré telefony, tedy i pro telefony s Androidem. Pokud bych hledal kvalitní náhradu za integrovaný prohlížeč v Androidu, tak by u mě zvítězila právě Opera Mobile!

MMF24

Opera Mobile v Android Marketu

Opera Mini v Android Marketu

Byl pro vás článek přínosný?