Hlavní navigace

Opera zbrojí na léto. Nová funkce prodlouží výdrž a sníží zahřívání notebooku

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to měsíc, co Opera ve své vývojářské edici prohlížeče představila novou funkci pro úsporu energie. Nově si ji mohou zkusit také uživatelé stabilní větve Opery, stačí stáhnout (instalátory zde) nebo aktualizovat na novou verzi 38.

Funkce je primárně určena pro notebooky, ale přes nastavení ji můžete aktivovat i u desktopových prohlížečů. Opera při ní potlačí procesy na pozadí, lépe plánuje javascriptové časovače, zastavuje nečinné zásuvné moduly, vynucuje hardwarovou akceleraci videa, ruší různé animace v prohlížeči a frekvenci zobrazení omezí na 30 snímků za sekundu.

Dle interních testů norské společnosti funkce přinese až o polovinu delší výdrž. Zatímco se standardní Operou vydržel notebook 1:58, s aktivním šetřičem to bylo 2:45 (40% nárůst) a s aktivním blokátorem reklam pak 2:56 (49% nárůst). Úspornější chod navíc znamená i menší zatížení procesoru, takže se notebook nebude tolik zahřívat.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Spořič energie není jedinou novinkou Opery 38. Uživatelé si mohou v pokročilém nastavení importovat vlastní seznamy filtrů pro blokování obsahu. Další změny se týkají speed dialu. Na pozadí je možné přidat vlastní obrázek, v boční liště se nově objevilo tlačítko otevírající stránku s rozšířeními a smazat dlaždici s odkazem je teď o trochu složitější. V rohu dlaždice se neobjeví rovnou křížek, ale pouze tlačítko s menu, odkud je možné odkaz smazat.

 

Zdroj: Opera

Byl pro vás článek přínosný?