Hlavní navigace

Operátoři si konkurenci opravdu nepřejí. Chtěli „sabotovat“ chystanou aukci

16. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: loga: O2 / T-Mobile / Vodafone / koláž: Cnews
Chystá se aukce pásma 3,7 GHz. Do Česka může přijít tři až pět nových operátorů, kteří by nabídli rychlý bezdrátový internet coby alternativu Wi-Fi.

V ČTÚ naplno jedou přípravy na nadcházející aukci pásma 3,7 GHz, která by mohla přinést tři až pět nových operátorů. Ještě se neradujte. S těmito frekvencemi si mobily moc nerozumí, počítá se s nimi primárně pro statické použití, například coby alternativa regionálních Wi-Fi sítí, které se perou o zarušená bezlicenční pásma 2,4 a 5 GHz. V „tři sedmičce“ by takový poskytovatel měl klid, ale pochopitelně by musel několik milionů zaplatit za nákup frekvencí i následné roční poplatky za jejich využití. Na podzim úřad vypsal nové podmínky aukce a vyzval veřejnost, aby je připomínkovala. Ozvalo se pět společností, všechny mají s vysílači bohaté zkušenosti, takže lze předpokládat, že to ony budou hlavními zájemci. Jde o O2, T-Mobile, Vodafone, Air Telecom a České Radiokomunikace.

Co má aukce přinést a jaké jsou podmínky

V minulém článku jsme si ukázali, co všechno by aukce mohla přinést. Úřad draží pět 40MHz bloků. O2, T-Mobile a Vodafone mohou získat jen 40 MHz, nováčci 80 MHz. Pokud se žádný nováček do prvního aukční kola nepřihlásí, mohou 80 MHz získat i stávající operátoři.

Držitel musí spustit síť do dvou let od nabytí frekvencí. ČTÚ stanovil, že na kmitočtech musí být spuštěna alespoň jedna veřejná datová síť s rychlostí stahování minimálně 30 Mb/s. Reálně to ale může být i přes sto megabitů za sekundu.

Pro držitele také bude platit závazek pro velkoobchodní nabídku sítě, aby na ni mohli vznikat virtuální operátoři. Držitel dokonce může kmitočty koupit a rovnou je pronajímat partnerům, bude však zodpovědný za to, zdali plní podmínky z aukce. Úřad totiž navíc stanovuje, jak rychle a kde všude musí operátor síť postavit.

Velikost obce Od 3 do 5 let po nabytí frekvencí Po 5 letech od nabytí frekvencí 
min. pokrytých obcí min. pokrytých obcí min. pokrytých okresů
2000 až 5000 obyvatel 50 % obcí 50 % okresů
5001 až 10 000 obyvatel 25 % obcí 50 % obcí 50 % okresů

Pro držitele platí, že:

    • Do dvou let od nabytí frekvencí musí spustit první síť s využitím alespoň poloviny přiděleného pásma.
    • Do čtyř let musí využívat celé vydražené pásmo.
    • Od 3 do 5 let po nabytí frekvencí musí pokrývat alespoň 25 % obcí, které mají 5001 až 10 000 obyvatel.

Po pěti letech musí pokrývat 50 % obcí od 2000 do 10 000 obyvatel a zároveň také 50 % okresů.

ČTÚ slevil z požadavků

Po připomínkovém řízení se leccos změní. Úřad například slevil z podmínky, že na frekvencích musí běžet internetové připojení o rychlosti minimálně 30 Mb/s (download). „Je na držitelích přídělů, které služby s kvalitativními parametry uživatelům nabídnou,“ říká ČTÚ. To je podstatný odklon od původního plánu. Frekvence 3,7 GHz měla pomoci vybudovat rychlý bezdrát tam, kde rychlé internetové přípojky chybí.

Úřad také vypustil povinnost poskytovat velkoobchodní nabídku pro přístup k sítím. Žádní virtuálové by v pásmu 3,7 GHz vznikat nemuseli, nikdo k tomu držitele frekvencí nedonutí. To by nebyl nutně problém, pokud operátorů nakonec skutečně bude čtyři nebo pět. Když se nováček nepřihlásí, frekvence si rozdělí stávající trojka a ta si – jak víme – nekonkuruje.

Dále se mění požadavky na rychlost výstavby. Úřad nadále chce pokrývat primárně menší obce (ale ne ty úplně nejmenší pod 2000 obyvatel) a zůstávají i mezní termíny 3 a 5 let. Jenže ve třetím roce už nemusí být pokryto 25 % obcí nad 5000 obyvatel, jen 10 %. A po 5 letech musí operátoři pokrýt 45 % obcí a 30 okresů (ze 77) místo, zatímco v původním plánu bylo 50 % obcí a 50 % okresů.

Velikost obce Od 3 do 5 let po nabytí frekvencí Po 5 letech od nabytí frekvencí
min. pokrytých obcí min. pokrytých obcí min. pokrytých okresů
2000 až 5000 obyvatel 45 % obcí 30 okresů
5001 až 10 000 obyvatel 10 % obcí 45 % obcí 30 okresů

Sabotáž operátorů

Ostatní připomínky úřad naštěstí neakceptoval. A že tam byly perly. Cílem bylo aukci odložit a frekvence zabetonovat, jinak se to nazvat nedá.

  • T-Mobile chtěl aukci odložit až na rok 2019 nebo později, až budou hotové standardy pro 5G. Není nutné, v pásmu 3,7 GHz už dnes může běžet LTE, WiMAX nebo Radwin, na Slovensku to funguje.
  • O2 chtělo rovnou nastavit spektrální limit 80 MHz pro všechny. Velké trojce by to umožnilo ihned přeplatit všechny případné další zájemce.
  • O2 a Vodafone chtěly do pokrývacího plánu (viz tabulky) zahrnout i pokrytí již držených frekvencí 800, 1800 a 2600 MHz. Osmistovkou již dnes pokrývají skoro celou republiku, pásmo 3,7 GHz by bylo na pět let nevyužívané.
  • T-Mobile chtěl získat frekvence na 25 let místo 15.

Aukce by měla odstartoval 1. března 2017. Zatím nevíme, kdo všechno se do ní přihlásí, ale čím více firem to bude, tím lépe. Česko potřebuje čtvrtého nebo pátého silného hráče. Ten by možná dokázal s prostředky nakládat účelně. Aukční podmínky například dovolují frekvence pronajímat místním partnerům (ale držitel musí garantovat za plnění plánu), takže by jedna velká firma mohla poskytnout frekvence jako náhradu Wi-Fi pro menší regionální providery. Pro nováčka by to bylo schůdnější řešení, protože by nemusel všechno financovat ze svého.

Velká trojka do svých sítí nevpustí nikoho, pokud jí to nenařídí zákon, už jsme toho byli svědky. A z připomínek (především T-Mobilu) bylo patrné, že frekvence 3,7 GHz nemá v plánu použít pro internet lidí, ale spíš internet věcí. Není zájem pokrývat malé obce, ale naopak pásmo využít pro hustě zalidněná místa ve velkých městech. Což se ale nevylučuje. V pásmu 3,7 GHz může v budoucnu běžet 5G v Praze a jiná síť v Horní Dolní. V zahuštěných místech ale operátoři dodnes nevyužívají ani vhodnější pásmo 2,6 GHz, takže co by chtěli dělat s 3,7 GHz?

Byl pro vás článek přínosný?