Hlavní navigace

Tenhle si s jiným nespletete. Oppo Find X kvůli bezrámečkovosti „obětoval“ foťáky

26. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čínští výrobci experimentují, jak na přední stranu mobilu dostat co největší displej, aniž by přitom utrpěla výbava telefonu. Vivo Nex proto dostal vystřelovací foťák a jeho obrazovka díky tomu pokrývá 91 % čelní plochy. Konkurenční Oppo Find X nevystřeluje jen foťák, ale rovnou celý horní panel. Kromě toho ztenčil rámečky, a displej tak tvoří 93,8 % přední strany. Find X připomíná vysouváky populární před 10+ lety. U nich se ručním tahem vysouvala klávesnice. Oppo ale vsadilo na motorový pohon a místo klávesnice se z nitra těla vysunou foťáky – přední i zadní. Telefonu navíc chybí čtečka otisků – v předním bloku je schována 3D kamera kopírující Face ID od Applu. V praxi to znamená, že motorek se bude vysouvat neustále. Nejen při focení, ale i při odemykání telefonu.

Těžko tahle od stolu bez dlouhodobých zkušeností hodnotit mechanickou odolnost, ale všechny pohyblivé části si vždy říkají o to, aby se pokazily. Oppu jistě nebude dělat dobře prašné prostředí a každé zrnko písku nebo jiné částečky nečistot mohou telefon znehodnotit. Praktičnost nejspíš ustoupila stylu.

Find X nabídne 6,4" AMOLED o rozlišení 1080 × 2340 px. Výřez mu sice chybí, ale o část obrazu vás připraví zakulacené rohy. Uvnitř najdeme nejvýkonnější čipset Snapdragon 845, 8 GB RAM a 256 GB úložného prostoru. Akumulátor s kapacitou 3730 mAh podporuje firemní rychlodobíjení VOOC (5V/4A) skrz konektor USB-C. Ten je na těle jediný, na jack zapomeňte. Telefon je z přední i zadní strany skleněný a vzhledem ke složité konstrukci nepřekvapí, že není voděodolný.

Za 1000 eur

Podle výrobce je vystřelovací mechanismus bleskový a testován byl na 300 000+ cyklech. Na jeho přední straně najdeme 25Mpx foťák, laserový projektor s 15 000 body a infrakameru snímající obličej ve 3D. Metoda hloubkového rozpoznávání tváře je prý bezpečnější než čtení otisků,a navíc dovoluje využít mobil i pro zábavu. Ano, i Oppo představilo vlastní Animoji jako Apple. Vzadu najdeme duální foťák kombinující hlavní 16Mpx snímač s optickou stabilizací, fázovým ostřením a F2,0 objektivem s 20Mpx sekundárním snímačem, který pouze pomáhá při focení portrétů.

Oppo Find X se bude prodávat s Androidem 8.1 (ColorOS 5.1) a to i v Evropě. Doporučená maloobchodní cena bude 999 eur (26 000 Kč). Jestli se telefon podívá i k nám, zatím není jisté.

KL24

PS: V úvodu zmíněné Vivo i Oppo patří k první šestky největších výrobců smartphonů na světě, doteď ale působily především v Asii. Obě firmy patří mateřské společnosti BBK Electronics, která mj. vlastní i globálně rozšířenou značku OnePlus. Ta zatím vystřelovák nemá, u poslední novinky vsadila na výřez v displeji.

Byl pro vás článek přínosný?