Hlavní navigace

Orange Pi One: kompletní ARM deska s čtyřjádrem a Ethernetem jen za 10 dolarů

29. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minidesky s procesory ARM pro kutily, svépomocné embedded aplikace a podobné účely neexistují na trhu zas tak dlouho, ale již s nimi nastala ukázková soutěž o nejnižší cenu, které nasadila korunu Raspberry Pi Foundation s se svým modelem Zero za 5 USD. Ten je ale funkčně již velmi omezen. Jedna z čínských značek v tomto oboru, Orange Pi, nyní ale přichází s modelem One stojícím už v podstatě srovnatelných 10 dolarů a ořezaným mnohem méně drasticky. Na rozdíl od Zero má tato deska pořád v podstatě vše důležité.

Orange Pi One měří 6,9 × 4,8 cm a je do jisté míry podobné dříve představenému Orange Pi PC. Použit je SoC Allwinner H3, což je čtyřjádrový Cortex-A7 (čili 32bitová architektura ARMv7) s integrovanou grafikou ARM Mali-400MP2 (která by měla umět hardwarové dekódování HEVC). Takty CPU jsou ve veryi One snížené na 1,2 GHz, GPU běží maximálně na 600 MHz. Na desce má procesor integrovánu operační paměť DDR3 o kapacitě 512 MB, zde je tedy jeden z hlavních kompromisů daných cenou, neboť lepší desky dnes již mají robustnější 1 GB. Úložiště je zajištěné obvyklým stylem udělej si sám prostřednictvím čtečky karet MicroSD.

Orange Pi One (Zdroj: CNX Software)
Orange Pi One (Zdroj: CNX Software)

Kde se naštěstí okřesávání nákladů (na rozdíl od zmíněného Pi Zero) zastavilo na únosných mezích, je výbava a konektivita. Orange Pi One má výstup HDMI standardní velikosti, takže nemusíte navíc pořizovat zvláštní kabel, a podporuje i CEC. Navíc přes minimální cenu nebyla zrušena síťová konektivita a desce zůstal 100Mb/s Ethernet. Na PCB je dále zvláštní napájecí konektor (kolík na 5 V/2 A), jedno velké USB 2.0 a jedno micro USB OTG (přes nějž se deska ale nedá napájet). Přítomen je slot pro kameru, UART pro ladění a výrobce osadil i 40pinový rozšiřující konektor kompatibilní s Raspberry Pi B+.

 

Pro mnohé funkce je tedy Orange Pi One bez kompromisů, kdežto u Raspberry Pi Zero chybí standardní USB a HDMI, síť i rozšiřující konektor. Jiná věc ovšem je, že okolo Raspberry je velká fungující komunita, kdežto pro Orange Pi je podle některých zdrojů softwarová podpora poněkud chabá a asi by s ním tedy méně kovaní kutilové mohli mít potíže.

Orange Pi One (Zdroj: CNX Software)

Hlavním lákadlem je zde samozřejmě cena, za kterou onu výbavu dostanete. Na Aliexpressu se Orange Pi One prodává za 9,99 USD. K tomu si musíte připočíst poštovné 3,64 USD (letecky přes China Post, udávána je dodací doba 15–39 dní). Celkově tedy nákup vychází na 13,63 USD, což je při momentálním kurzu 337 CZK a mělo by se obejít bez doplácení DPH.

Zdroj: CNX Software

Byl pro vás článek přínosný?