Hlavní navigace

Orange Pi PC: ARM deska se čtyřjádrovým Cortexem-A7, co stojí jen 15 dolarů

28. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po úspěchu minipočítače Raspberry Pi se zejména v Číně zvedla masivní vlna podobných levných, úsporných a jednoduchých desek s procesory ARM. Takovýchto zařízení zaměřených tu více na kutily, tu více na vývojáře je víc, než o čem lze ještě mít přehled. O značce Orange Pi, názvem odkazující k původní britské malině, jsme již jednou psali. Tento výrobce nyní uvádí do prodeje další počin, desku s označením Orange Pi PC zajímavou hlavně velmi nízkou cenou. Model se totiž má prodávat za pouhých 15 USD (v přepočtu a s daní 440 CZK).

Deska Orange Pi s rozměry 85 × 55 mm je založena na procesoru Allwinner H3 se čtyřmi jádry Cortex-A7 a grafikou ARM Mali-400MP2. Jádra CPU by v tomto SoC měla běžet na 1,6 GHz, podle některých zdrojů je ale v Orange Pi PC čip podtaktován na 1,2 GHz. Takt GPU by měl být 600 MHz, čip by též měl umět dekódovat formát HEVC až při rozlišení 4K. Paměť RAM má Orange Pi PC osazenou na desce, tvoří ji 1 GB DDR3. Úložiště naopak v ceně není, obstaráte ho kartou MicroSD ve slotu na spodní straně PCB.

Orange Pi PC
Orange Pi PC

Jako výbavu má deska trojici USB 2.0, jedno micro USB OTG (z nějž však přístroj nelze napájet, konektor pro nabíječku je separátní), analogový kombinovaný výstup audia a videa a HDMI pro digitální připojení obrazovky či televize. To podporuje HDCP a CEC a deska má zároveň i infračervený senzor pro dálkové ovládání. Bezdrátová konektivita sice chybí, ale přítomen je alespoň 100Mb/s Ethernet. Z dalších možností má Orange Pi PC různá rozhraní vyvedená čtyřicetipinovým konektorem (GPIO, UART, I2C, SPI, PWM, S/PDIF a další). Zvlášť je na PCB vývod pro debugovací sériové rozhraní a CSI pro kameru. Přímo na desce je ještě mikrofon a tlačítko pro spuštění.

Orange Pi PC

Výhodou pro tento model by mělo být, že je softwarově kompatibilní s dalšími deskami řady Orange Pi, založenými na Allwinneru H3 (například Orange Pi 2). Jako operační systém by měl na této verzi běžet Android 4.4, Raspbian, Debian Server a Lubuntu, i když jako obvykle musíte použít patchované zdrojové kódy nebo obrazy přímo od výrobce. U Orange Pi také asi musíte počítat s tím, že početnost a aktivita komunity se nemže rovnat Raspberry Pi, takže potýkání se s případnými problémy bude větší výzva.

 

MMF24

Orange Pi PC je za oněch 15 USD jistě pro mnohé atraktivní, ale pořízení vyžaduje objednávku z Číny, v níž není započteno poštovné. To pak desku prodraží o dalších pár dolarů, což poněkud zmírní cenový rozdíl proti třeba Raspberry Pi 2, které se dá nalézt i v české distribuci.

Zdroje: CNX Software, Orange Pi

Byl pro vás článek přínosný?