Hlavní navigace

Osvojte si nové funkce Průzkumníka souborů ve Windows 8

25. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Všimněte si, že Průzkumník se již ve Windows 8 nazývá Průzkumníkem souborů. V originále došlo k přejmenování z Windows Explorer na File Explorer. Microsoft nám dává najevo, že naprosto základní a nezbytný nástroj skutečně již plní funkci prohlížení obsahu disku. Hlavní dění se přesunulo do Metra, Redmondští tudíž jen ujasňují pojmy. Přesto se Průzkumník, jak mu budeme zkráceně nadále říkat, v Osmičkách proměnil natolik zásadně, že si podobně dramatickou změnu skoro nepamatujeme. Ke slovu přišel populární pás karet, jenž svého času první úspěch slavil v Microsoft Office 2007.

Ze sběru dat během testování Windows 8 Consumer Preview vyšlo najevo, že si skvělou novinku ponechává rozbalenou jen asi 22 % uživatelů. Zbytek lidí si o ní nejspíš nemyslel, že je tak skvělá, protože pás karet jednoduše skryla a v tomto stavu jej nechala. Přepínat se mezi zobrazeními můžete také vy, s konečným vydáním Osmiček. Všimněte si šipky v pravém horním rohu, právě pod standardní trojicí tlačítek pro ovládání okna. Když pás karet schováte, můžete jednotlivé sekce i tak navštěvovat. Když na některou z nich klepnete, dočasně se vám odhalí.

 

Nechceme knihovny

Pokaždé mne dopálí, když si Průzkumníka otevřu z hlavního panelu. Nabídne totiž knihovny. V převažujícím procentu případů bych před sebou nicméně chtěl mít přehled jednotek. Proto raději klepnu na ikonu Počítač, která mi toto zobrazení nabídne. Jenže tu na hlavní panel za normálních okolností připnout nelze. Je snazší donutit Průzkumníka, aby po spuštění ukázal všechny jednotky. Často se chci podívat, co mám na flash disku, nebo potřebuji data přesunout na externí disk.

 Změňte cílové umístění
Změňte cílové umístění

Pro začátek klepněte na ikonu správce souborů pravým tlačítkem myši. V nabídce klepněte opět pravým tlačítkem na položku Průzkumník souborů. Z kontextové nabídky vyberte Vlastnosti. Zajímá nás konkrétně kolonka Cíl, kde nyní jasně vidíte, že odkazuje na zmíněné Knihovny. Není ale problém cílové umístění pozměnit. Původní obsah z řádku vymažte a nahraďte ho tímto řetězcem:

  • %SystemRoot%\explorer.exe ,::{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}

Od teď bude ikona Průzkumníka na hlavním panelu otevírat přehled jednotek, kam spadají pevné disky, optické mechaniky a jiné výměnné jednotky.

Kontextové nabídky pásu karet

Velmi nápomocný je pás karet. Obsahuje velkou spoustu ovládacích prvků, které se navíc přizpůsobují tomu, jakou položku máte právě označenou. Obecně máte k ruce úplně nejzákladnější akce jako např. Vyjmout nebo Vložit. Ve složce Počítač logicky tyto položky nespatříte. Microsoft nám ale k ruce přidal další užitečné funkce, které si obvykle asociujeme spíše s alternativním a pokročilejším správcem souborů. Označená data můžete snadno rovnou zkopírovat či přesunout do vybraného adresáře (Domů | Přesunout do, případně Kopírovat do).

Pás karet je ve výchozím stavu skryt
Pás karet je ve výchozím stavu skryt

Oceníte také vybírání položek. Na kartě Domů si všimněte možností Vybrat všeZrušit výběr. Třetí do party je občas opomíjená funkce Invertovat výběr. Ale při práci se bez ní úplně neobejdete. Nejvíce funkcí obsahuje povětšinou karta Domů. Ve Sdílení najdete to, co byste čekali. Soubory lze posílat e­‑mailem, balit je do archivu ZIP nebo tisknout. Ale pozor, mísí se tu pokročilé možnosti sdílení s ostatními uživateli počítače, jimž můžete například odebrat práva ke čtení.

V Zobrazení si můžete pohrávat s tím, jak budou ikony uspořádány a rozloženy. Nově máme doslova před nosem předvolbu Skryté položky v sekci Zobrazit či skrýt. Když ji aktivujete, okamžitě vám Průzkumník odhalí skryté soubory a složky. Dříve jsme přitom museli navštěvovat nastavení. V Aktuální zobrazení můžete pomocí pár prvků měnit styl řazení položek. Klepněte na Řadit podle a zvolte Vstupně, nebo Sestupně, případně místo názvu zvolte jiný parametr, podle něhož budou soubory a složky řazeny.

Kontextové karty nabízí funkce k vybrané položce
Kontextové karty nabízí funkce k vybrané položce

Připojte ISO

Někdy se v pásu karet ukáže ještě čtvrtá karta, obvykle vyznačena nějakou zvláštní barvou. Když se přepnete do knihoven, uvidíte např. Nástroje knihovny, zabarvené do fialova. Když klepnete na pevný disk, ukáží se pro změnu Nástroje jednotky. V nich rovněž naleznete funkce související s aktuálně vybranou položkou, např. se přímo dostanete k defragmentaci disku, nástroji na vyčištění disku nebo formátování. Jednoduché ovládání výsuvné optické mechaniky budete mít rovněž k dispozici, včetně vypalování.

Naučte se proto tyto zvláštní karty využívat. Průzkumník souborů ve Windows 8 byl obohacen ještě o možnost prohlížení virtuálních pevných disků (VHD) a obrazů disků (ISO). Na soubor jednoho ze dvou typů můžete klepnout a třeba v kontextové nabídce vybrat Připojit. V přehledu dostupných jednotek uvidíte připojené obrazy. S obrazem disku můžete pracovat stejně, jako kdyby byl optické disk zasunutý do fyzické mechaniky, něco podobného platí pro virtuální pevný disk.

ISO a VHD můžete připojovat a prohlížet
ISO a VHD můžete připojovat a prohlížet

Byl pro vás článek přínosný?