Hlavní navigace

Otázky a odpovědi k přechodu z Windows Live Messengeru na Skype

9. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Migrace obecně se neobejde bez problémů. Microsoft proto vyvěsil na svůj komunitní web pár nejčastějších otázek a odpovědí k přechodu Windows Live Messengeru na Skype. Když pomineme ten základní, a sice proč se Messenger chystá na dovolenou, z níž se nevrátí, nalezneme zde několik docela dobrých dotazů, které byste si mohli klást.

Tip: Stáhněte si Skype 6. Zavádí přihlašování skrze Facebook či Microsoft Account

Patří k nim také nemožnost přejít na Skype. V některých zemích je totiž komunikátor blokován, takže tam lidé Messenger zatím neopustí (zdravíme do Číny).

Migrace z Messengeru: otázky a odpovědi

Nejdůležitější otázky jsme převzali, některé poupravili a nabízíme vám je ve vlastním kompaktním přehledu.

  • Musím si zřídit Skype ID? – Nikoli, lze se přihlásit pomocí Microsoft Account. Stávající Skype ID lze sloučit s Microsoft Account, takže se v programu ukáží jak vaše kontakty z Messengeru, tak ze Skypu.
  • Co se stalo s mou historií konverzací z Messengeru? – Stále ji naleznete v adresáři C:\Users\uzivatelskejmeno\Dokumenty\My Received Files. Je ve formátu XML.
  • Je ve Skypu dostupné konverzování v panelech? – Nikoli, Skype razí cestu integrovaného seznamu kontaktů a prostoru pro chat. Mezi konverzacemi se přepínáte tak, že klepnete na jméno uživatele.
  • Propojení s Facebookem nefunguje. Chci chatovat s kontakty na Facebooku. – Klepněte na své jméno, čímž se dostanete na základní obrazovku. Poté klepněte na ozubené kolečko a zvolte Propojit se sítí Facebook.
  • Mohu hrát s přáteli hry? – Skype hraní nepodporuje. (Zástupce Microsoftu vás nicméně vyzívá k tomu, abyste společnosti připomínku poslali. Existuje tudíž jistá teoretická šance, že hry ve Skypu někdy uvidíme.)
  • Kdy budou mobilní verze Skypu spolupracovat s Messengerem? – Přihlašování pomocí Microsoft Account bude zpřístupněno ke konci listopadu ve várce aktualizovaných mobilních klientů.
  • Mohu videotelefonovat s kontakty z Messengeru? – Ano, to Skype podporuje. Váš kamarád si bude muset stáhnout doplňkový modul, sám však nebude schopen zahájit videohovor. Raději mu tedy navrhněte, aby si stáhl Skype.
  • Proč ve Skypu nevidím své kontakty z Messengeru? – Přihlásili jste se normálně pomocí Skype ID. Odhlaste se tedy a přihlaste se pomocí Microsoft Account. Budete vyzváni ke sloučení účtů, což udělejte. Viz návod níže.
  • Co dělat s duplicitními kontakty? – Skype si v tuto chvíli neporadí se sloučením, tato funkce přijde v budoucnu. Nyní si můžete vypomoci filtrováním, lze například zobrazit jen kontakty z Messengeru nebo Facebooku.
  • Mohu posílat zprávy offline? – Ano, váš kamarád zprávu obdrží, až se přihlásí.
  • Mohu se účastnit skupinového chatování s Messengerem? – Nikoli. Skupinové konverzace ve Skypu pořádat lze, avšak všichni účastníci musí být přímou součástí sítě Skype. Kdo stále používá Messenger, skupinového chatu se nezúčastní.
  • Mohu použít vlastní smajlíky? – Nikoli, Skype podobná přizpůsobení nepodporuje.
  • A co upozornění na příchozí e-maily? – Skype tyto notifikace nepodporuje.
  • Jak zabráním tomu, aby mi psal uživatel z Messengeru? – Smažte ho. Microsoft nám touto radou nenápadně naznačuje, že oddělení dvou propojených účtů prakticky není proveditelné. Není ale nic snazšího, než přikročit k odstranění importovaných kontaktů.
  • Lze se ukazovat některým kontaktům jako offline? – Ne, Skype nepodporuje individuální nastavení. Do režimu neviditelnosti můžete přejít globálně, v případě Facebooku se pak lze odhlásit, aniž byste ovlivnili celou relaci.
  • Lze do Skypu importovat skupinu s oblíbenými uživateli či vlastní seznamy? – Nikoli. Kontakty si ve Skypu můžete třídit do skupin dle libosti. Po importu ale kontakty o původní zařazení z Messengeru přijdou.
  • Podporuje Skype sdílení fotografií? – Ne. Soubor ale můžete poslat, takže si ho váš kamarád po stažení otevře ve vlastním prohlížeči obrázků. K ruce máte rovněž funkci pro sdílení obrazovky, ta se ale hodí spíše, když chcete někomu ukázat, jak něco provést.
  • Funguje sdílení souborů? – Sdílení soubor pracuje tehdy, když mají oba uživatelé Skype. Jestli váš známý používá Messenger, soubor mu nepošlete.

 

Když to shrneme, existuje několik docela důležitých funkcí, o které přijdete, pakliže budete ze Skypu komunikovat s někým, kdo ještě používá Messenger. Respektive obráceně. Doporučujeme tedy, aby měli obě strany Skype. Doporučení platí o to víc, že Microsoft hodlá se svou starou sítí skoncovat nezvykle rychle. Její provoz bude ukončen již v prvním čtvrtletí nadcházejícího roku.

Historie konverzací z Messengeru vám v počítačů zůstane
Historie konverzací z Messengeru vám v počítačů zůstane

Na užívání si s Windows Live Messengerem vám mnoho času nezbývá, jeho psolední dny nastaly. Na Skype proto přejděte raději dříve než později. Stáhnete jej z webu Skype.com. Některé počáteční trable budou časem odstraněny, například sloučení několikanásobných kontaktů opravdu oceníme, zatímco jiné vlastnosti Skypu zůstanou.

 Propojte Facebook se Skypem
Propojte Facebook se Skypem

Krok za krokem: součení účtů Skype ID a Microsoft Account

Pokud jste používali Messenger a nechcete o své starší kontakty přijít, můžete se ke Skypu rovnou přihlásit pomocí svého Microsoft Account. My se ale teď zaměříme na situaci, kdy jste v minulosti používali současně Skype i Messenger. V takovém scénáři se nejlépe hodí, když oba účty sloučíte. Jak na to?

Následující postup nebude fungovat, pokud používáte starší verzi klienta. Nejprve si stáhněte šestou řadu Skypu. Nevíte, kterou verzi máte v počítači? Klepněte na položku Nápověda v hlavní nabídce a vyberte O Skype. Nyní již vidíte, co máte nainstalováno za vydání. V případě potřeby aktualizujte.

Pokud máte Skype zapnutý a jste přihlášeni, odhlaste se: hlavní nabídka → Skype → Odhlásit se. Objeví se před vámi přihlašovací obrazovka, zde vyberte možnost přihlášení pomocí účtu společnosti Microsoft.

Vyberte možnost přihlášení pomocí účtu společnosti Microsoft

Nyní zadáte své přihlašovací údaje, které jste donedávna používali pro vstup do Windows Live Messengeru. Potvrďte tlačítkem Přihlásit se.

Potvrďte tlačítkem Přihlásit se

Skype ví, že jste se dříve přihlašovali pomocí Skype ID. Klepněte proto na tlačítko Mám účet Skype.

Klepněte na tlačítko Mám účet Skype

Zobrazí se vám účet, jímž jste se dosud přihlašovali. Může jich zde být víc. Vyberte tedy jediný účet Skype, který chcete sloučit s Microsoft Account. Kdyby účet nebyl na seznamu, zvolte možnost Použít jiný účet.

Vyberte účet Skype, který chcete sloučit s Microsoft Account

Následuje zadání přihlašovacích údajů požadovaného Skype ID. Až napíšete heslo, klepněte na Přihlásit se.

Klepněte na Přihlásit se

Dostáváme se do finále. Poslední obrazovka vám nabídne přehled akce, jíž hodláte provést. Pokud je vše v pořádku, klepněte na Pokračovat. V tomto bodě máte poslední možnost utéct.

Pokud je vše v pořádku, klepněte na Pokračovat

Až se Skype otevře, všimněte si, že se vám zde zobrazí kontakty z Messengeru. Dostanou také vlastní skupinu, viz obrázek.

Kontakty z Messengeru dostanou vlastní skupinu

Účet u Skypu nemám

Kdybyste žádný účet u Skypu neměli, můžete se přihlásit pomocí Microsoft Account bez dalších obstrukcí. Jen odsouhlasíte podmínky použití a program vás vhodí na hlavní obrazovku. Všimněte si, že v předchozím případě se v záhlaví okna stále zobrazovalo Skype ID, tentokrát se vám zde ale ukáže e-mailová adresa, jíž používá Microsoft Account.

Souhlas s licenčním ujednáním
Souhlas s licenčním ujednáním

MMF24

Skype po přihlášení pomocí Microsoft Account, bez slučování účtů
Skype po přihlášení pomocí Microsoft Account, bez slučování účtů

Zdroj: Microsoft Community via LiveSide.net

Byl pro vás článek přínosný?