Hlavní navigace

Nový Outlook.com získají všichni. Kalendář a Lidé zatím zůstávají ve fázi betaverze

15. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Poštovní služba od Microsoftu už redesign potřebovala. Modernější prostředí zanedlouho získají všichni, tedy nejen ti, kdo se pustili do testování betaverze.

O nové podobě služby Outlook.com jsme se již párkrát bavili. V pořadí třetí velká iterace nenabídne velkou revoluci, v základě je to stále stejně dobrá služba, jež vypadá podobně jako doposud. Jen moderněji. V mnoha případech byly dílčí upraveny prvky tak, aby e-mail lépe odpovídal současným standardům. V součtu je tak dojem z e‑mailu o kus lepší. Dobrá zpráva zní, že Microsoft po více než půl roce veřejného testování a vývoje hodlá novou verzi zpřístupnit všem, tedy i běžným uživatelkám a uživatelům. Během několika týdnů tak bude stávající – a přece jen zastarávající – Outlook.com nahrazen novou verzí, jež službě vlije do žil čerstvou krev. O dosud testovaných novinkách třetí verze Outlooku.com se můžete dočíst ve článcích:

Ještě dodávám, že Microsoft specificky hovoří o tom, že nahradí dosavadní podobu e-mailu. Méně pozitivní je fakt, že vedle něj zatím zůstanou v původních verzích propojené komponenty, tj. aplikace LidéKalendář. Kontrast mezi moderním e-mailem, ale původním rozhraním adresáře a kalendáře, bude patrný na první pohled. Doufejme, že Redmondští nerovnost brzy vyrovnají.

Krátká rekapitulace dosavadních novinek

Zde jen v krátkosti připomenu hlavní novinky. Nový Outlook.com je rychlejší. Již jsem zmínil vzhled. K tomu doplním, že mnohem více prostoru dostává klíčový prvek – pole pro vyhledávání, jež pro úsporu místa najdete v dosud z velké části nevyužité horní nástrojové liště. S tím se navíc rozšiřují možnosti vyhledávacího mechanismu.

Nový Outlook.com výrazně zlepšuje i integraci Skypu Nový Outlook.com výrazně zlepšuje i integraci Skypu

Více prvků se zobrazuje v podobě plovoucích karet, když najedete ukazatelem myši nad určitý objekt. V kalendáři takto uvidíte podrobnosti o událostech, jindy se takto zobrazí detaily o kontaktu apod. Dále staronová služba nabídne podstatně lepší multitasking. V samostatných panelech bude možné otevírat e-maily, do malých vlastních oken ve webové aplikaci se ale otevírají také chaty ze Skypu.

Protože Outlook.com je spíše než jen e-mail balík propojených služeb, můžeme se bavit o tom, že je přímo v něm integrována nová aplikace, jež umožňuje snadno prohlížet pouze fotografie z elektronických dopisů.

Čerstvé novinky

Kromě všeho, o čem jsem už psal, se dočkáme dalších novinek. V betaverzi Outlooku.com chyběly tolik důležité štítky, takže jste v ní mohli e-maily organizovat pouze do složek. Doteď mi není jasné, proč klíčová funkce nebyla uvedena dříve, byť jsme se bavili jen o betaverzi. Buď jak buď, funkce bude ve finální verzi e-mailu implementována, takže ti, kdo ji používají, mohou klidně spát.

Práci s poštou vám usnadní doplňky. Katalog je přístupný z nabídky vybrané zprávy a integrují se s nástrojovou lištou. Jedná se o aplikace jako Evernote, Giphy, Boomerang, PayPal a další. Snadno tak uložíte e-mail do svého poznámkového bloku, do rozepsaného dopisu přidáte vtipný GIF apod. Podotýkám, že doplňky už jsou integrovány v dosavadním Outlooku.com, jen jsou v něm prakticky neviditelné.

Jak to bude s Kalendářem a Lidmi?

Jak jsem již naznačil, Kalendář a Lidé prozatím zůstanou v původní podobě. Respektive si můžete nové verze aplikací osahat v betaverzi, jen mějte na paměti, že se stále jedná o nehotové verze, jimž mohou chybě více či méně důležité funkce. Zveřejněný seznam novinek lze brát jako oficiální odhalení betaverze, byť byla betaverze reálně zpřístupněna před pár týdny.

Přidávání události bylo zjednodušeno. Probíhá v plovoucí kartě, takže neztratíte perspektivu Přidávání události bylo zjednodušeno. Probíhá v plovoucí kartě, takže neztratíte perspektivu

Nezdá se pak, že by se v těchto aplikacích od doby uvedení něco změnilo. Kalendáři např. stále chybí vyhledávací pole, což patrně řadě lidem zabrání v pravidelném používání jinak příjemně vypadající bety. Microsoft nenastínil, kdy budou nové verze Lidí a Kalendáře dokončeny a zpřístupněny všem běžným uživatelům a uživatelkám. Lze se jen dovtípit, že to firma stihne v tomto roce.

Byl pro vás článek přínosný?