Hlavní navigace

Pac-Man slaví 41 let a v Česku sežral úrodu Agrofertu

25. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Ztohoven
Pac-Man je japonská počítačová hra z roku 1980 a v sobotu slavila 41 let od svého vzniku. Na stejné datum připadá i mezinárodní den biodiverzity. A právě v tento den se objevila v řepkových polích kousek od Řípu silueta Pac-Mana, o čemž následující den informovala Policie ČR jako „Poškození řepkového pole“.

Dnes se k této úpravě porostu přihlásila skupina Ztohoven. Pole s Pac-Manem jsme podle zveřejněných snímků snadno objevili. Prostřednictvím webu ikatastr.cz se dá zjistit, že obří Pac-Man leží na dvanácti pozemcích s různými majiteli. „Škoda“ ale vznikla na pozemcích okolo, protože postavička byla vytvořena inverzně vysekáním řepky tak, aby uprostřed zůstal žlutý Pac-man. Mluvčí Agrofertu škodu vyčíslil na 350 tisíc korun.

Hru Pac-Man vyvinula společnost Namco a původně se jmenovala Puck Man (pro podobnost postavy s hokejovým pukem). K přejmenování došlo z důvodu snadné zaměnitelnosti P za F na západních trzích.

Hráč ovládá žluté kolečko s otevřenou tlamou a požírá tečky, přičemž se snaží vyhnout čtyřem barevným duchům. Ti se v originální verzi hry jmenují:

  • Oikake (lovec)
  • Mačibuse (lupič)
  • Kimagure (neposeda)
  • Otoboke (hlupák)
Pac man Pac-man (zdroj: Wikipedia Commons)

Červený duch Pac-Mana bez ustání stopuje, růžový duch se mu snaží nadběhnout, světle modrý je nejvíce nevyzpytatelný a k rozhodování svého pohybu využívá i směřování červeného ducha a chování oranžového ducha se mění podle toho, jak daleko právě od Pac-Mana je.

Jak se jmenují duchové v českém překladu Pac-Mana?

Před pěti lety se odhadovalo, že veškerý zisk ze hry činí asi 12,8 miliard dolarů. Rekord ve hře drží jistý Billy Mitchel, který v roce 1999 dokázal získat maximum bodů v prvních 255 levelech. Nikdo už ale nedokázal získat všechny body v poslední 256. úrovni.

Před deseti lety přišel s Pac-Manem Google v rámci svých hrátek s logem (Google Doodle) a poté spočítal, že lidé za tento krátký okamžik odehráli 4,8 milionu hodin. Což prý stálo organizace asi 120 milionů dolarů.

Snímek z Řípu (zdroj: Policie ČR)
Snímek z Řípu (zdroj: Policie ČR)
Pac-Man a jednotlivé pozemky (zdroj: ikatastr)
Pac-Man a jednotlivé pozemky (zdroj: ikatastr)

Přestože jde o desítky pozemků s různými majiteli, hospodaří na nich skupina Agrofert. Je to smutná realita tuzemského zemědělství, kdy po 40 letech znárodnění už často nemají dědicové chuť či možnost znovu začít a jelikož mezi poli již témeř neexistují remízky, pronajmou to všichni nějakému JZD. Pro zajímavost – jedním z vlastníků je AGRIVEP a.s., což je pokračovatel bývalého JZD Rudá záře.

CS24

Skupina Ztohoven své dílo komentovala slovy: Pac-Man vyžral dotace … Selhali „4 duchové“, kteří na herním poli mají Pac-Mana zastavit. Pokud hráč vedený dostatečnou motivací vše sežrat zvolí vhodnou strategii, postupuje do dalších levelů hry, i když jsme si mysleli, že ten předchozí již musel být poslední. Nikdy nebude mít dost. … Pac-Man v krajině vyžírá jednotlivé složky ekosystému a zanechává za sebou monokulturní toxickou poušť.“

zdroj: Policie ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.