Hlavní navigace

Paměti DDR4 v deskách pro DDR5? Funguje to, Asus předvedl redukci pro desky Z690

31. 12. 2021

Sdílet

Zdroj: Bing餅哥
Na závěr roku hodně divoká zpráva: Asus pracuje na způsobu, jak v deskách pro paměti DDR5 normálně používat starší paměti DDR4. A už ukázal funkční prototyp.

Dnešního dne a noci opět nastane čas, kdy nám národní zvyky velí trápit zdraví a jak se říká se zlískat, zbourat a zpařit jak jetel. Vypadá to, že se tomu přizpůsobil i stav mysli hardwarového světa a tak tu máme jednu k roční době ladící zprávu. Asus zřejmě chystá parádně bizarní kus hardwaru: adaptér z pamětí DDR4 na DDR5, tedy redukci, který by umožnila používat v deskách pro DDR5 staré dobré moduly DDR4, které už máte doma.

DDR4 v deskách pro DDR5

Zní to divoce, ale nejde-li o hodně pracný žert, Asus zřejmě opravdu něco takového chystá. Fotky adaptéru, který zřejmě Asus chystá do své série hráčského hardwaru pod značkou ROG, se objevily na internetu rovnou i spolu s videem (bohužel v čínském znění).

Redukce, která by se podle potisku snad mohla jmenovat Asus ROG DDR5 to DDR4 Adapter je tvořená poměrně velkým PCB, které se místo modulu zasune do slotu DIMM pro paměti DDR5 a sama nese naopak slot DIMM, do kterého osadíte modul DDR4. Po ložení do desky platformy Intel LGA 1700 (tedy dnes hlavně Z690) od Asusu by to snad mělo automaticky fungovat.

Na videu (jehož autorem by asi mohl být přímo inženýr z Asusu, respektive firma samotná) se údajně o adaptéru mluví jako o prototypu, přičemž případný sériový výrobek by se mohl lišit, zejména by adaptéry nemusely být tak extrémně vysoké.

Sice jsme si na začátku dělali legraci, že je to nápad jak po náročné schůzi politbyra, ale ve skutečnosti je to naopak dost pozoruhodný počin. Pro paměti DDR3 a DDR4 existují sice adaptéry z malého notebookového SO-DIMMu na velký desktopový DIMM, které umožňují využít vyřazené RAM z notebooků v desktopu. Tam jde však jen o konverzi fyzického provedení modulu, signál a standard pamětí zůstává stejný. V tomto případě jde o změny typu paměti který deska používá, což už je docela kousek. Klobouk dolů. I když je pravda, že nejde o úplné novum, kdysi dávno v době Pentia 4 existovaly adaptéry mezi SDRAM a RDRAM (Rambus/RIMM), ovšem komplexita dnešních pamětí je zase o kus výš, takže dnes jde pravděpodobně o náročnější výzvu. Tehdy tyto adaptéry také byly k deskám Asusu, kdo ví, třeba ve firmě pořád ještě je někdo, kdo se na nich tehdy podílel.

Fungování těchto adaptérů je umožněné tím, že procesory Alder Lake mají podporu jak pro paměti DDR5, tak pro DDR4. Oba typy zřejmě sdílejí drtivou většinu kontaktů a vodičů, takže Asus dokázal zprovoznit konfiguraci, kdy přes fyzický slot sloužící normálně k provozu paměti DDR5 lze vyvést funkční rozhraní pro paměti DDR4, což dělá onen hardwarový adaptér.

Nejspíš je k tomu ještě potřebná podpora v BIOSu nebo v hardwaru desky, která se postará o to, aby procesor správně detekoval, jaké paměti jsou osazené a přepnul svůj paměťový řadič do správného režimu. Toto asi znamená, že tyto adaptéry nebudou univerzální, fungovat asi budou jen ve vybraných deskách Asus ROG, které budou mít v BIOSu zvláštní podporu. Podle videa by snad ze začátku mohlo být cílem zprovoznění jen jednoho konkrétního DDR4 kitu na jedné konkrétní desce řady ROG Z690. Ovšem později by v případě úspěchu mohla být kompatibilita rozšiřována o další moduly a desky.

Paměti DDR5 mají proti DDR4 hodně rozdílné napájení, kdy se regulátory napětí (VRM) vlastně nachází na jednotlivých modulech a do modulů jde 5 V ze zdroje, zatímco u DDR bývá VRM na desce samotné. Ale zdá se, že adaptéry nesou potřebné VRM, takže modulům DDR4 správné napájení zajišťují.

Zatím není jasné, v jakém stádiu vývoje tento adaptér je. Kdyby opravdu šlo o produkt, který se bude prodávat, byla by to moc pěkná sběratelská kuriozita. To, že se fotky a video objevilo nyní, by mohlo znamenat, že Asus tento výtvor bude prezentovat na CES 2022, ale neznamená to, že bude hned i na prodej. Mohlo by se stát, že ho Asus nakonec nezačne vyrábět. Mohlo by jít i o koncept a demonstrační hardware, který slouží jen k propagaci.

V praxi asi půjde jen o kuriozitu

Z technického hlediska a hodnoceno z hlediska toho, že jsou zde překonávány nové překážky a realizováno, co nikdo nečekal, jsou tyto adaptéry opravdu zajímavé, ale je také třeba říct, že praktická užitečnost bude velmi omezená.

Používat paměti DDR4 s Alder Lake může mít mnoho důvodů, ale nejčastěji to asi bude výkon, kdy DDR4 dosahuje nižší latence, a pak cena. DDR5 je mnohem dražší, takže s DDR4 se dá hodně snížit potřebný rozpočet na hardware. Ani do jednoho z těchto scénářů ale tento adaptér nezapadá. Desky pro DDR5 bývají samy o sobě dražší, nemluvě o tom, když byste pro použití těchto adaptérů museli koupit model luxusní řady ROG. I samotné adaptéry ale budou stát něco navíc, takže je prakticky jisté, že ušetřit se touto cestou dát nebude.

Problém může být i z hlediska toho výkonu. Pokud budete hnát výkon pamětí na krev pomocí vysokých frekvencí, profilů XMP, nebo dokonce manuálního přetaktování a změny časování, mohli byste s těmito adaptéry narazit. Komunikace mezi CPU a RAM má velmi vysokou propustnost a je citlivá na kvalitu signálu.

U těchto modulů nejspíš dojde k degradaci signálu. Jednak zde máme poměrně značné prodloužení cest, které elektřina mezi modulem a CPU urazí, protože adaptér je hodně velký a z nějakého důvodu je mezi základnou a jeho vlastním slotem DIMM pro DDR4 hodně dlouhá vzdálenost (což nicméně u sériové verze už tak výrazné být nemusí). Problémem ale je i to, že signál prochází jedním slotem navíc. Komunikace přes socket nebo slot zhoršuje kvalitu signálu, takže lze čekat, že stejné moduly DDR4 budou v těchto adaptérech méně stabilní. Mohou zvládat nižší frekvence, případně horší časování, než pokud by se zapojily přímo do slotů desky, která nativně používá DDR4.

Galerie: Adaptér Asus ROG pro použití pamětí DDR4 v DDR5 deskách

Tyto technické překážky ale možná nejsou úplně nepřekonatelné. Na videu je nicméně ukázána aspoň základní funkčnost, kdy moduly G.SKill TridentZ Royal běží na efektivní frekvenci DDR4-2133 (frekvence bez XMP). Tento test proběhl s procesorem Intel Core i5-12600K a na desce ROG Maximus Z690 Apex. Ta je tedy zřejmě podvozkem, na němž se celý projekt vyvíjí. Inženýr ji jinak ukázal i při běhu s DDR5, takže kompatibilita s DDR4 nevyžaduje nějaké destruktivní úpravy.

Tip: V Číně dělají z mobilních Comet Lake procesory pro LGA 1151, lze jimi upgradovat Z170/Z270

Ale ač tyto technické faktory hodně mluví proti této ideji, pořád to dle mého názoru jde moc pěkný experiment, i kdyby se nakonec nedostal do obchodů. Uvidíme tedy, kam se to bude dál ubírat a doufejme, že se bude podobných zvláštností v PC hardwaru rodit víc.

Přejeme vám úspěšné přežití Silvestra a konce roku ve zdraví, opatrnost s petardami a játry, a vše nejlepší do nového roku!

Zdroje: HXL, ">Bing">餅哥 (YouTube), AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?