Hlavní navigace

Panasonic má revoluční snímač, který pomůže lépe vidět ve tmě. Je citlivý i na infračervené světlo

14. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Japonská společnost vyrobila první organický CMOS fotosnímač, který je citlivý na viditelné světlo i blízké infračervené světlo, a mezi těmito režimy umí přepínat. Běžné snímače jsou na infrasvětlo také citlivé, ale blokují jej pomocí IR cut filtrů, aby výsledné obrázky byly podobné tomu, co vidí lidské oko (a to infrasvětlo nevidí).

Organický snímač Panasonic citlivý na infračervené i viditelné světlo Organický snímač Panasoniku citlivý na infračervené i viditelné světlo

Revoluční organický snímač představil Panasonic už před rokem, ale do reálných produktů má ještě daleko. Nová technologie odděluje proces převodu fotonů na elektrický náboj a převod náboje na data. Díky tomu nabídne globální závěrku, která nebude trpět na rolling shutter efekt. Speciální organická světlocitlivá vrstva navíc slibuje mnohem vyšší citlivost a těžko představitelný stonásobný dynamický rozsah oproti stejně velkým konvenčním snímačům.

Organický snímač Panasonic citlivý na infračervené i viditelné světlo Scéna nasnímaná pouze barevným senzorem (vlevo) a infrasenzorem (vpravo)

Letošní generace snímače už má hned dvě organické vrstvy. Jedna je citlivá na viditelné a druhá na blízké infračervené světlo. To, jestli se bude snímat jen barevně, nebo i infračerveně, lze před každou expozicí ovlivnit změnou napětí. Při nízkém není citlivá žádná vrstva, při středním je citlivý vrstva na viditelné světlo a při vyšším na viditelné i infračervené.

Organický snímač Panasonic citlivý na infračervené i viditelné světlo Scéna nasnímaná pouze barevným senzorem (vlevo) a infrasenzorem (vpravo)

Snímat v infračerveném spektru je výhodné pro určité typy fotografií, Panasonic mluví o velkém potenciálu v bezpečnostních kamerách, brýlích pro noční vidění nebo robotických očích, které díky nové technologii uvidí objekty nebo detaily i za špatného světla.

Japonci zatím nic neříkají o použití ve fotoaparátech nebo mobilech. Nový snímač by přitom umožnil fotit infračerveně každému i bez nasazování IR filtru na objektiv nebo mechanickém odstraňování IR cut filtru ze snímače. Především by ale vyšší citlivost určitě pomohla s ostřením ve tmě nebo za horšího světla.

Byl pro vás článek přínosný?