Hlavní navigace

Panos Panay vyvrátil spekulace o tom, že Microsoft pohřbí počítače Surface

11. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Microsoft má dlouhodobé plány na produkci hardwaru.

S hybridními zařízeními Surface je to těžké. Dorazila na trh v době, kdy výrobci počítačů neinovovali. V první řadě proto zastávají roli aspiračních zařízení, jež slouží jako vzor ostatním výrobcům. Stačí se dnes podívat na bohatou nabídku skvělých počítačů různého charakteru. Současně značka Microsoftu zvládla vydělat nějaké peníze. Nebo to tak aspoň bylo, poslední dobou se ovšem hovoří spíše o neúspěších značky. Má firma důvod se vlastních počítačů zbavit? Zásadnější důvody nevidím – potíž by nastala v případě, že by Surfacy příliš konkurovaly partnerům Microsoftu. Ty si totiž Microsoft proti sobě poštvat nechce. Tak důležité ale Surfacy nejsou.

Soumrak Surfaců?

Proto nás překvapila zpráva o tom, že by tato rodina zařízení měla být pohřbena. Zprávu před pár dny vypustil magazín The Register. Je pravda, že firma v poslední době neuvádí na trh nové modely zrovna pravidelně. Surface Book je dva roky starý. Surface Pro, který můžeme považovat ze vlajkovou loď a nejoblíbenější zařízení z rodiny, od uvedení čtvrté řady čekal na nástupce rok a půl.

KL24

Do této chvíle byl postoj společnosti k vlastním počítačům spíše mlhavý než čistě průzračný, to zase ano. Přesto v říjnu nějakou novinku očekáváme. Panos Panay, šéf produkce Surfaců, již nicméně pro Business Insider řekl, že informace o zrušení rodiny Surface nejsou pravdivé. Označil je za výmysl a dodal, že Microsoft zůstává hardwaru zavázaný. Důvod není překvapivý.

Podle Panaye inovace převedená v Surfacech často vedla k viditelným změnám na trhu s počítači. Čili pro Microsoft jeho vlastní počítače stále představují prostředek, kterým pomáhají trhu se rozvíjet. Neustrnuli by bez Surfaců výrobci počítačů podobně jako dříve? Funkce modelu a vzoru může vyvážit případné ztráty. Současně ale také víme, že Nadella nemá rád prodělečný byznys. Uvidíme, zda nebude chtít změnu také v této oblasti.

Byl pro vás článek přínosný?